contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
divendres 12 de gener de 2018 |
Al País Valencià: Democràcia i Llibertat

Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià / El Temps

A la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià treballem per construir una societat valenciana plenament democràtica, inclusiva, igualitària i lliure des de l’apoderament individual i col·lectiu de la població. Som coherents i ferms amb els valors democràtics que impregnen cada decisió i acció que realitzem en aquesta tasca transformadora. Valors democràtics no compartits per Societat Civil Catalana, organització premiada als premis Broseta i prestigiada per Ximo Puig (ací), el president de totes les valencianes i els valencians, que serà l’encarregat d’entregar el premi i facilitar un altaveu mediàtic i institucional perquè l’organització es posicione i explique el seu relat partidista de la situació a Catalunya.

Societat Civil Catalana, organització contrària al Dret a Decidir del poble català, naix el 2014 com a mur de contenció amb l’objectiu de frenar els anhels de llibertat que reclamava i reclama gran part de la societat catalana. L’historial de part dels socis fundadors amb vincles ultradretans com Javier Barraycoa [1] o Josep Ramon Bosch i Codina fill d’un reconegut franquista i fundador de Somatemps, deixaven entreveure la ideologia i els objectius antidemocràtics de la societat. A més, a la constitució envien delegacions de grups d’extrema dreta i xenòfobs com Vox, Plataforma per Catalunya, la Fundació Francisco Franco o el partit neonazi Movimiento Social Republicano (MSR) [2] entre altres. Socis ultradretans, feixistes, xenòfobs i neonazis que l’han acompanyat en el seu creixement i que comparteixen manifestacions, actes i discurs.

Els valencians i valencianes patim la violència feixista de forma directa, estructural i cultural en el nostre dia a dia. Qualsevol escletxa d’impunitat, legitimitat, normalitzar o inclús premiar d’aquesta violència i a les organitzacions que la generen agreujarà el problema del feixisme al País Valencià, fent de benzina que reviscole als violents i afeblesca els sectors democràtics de la societat.

Als vincles i socis de dubtosa tradició democràtica, s’ha de sumar que Societat Civil Catalana és una organització fosca i opaca en quan fa al seu finançament. Dinàmiques oposades al tarannà del Govern del Botànic que fomenta la transparència en les seues polítiques autonòmiques com a mesura fonamental oposada a l’opacitat tradicional del govern del PP.

Aquesta línia d’antagonismes entre Societat Civil Catalana i les institucions valencianes, des de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià demanem a Ximo Puig, com a màxima representació institucional del poble valencià, que no legitime aquesta organització opaca i antidemocràtica. Com a demòcrates demanem a Ximo Puig que no entregue cap premi, ni reconeixement, a Societat Civil Catalana.

[1] Perfil de Javier Barraycoa, membre fundador de Societat Civil Catalana.

[2] Els vincles ocults de l’extrema dreta amb Societat Civil Catalana

12/1/2018

Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, Decidim!

peldretadecidir


Un altre pas en la direcció equivocada

El Temps

A finals de novembre es va fer públic que la Fundació Manuel Broseta, del País Valencià, donaria el seu premi anual de Convivència a Societat Civil Catalana. Una decisió comprensible, atès que aquesta entitat conservadora acostuma a retre homenatge a personalitats pròximes als partits polítics i a les institucions de l’establishment. Els reis espanyols, la Comissió Europea o Felipe González han estat alguns dels darrers premiats.

La Generalitat Valenciana té el compromís amb la Fundació d’entregar personalment el guardó cada any. Serà Ximo Puig, per tant, l’encarregat de presidir la cerimònia al Palau de la Generalitat. Des del gabinet de Presidència insisteixen que aquesta és una qüestió estrictament protocol·lària i que el responsable de la tria del guardonat és la mateixa fundació. És cert. També ho és, però, que els socialistes donen cada cop més mostres inequívoques d’identificació amb entitats de dubtós tarannà democràtic.

SCC ha rebut un rentat d’imatge des dels mitjans estatals que és, fins i tot, insultant. Fou fundada l’any 2014 per contrarestar l’acció d’entitats com Òmnium Cultural o l’ANC. El gran pes que ambdues plataformes havien adquirit per implicar la ciutadania en el camí cap a la independència de Catalunya va provocar una reacció lògica de l’espanyolisme, que va contestar amb la mateixa estratègia. SCC, amb C’s, ha estat un actor clau en la tàctica unionista de mobilització. Però no ha estat capaç de desmarcar-se dels grupuscles més radicals i antidemocràtics del nacionalisme espanyol.

Les manifestacions i els actes de Societat Civil Catalana han estat coneguts per l’assistència de militants de plataformes i partits ultradretans com ara Vox, Som a temps o la Fundació Francisco Franco, entre més. El fundador i primer president d’SCC, Josep Ramon Bosch i Codina, va ser destituït per tal de cuidar l’aparença demòcrata de l’entitat. Un fet al qual van contribuir plenament els socialistes, des d’un principi equidistants amb SCC però després ben lligats amb aquesta associació. Prova d’això és que el seu vicepresident, Àlex Ramos, ocupara un lloc simbòlic en la llista electoral del PSC el passat 21 de desembre.

