contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimarts 9 de gener de 2018 |
Escola Valenciana, sobre les denúncies d’adoctrinament: ‘Negar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana’.


L’entitat mostra suport a l’IES Violant de Casalduch de Benicàssim, denunciat per PP, Cs i Vox per exhibir un mapa dels Països Catalans

La federació d’associacions per la llengua Escola Valenciana ha mostrat el seu suport a l’IES Violant de Casalduch de Benicàssim (Plana Alta), que ha estat acusat d’adoctrinament per part del PP, Ciutadans i Vox per mostrar un mapa que inclou, dintre d’un territori ‘inexistent’ dels Països Catalans, la ‘Comunitat Valenciana’.

A través d’un comunicat, el president de l’entitat, Vicent Moreno, ha anunciat que Escola Valenciana se suma a la llista d’adhesions en suport a l’IES, lamentant que aquestes formacions tractin de ‘crispar i manipular la societat amb afirmacions que qüestionen la professionalitat del cos docent’. Moreno ha afegit que aquestes acusacions evidencien però ‘una ignorància total de nocions científiques com la unitat de la llengua’. En aquest sentit, ha afegit: ‘Ara com ara, negar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana, perquè tots dos casos compten amb la comunitat científica competent’.

En aquesta mateixa línia, Moreno ha dit que ‘fa segles es va demostrar que els vaixells no cauen per l’hemisferi quan naveguen. De forma semblant, les màximes autoritats en matèria de llengua, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i la Real Academia Española, han afirmat que el nostre valencià és una llengua romànica, el català, i es parla a Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Franja de Ponent, Andorra, la Catalunya Nord, el Carxe i l’Alguer. Això, cap polític, per molt que li pesi, ho pot negar, perquè s’exposa a fer públic el seu desconeixement de la realitat’.

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno ha remarcat que l’entitat dóna suport als arguments exposats pel centre educatiu i ha assenyalat que ‘no podem permetre aquest assetjament en una escola’ i ha advertit que es tracta ‘d’una estratègia política per intoxicar les relacions personals a l’interior de la seva comunitat educativa’.

La ignorància és un material combustible capaç de generar conflictes inventats, però la manipulació conscient d’informació científica és un enaltiment de l’odi que hi pot tenir conseqüències imprevisibles. La unitat de la llengua és una realitat científica irrefutable i, sense al•ludir a les més de 40 sentències judicials que així ho confirmen, aquesta realitat s’ha de viure amb total normalitat’, ha dit.

La federació ha indicat que mostrant el mapa lingüístic del català, l’IES Violant de Casalduch ‘ha fet allò que s’espera dels mestres: ha transmès el coneixement a l’alumnat’ i que ho ha fet ‘mostrant amb un suport gràfic la unitat de la llengua. I bé? Utilitzar mapes en classe de llengua no està censurat, no? Un mapa lingüístic és una eina pedagògica que ajuda l’alumnat a retenir millor la informació’.

9/1/2018

vilaweb


Escola Valenciana: «negar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana»

Escola Valenciana defensa la tasca del professorat contra les agressions de la dreta.

L’entitat cívica s’ha sumat al llistat d’adhesions (https://goo.gl/mfU5yS) en suport de l’IES Violant de Casalduch de Benicàssim, el centre educatiu que el PP, Ciudadanos, Vox i altres grups d’extrema dreta han posat en el punt de mira amb acusacions “d’adoctrinament”. «Els partits de la dreta tracten de crispar i manipular la societat amb afirmacions que qüestionen la professionalitat del cos docent, tanmateix, allò que evidencien és una ignorància total de nocions científiques com la unitat de la llengua», ha manifestat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, per defensar la tasca de les comunitats educatives contra les agressions de partits polítics de dreta.

«Ara com ara, negar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana, perquè tots dos casos compten amb la comunitat científica competent. Fa segles es va demostrar que els vaixells no cauen per l’hemisferi quan naveguen, de forma semblant, les màximes autoritats en matèria de llengua, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i la Real Academia Española han afirmat que el nostre valencià és una llengua romànica, el català, i es parla a Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Franja de Ponent, Andorra, la Catalunya Nord, el Carxe i l’Alguer. Això, cap polític, per molt que li pese, ho pot negar, perquè s’exposa a fer públic el seu desconeixement de la realitat», en paraules de Vicent Moreno.

Escola Valenciana ha insistit: «l’IES Violant de Casalduch ha fet allò que s’espera dels mestres: ha transmés el coneixement a l’alumnat. En aquest cas, ha mostrat amb un suport gràfic la unitat de la llengua. I bé? Utilitzar mapes en classe de llengua no està censurat, no? Un mapa lingüístic és una eina pedagògica que ajuda l’alumnat a retindre millor la informació. La finalitat del docent és ensenyar a través de nocions científiques, per la qual cosa, cal posar l’accent en la tasca lloable de tots els mestres que formen l’alumnat amb il·lusió i sentit crític».

Escola Valenciana dóna suport als arguments exposats per l’IES Violant de Casalduch. «No podem permetre aquest assetjament a un centre educatiu. És clar que es tracta d’una estratègia política per intoxicar les relacions personals a l’interior de la seua comunitat educativa. La ignorància és un material combustible capaç de generar conflictes inventats, però la manipulació conscient d’informació científica és un enaltiment de l’odi que hi pot tenir conseqüències imprevisibles. La unitat de la llengua és una realitat científica irrefutable i, sense al·ludir a les més de 40 sentències judicials que així ho confirmen, aquesta realitat s’ha de viure amb total normalitat.»

