contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
diumenge 19 de novembre de 2017 |
Escola i política

Rosa Cañadell

A l’escola no s’ha de parlar de política.» Ho diuen des de Madrid, els del 155, ho repeteixen algunes (molt poques) famílies i fins i tot s’animen a fer denúncies, ho repeteixen alguns directors i directores i una part del professorat comença a estar ben atemorit.

No hi ha una cosa més absurda que dir que la política no ha d’estar a l’escola. Primer de tot, perquè la ideologia forma part de l’ensenyament: els continguts, l’organització escolar, les metodologies, els valors, les normes… Tot això està travessat per alguna ideologia. Educar no és solament ensenyar a llegir i escriure, aprendre matemàtiques o física i química, educar vol dir ensenyar a entendre, a reflexionar, a pensar, a argumentar… O és que no ho sabien?

Però, a més, l’alumnat són persones, de poca edat unes i de més edat unes altres, que viuen, senten, escolten i veuen què passa al seu voltant i què passa al món. L’alumnat té família, pares i mares, germans i amics, que també tenen les seves ideologies i les seves opcions polítiques diverses i, moltes vegades, com passa en el moment actual, totalment enfrontades. Com voleu que tot això no arribi a l’escola? Si els adults s’insulten i s’enfronten, no és estrany que tot això repercuteixi també a les aules.

No, el problema no és si l’escola «adoctrina» o no, el problema és «en quin sentit s’adoctrina».

O no és adoctrinar posar Amancio Ortega com a personatge a imitar en els llibres de text d’Economia? No és, això, ensenyar que la cosa important és fer diners encara que sigui explotant dones i criatures? O no és adoctrinar, enviar treballadors de la banca a donar classe d’Economia Financera i explicar la «necessitat» de fer-se un pla privat de pensions o una assegurança de vida? O no és adoctrinar, ensenyar Emprenedoria, que no és sinó preparar els joves per a un futur laboral en què s’hauran de fer «autònoms», o sigui, treballadors precaris, sense drets laborals, sense atur, ni seguretat social, ni pensió?

O no hi ha «política» darrere de com s’explica la nostra guerra civil, o què va ser la II República, o fins i tot si la dictadura de Franco ens va «salvar» del caos o ens va enfonsar en la misèria econòmica i democràtica, per posar només un exemple?

O no hi ha «política» quan s’educa en llibertat, en democràcia, en igualtat de gènere, en el respecte a totes les opcions sexuals, en la interculturalitat i la valoració de totes les cultures?

La qüestió, doncs, no és la política a l’escola, la qüestió és LA PLURALITAT a l’escola. L’educació pública (que hauria de ser l’única!) assegura aquesta pluralitat, tant d’alumnat com de professorat, i la seva tasca és la d’ensenyar a conviure i respectar aquesta diversitat amb diàleg i amb la capacitat de resoldre els conflictes sense violència. L’educació ha de formar ments obertes i esperit crític, i ha de fomentar els valors que ajudin a la convivència i a la justícia social: la solidaritat, la cooperació, la no discriminació, la justícia, l’equitat… I per a tot això, cal «parlar de política»!

I a Catalunya, com que ensenyem en català, perquè aquesta és la millor fórmula perquè tots els nois i noies esdevinguin bilingües i no hi hagi segregació social per causa de la llengua, tot això ho fem EN CATALÀ!

L’escola catalana, i la seva immersió lingüística, va fent molt bé la seva feina i cal un gran respecte per ella i, sobretot, per tots els professionals que hi treballen en condicions cada dia més precàries I difícils. No podem permetre que l’acusin injustament!

17/11/2017

diarijornada


A la mateixa secció:


Escola Valenciana, sobre les denúncies d’adoctrinament: ‘Negar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana’.


Manuel Monfort: "La llengua està utilitzant-se des de la perspectiva política quan realment la llengua és un element cultural de la identitat d’un poble".


I diuen que adoctrinem


¿Quién manda en la educación?


Apologia de la filosofia


“No nos educan, nos normalizan, nos reducen, nos apagan”, Andrea Martínez, alumna de Bachillerato


STEPV i Escola Valenciana valoren positivament que la majoria dels centres opte pels nivells avançats dels programes del Decret de Plurilingüisme.


Per un gir en educació, 9-M Vaga en l’ensenyament


València: PSPV, Compromís y València en Comú aprueban cesión de suelo público a la privada Universidad Europea


Per què els bancs i caixes tenen tant interès en l’educació?

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com