Ara és Ximo Puig qui se suma a aplaudir la tasca impulsada des d’aquesta plataforma. I ho farà al sud del Sénia, al Palau de la Generalitat, la màxima institució del País Valencià, on SCC té simpatitzants. Per exemple, els agressors ultres del darrer 9 d’Octubre o els manifestants que tractaren de boicotar ­—sense èxit— la cavalcada de les Reines Magues amb consignes anticatalanistes i amb insults, precisament, al president valencià. Per això, des de Compromís s’ha demanat als càrrecs del partit no assistir a l’entrega. En el moment del tancament d’aquesta edició, Ximo Puig té pensat anar-hi.

SCC és un punt de trobada de l’unionisme on s’accepta l’extrema dreta mentre es pregonen valors democràtics. Un doble joc al qual sempre ha jugat la dreta per tal d’allunyar-se, aparentment, de la seua essència reaccionària.

No és gens comprensible que els socialistes contribuesquen a netejar la imatge d’una entitat que és clarament hostil als interessos del País Valencià i als del mateix Govern del Botànic, diàriament criminalitzat per entitats i personalitats valencianes agermanades amb SCC. Per dignitat, Ximo Puig hauria de delegar una altra persona per a l’entrega del premi. Perquè el guardó no sols és una contradicció. És, precisament, un insult a la convivència.

15/1/2018

+ Info:

Un corrent intern del Bloc qualifica d”errada monumental’ el premi a la concòrdia a SCC. Bloc i País creu innecessari i malintencionat obrir el palau de la Generalitat Valenciana per a lliurar aquest guardó a una entitat amb evident vincles amb l’extrema dreta

Oltra remarca que el govern valencià no és qui concedeix el premi Convivència a Societat Civil Catalana. La vicepresidenta no entra a valorar les distincions de la fundació Broseta, assenyalant que és privada i que, tradicionalment, el reconeixement s’ha atorgat al Palau de la Generalitat Valenciana. ‘No tenim opinió sobre a qui la Fundació Broseta dóna el premi, és una fundació privada i no entrem a considerar’, ha dit Oltra, que ha recordat que de manera tradicional els premis d’aquesta fundació s’han lliurat al palau de la Generalitat Valenciana. ‘Ni dono suport ni deixo de donar-lo’ ha dit la vicepresidenta del govern valencià, que ha afegit que li sembla bé tot el que facin les entitats i a aquí li donin premis ‘sempre que es moguin en criteris acceptables dins de la societat democràtica, tothom es pot imaginar a què m’estic referint. Sempre que es mogui en criteris democràtics de respecte i tolerància dels uns als altres, em sembla molt bé’.

Ximo Puig premia SCC enmig d’una forta polèmica: El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha hagut de canviar el guió per intentar aplacar la polèmica que ha generat l’acte d’entrega del Preemi a la Convivència de la Fundació Manuel Brosseta a Societat Civil Catalana (SCC). Els socis del Consell, sobretot Compromís, havien criticat durament que acceptés participar en un acte de reconeixement a una entitat ‘minoritària i anticatalanista’. Durant la seva intervenció el president només ha citat dues vegades l’entitat premiada i ha dedicat les seves paraules a la defensa de la convivència i el pluralisme cultural i lingüístic que SCC combat. Compromís ha visualitzat el seu rebuig no assistint a l’acte institucional que es feia al Palau de la Generalitat i caldrà veure si el discurs de Puig calmàrà els ànims al si del Consell. Puig ha intentat que l’agenda catalana no contaminés la valenciana, centrada ara en la reivindicació d’un millor finançament, però la Fundació Manuel Brosseta li ha obert una via d’aigua que segurament no trencarà l’Acord del Botànic, però li provoca una turbulència que es podia haver estalviat.


A la mateixa secció:


Entrevista a Ramon Cotarelo, filòsof i politòleg: "a Catalunya l’independentisme és un moviment social d’àmplia base"


‘Estimadíssima Núria’: la carta de resposta de Jordi Cuixart a Núria Cadenes.


La investidura de Puigdemont i les tensions de l’independentisme


República Catalana: L’ajornament de la investidura de Puigdemont fa aflorar dues estratègies dins l’independentisme


Alacant (L’Alacantí): Acte de l’Espai de Trobada per la Llibertat. Les classes populars enfront del Règin del 78. Autodeterminació o repressió.


República Catalana: Rumb cap a la col·lisió


República Catalana: To recuperat


Hi ha una manera d’investir Puigdemont i no frenar la recuperació de les institucions


Renunciar davant un tribunal sectari


Decidim fa una crida al poble valencià a mobilitzar-se contra l’espoli

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com