9/1/2018


El Tempir exigeix a la Gabriel Miró que deixe de jugar amb la cohesió social del sud i d’acorralar el professorat de valencià

Davant les successives notícies que estan apareixent en diversos mitjans de comunicació segons les quals la FAPA Gabriel Miró ha sol·licitat, d’una banda, la retirada d’unes agendes que contenen un suposat mapa dels Països Catalans, que s’han distribuït als centres educatius de la comarca del Baix Segura, i d’una altra, està estudiant un àudio sobre una possible i pretesa pressió a l’alumnat perquè no demane l’exempció de valencià, El Tempir vol fer públic les consideracions següents:

1. El mapa que contenen aquestes agendes de la Plataforma per la Llengua serveix per a explicar a l’alumnat quin és el domini lingüístic de la llengua catalana i les seues variants, tal com fan els llibres de text de la matèria de Valencià a l’ESO i Batxillerat. Per tant, considerem que sol·licitar la retirada d’aquesta agenda és un acte de censura, que va en contra de la difusió del coneixement científic lingüístic i de la llibertat de càtedra, perquè impedeix que l’alumnat conega quina és l’àrea lingüística a què pertany el valencià com a llengua pròpia del nostre territori tal com marca el nostre Estatut d’Autonomia.

2. Recordem a la FAPA Gabriel Miró que la difusió del domini lingüístic del valencià en el món de l’ensenyament és una pràctica científica i acadèmica comuna, pràctica que podem constatar, per exemple, en l’àrea de llengua castellana, on s’ensenya en manuals quin és l’àmbit geogràfic on es parla el castellà i quines variants el componen. Per tant, cal deixar de manipular aquestes pràctiques acadèmiques per interessos espuris que busquen conflictivitzar la normalització del coneixement científic del valencià entre l’alumnat.

3. L’enregistrament de qualsevol actuació docent dins un recinte educatiu és absolutament il·legal si no compta amb el permís del professor o de l’equip directiu. A més, la persona que haja fet aquest enregistrament d’àudio pot haver incomplit el reglament de règim interior del centre que estipula la sanció d’aquest tipus d’actuacions. Cal tenir en compte que aquests enregistraments il·legals van en contra del dret d’honor i a la imatge, no sols dels alumnes, sinó també del professorat, per la indefensió personal que generen i perquè poden ser objecte de manipulació.

4. El Tempir manifesta que fer xarrades sobre els avantatges de no sol·licitar l’exempció de valencià no suposa pressionar l’alumnat sinó informar-lo de quines són les eixides professionals que poden tenir si cursen aquesta àrea, tal com es fa en les xarrades informatives realitzades tant per professorat tutor, membres d’equips directius o assessors lingüístics a l’inici o al llarg del curs sobre el valencià o altres llengües estrangeres.

5. Demanem a la Conselleria d’Educació, Cultura, Investigació i Esport de la Generalitat Valenciana que òbriga un expedient informatiu per a saber com i quan s’ha produït aquest acte il·legal així com saber quina és la persona afectada per aquest enregistrament a fi de prendre les mesures legals oportunes perquè no torne a produir-se.

6. El Tempir exigeix a la FAPA Gabriel Miró que deixe de conflictivitzar la realitat sociolingüística de les comarques del sud i d’acorralar els professionals docents que exerceixen dignament la seua feina als diversos centres educatius del migjorn. Aquestes accions de conflictivització estan perjudicant de manera innecessària la nostra cohesió territorial i social, a les quals no ajuda la desinformació que des de determinats mitjans de comunicació s’està realitzant en contra de la normalització del valencià en l’àmbit docent.

7. Veiem amb preocupació com aquest tipus de pràctiques fan que s’estenga entre el col·lectiu de professorat de valencià al Baix Segura la sensació de sentir-se desprotegits i desemparats per aquestes il·legalitats, bé siga a través d’un enregistrament il·legal d’un àudio, com en aquest cas, o bé a través de pamflets acusatoris, repartits per Torrevella, com va ocórrer fa mesos, en què es criminalitzava la tasca professional i docent d’una assessora lingüística. No podem permetre ni tolerar que nigú pose sota sospita i, per tant, qüestione la professionalitat dels docents de valencià a les comarques del sud i, molt especialment, al Baix Segura. Cal aturar aquesta espiral de desprestigi i manipulació.

8. Posem a l’abast de la persona docent el nostre servei d’assessorament a fi de denunciar aquests fets i salvaguardar el seu honor i professionalitat.

13 d’octubre de 2017


A la mateixa secció:


Manuel Monfort: "La llengua està utilitzant-se des de la perspectiva política quan realment la llengua és un element cultural de la identitat d’un poble".


I diuen que adoctrinem


Escola i política


¿Quién manda en la educación?


Apologia de la filosofia


“No nos educan, nos normalizan, nos reducen, nos apagan”, Andrea Martínez, alumna de Bachillerato


STEPV i Escola Valenciana valoren positivament que la majoria dels centres opte pels nivells avançats dels programes del Decret de Plurilingüisme.


Per un gir en educació, 9-M Vaga en l’ensenyament


València: PSPV, Compromís y València en Comú aprueban cesión de suelo público a la privada Universidad Europea


Per què els bancs i caixes tenen tant interès en l’educació?

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com