contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 15 de gener de 2018 |
Ribera Salud es llança a frenar la reversió de l’Hospital de Dénia gràcies a una nova llei estatal


La batalla entre bambolines per acabar amb el model sanitari de gestió privada de la Marina Alta impost fa una dècada pel PP s’endureix. I molt. Un dels socis minoritaris de Marina Salud, Ribera Salud, no està disposada a anar-se’n de l’Hospital de Dénia fàcilment. I ha llançat un nou desafiament a les gestions de la Conselleria de Sanitat, recolzades per ajuntaments, sindicats i usuaris, per revertir el departament sanitari de la comarca.

I, com? Abans de res, cal recordar que Marina Salud està integrada per dos socis, l’asseguradora alemanya DKV, que té el 65% de les accions, i Ribera Salud, amb el 35%. La intenció del Govern de Ximo Puig era adquirir-li a DKV, que en diverses ocasions ha mostrat la intenció d’anar-se’n de Dénia, el seu paquet accionarial.

L’obstacle a aquest plantejament fins ara residia en què Ribera Salud defensava que podia exercir el seu dret de tempteig i tindre preferència per quedar-se amb les accions de l’asseguradora alemanya. No obstant això, Puig i la consellera de Sanitat, Carmen Montón, van argüir al seu temps que per comprar eixes accions, Ribera Salud havia abans demanar-li permís a la Generalitat. I no anava a donar-li’l. I en aquest estira i arronsa han passat gairebé dos anys.

Però ara, alguna cosa ha canviat. Ribera Salud ha llançat una nova ofensiva per controlar el 100% de Marina Salud recolzant-se en la nova Llei de Contractes del Sector Públic, aprovada durant el passat mes de novembre en el Congrés dels Diputats i que entrarà en vigor el 9 de març. Segons aquesta nova legislació estatal, Ribera Salud ja no hauria de demanar permís per adquirir el 65% de les accions de Marina Salud en mans de DKV. N’hi hauria prou, per contra, amb que l’empresa informara a la Conselleria de Sanitat d’aquesta compra. I ‘Ádministració no podria fer res.

Compromís intenta parar el colp

No obstant això, els dos partits del Consell no semblen disposats a que la lletra xicoteta d’una llei estatal frustre una reversió que venia inclosa en el Pacte del Botànic i que han promès fins a la sacietat. Especialment Compromís, la força més bel·ligerant en tot aquest assumpte i que, per aturar el colp, ha presentat una esmena al projecte autonòmic de Llei de Salut que deixaria en paper mullat l’escletxa que Ribera Salud creu que ha trobat en les noves normatives de Madrid.

Segons la diputada de Compromís Isaura Navarro, la seua proposta, que hauria sigut negociada amb la pròpia Conselleria de Sanitat gestionada pel PSPV, pretén garantir «la lliure competència en l’àmbit dels contractes de gestió en règim de concessió dels departaments sanitaris», com és el de la Marina Alta. Per això, impediria que qualsevol empresa puga tindre més del 40% de les participacions o accions en una concessió com en aquest cas seria Marina Salud.

En la pràctica, si l’esmena de Compromís tira endavant, com tot indica, la Generalitat impediria que Ribera Salud exercira una situació de monopoli en l’Hospital de Dénia adquirint sense demanar permís a València el 65% de les accions de DKV i passant a controlar el 100% de les participacions de Marina Salud.

Navarro ha afegit que «l’objectiu és promoure la competència i així protegir l’interès dels usuaris de la sanitat pública i garantir la màxima qualitat en el servei de salut. Per això consideren rellevant que hi haja una limitació per tal de donar les màximes garanties en la prestació d’aquest servei bàsic fonamental i garantir que cap empresa concessionària puga exercir una posició dominant amb l’objectiu que la sanitat valenciana deixe de ser vista com el gran negoci d’alguns impedint monopolis i oligopolis».

En clara al·lusió al que està succeint a Dénia, Navarro va concloure adduint que «volem limitar el mercadeig de les accions i participacions de les empreses que presten un servei públic tan rellevant com és la sanitat».

El escletxa legal en què s’empara Ribera Salut

El que està esgrimint Ribera Salud és que és l’article 98 de la nova Llei de Contractes del Sector Públic el que avala les seues intencions. Eixe article, relatiu a «supòsits de successió del contractista», assenyala que en el cas d’escissió, aportació o transmissió d’empreses amb l’entitat a la qual s’atribuïsca el contracte, aquesta quedarà subrogada en els seus drets i obligacions sempre que reunisca les condicions de capacitat, absència de prohibició de contractar, i la solvència exigida en acordar l’adjudicació».

La llei també recull que cas de donar-se una transmissió de l’empresa a una altra empresa, l’únic que haurà de fer la companyia és «comunicar a l’òrgan de contractació la circumstància produïda». En el cas de Dénia, aquest òrgan és la Conselleria de Sanitat.

Això vol dir que, almenys segons els càlculs de l’empresa d’Alberto de Rosa, la Generalitat no podria oposar-se a l’operació llevat que acredite que Ribera Salud incomplisca els requisits de capacitat i solvència. I malgrat les irregularitats i denúncies que pesen sobre la gestió de la mercantil en totes les àrees sanitàries de la Comunitat que gestiona -inclosa la Marina Alta-, i que ja li han suposat diverses bronques amb el Consell, l’empresa d’Alberto de Rosa defensa que és capaç i solvent. O siga, que compleix el que li demana la llei.

15/1/2018

Marina Plaza


A la mateixa secció:


Adeu a la privatització de la sanitat valenciana


Marea Blanca contra la imposició del govern de Madrid de l’acord amb Farmaindústria. La Generalitat assumeix l’acord per a poder obtenir finançament.


La (dudosa) inconstitucionalidad de la sanidad universal valenciana


Odusalud denuncia la última sentencia del TC que anula la asistencia sanitaria universal en el País Valencià


Estudiantes enseñan política sanitaria al gobierno del PP: No al acuerdo con Farmaindustria que quiere imponer el gobierno a las CC.AA


El TSJ rebutja la suspensió cautelar de la reversió al sistema públic de l’Hospital d’Alzira


Els malalts mentals, indefensos davant la "contenció mecànica"


Què diu la Marea Blanca de l’infrafinançament de la Generalitat Valenciana?


Ribera Salud maniobra para aferrarse a la gestión de los hospitales privatizados que está a punto de perder


Pero, ¿quién paga la sanidad universal?

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com