contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dijous 26 d’octubre de 2017 |
Desobeïm el 155

Declaració d’Anticapitalistes de Catalunya / CUP

1. L’article 155 suposa un cop d’estat a Catalunya. L’atac pretén dissoldre un govern electe i imposar unes eleccions autonòmiques desoint el mandat democràtic de l’1 d’octubre i els emplaçaments al diàleg. Un atac que també es dirigeix als mitjans de comunicació públics que ja han manifestat que suposa una vulneració de la «llibertat d’expressió i d’informació» i que no acataran. Un cop d’estat que se suma als atacs durant la jornada i els dies previs a l’1 d’octubre; al desplegament policial continu que vivim; la demagògia contra la comunitat educativa de la darrera setmana; i per descomptat, a l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, presidents d’Omnium i ANC amb els quals ens solidaritzem. Una serie d’atacs que han trobat una Catalunya mobilitzada, com el gairebé mig milió de persones que ahir van omplir el centre de Barcelona.

2. Des dels carrers i l’autoorganització popular vam fer efectiu el dret a l’autodeterminació, només des d’allà farem front a les amenaces i repressions del règim. No reconèixer l’autoritat del PP per gestionar els mitjans de comunicació, els cossos policials o el Parlament català suposa un salt en la desobediència civil massiva que hem viscut aquest darrer mes. Per efectuar aquest salt caldrà respondre de forma sostinguda contra el 155; mobilitzacions, vaga general, caixes de resistència, alternatives econòmiques,... Un ventall d’iniciatives que facin que no ens deixem ningú endarrere, que superin els obstacles que vivim i que permetin contrarestar l’estratègia de la por.

3. Lluny del retorn a la «normalitat» que diu buscar el règim, la suspensió de l’autonomia de les institucions catalanes cerca implantar una restauració constitucional amb un gir reaccionari. Front la seva reacció trobarà un rebuig massiu a Catalunya on caldrà organitzar la desobediència i construir aliances àmplies fora de Catalunya per evitar l’aïllament. Construir aliances amb els pobles d’Europa que pateixen el gir autoritari de la UE i dels seus governs, però també, rearmar un bloc democràtic anti-règim a l’Estat que pugui contagiar arreu l’impuls constituent.

4. Materialitzar la sobirania de Catalunya és ara una tasca urgent per evitar la restauració constitucional en clau autoritària i no recular en el desafiament democràtic emanat del passat 1 d’octubre. Això implica superar els discurs de la independència fàcil i assumir col·lectivament els reptes que tenim per endavant. Considerem que la manera de materialitzar aquesta sobirania és obrint un procés constituent popular, que aquells i aquelles que van defensar el referèndum siguin protagonistes també de la nova República. Un procés constituent que no sigui la mera redacció d’una constitució, sinó un període per desenvolupar una nova institucionalitat emanada de l’autoorganització popular, que generi contra-poders per superar els xantatges, però també que permeti eixamplar socialment el camp sobiranista.

La desobediència i l’autoorganització són les nostres institucions, des d’on obrir un procés constituent, sobre les quals construir la República.


Contra l’agressió del 155 de la Constitució espanyola; autoorganització, autotutela i respostes en defensa dels drets civils i polítics des del municipalisme i l’internacionalisme

CUP

La CUP-CC vol posar de manifest que la decisió del govern de Rajoy, amb el suport dels partits polítics de Ciudadanos-Ciutadans i el PSOE-PSC així com del mateix Monarca, d’eliminar l’autogovern i d’intervenir les principals institucions catalanes, entre les qual es Parlament, és la major agressió contra els drets civils i polítics, individuals i col·lectius, del poble català des de la dictadura franquista.

Una agressió que ni tan sols troba cobertura en la mateixa legalitat espanyola, ja que la interpretació del marge d’actuació de l’executiu, excedeix de molt, el que preveu el propi articulat constitucional.

A més, el cessament del Govern i, de facto, del propi Parlament, no son mesures dirigides contra la majoria independentista, sinó que son mesures adreçades a humiliar i castigar unes institucions que representen el conjunt de la ciutadania. Son mesures que alteren la voluntat popular expressada a les urnes per tal de consolidar un estat d’excepció pel conjunt del país.

Des de la CUP-CC entenem que, tot i que l’Estat opti per excedir-se, de molt, de les prerrogatives que té reconegudes, cal que hi hagi una resposta en matèria dels drets civils i polítics que es pretenen suspendre. En aquest sentit, entenem que les institucions d’àmbit municipal, així com l’arena internacional, tenen una posició que obligarà a una resposta.

Durant aquesta setmana la CUP-CC es reunirà amb diferents actors socials i polítics per tal d’anar valorant iniciatives a emprendre des de diferents àmbits.

D’altra banda, des de la CUP-CC entenem que en aquest moment, res pot fer aturar l’aplicació de l’article 155 CE, i per tant, la proclamació de la República esdevé una proposta necessària en la mesura que, a diferència del que fa l’Estat, defensa l’expressió democràtica a les urnes i planteja un horitzó de reforçament de les llibertats i drets col·lectius.

23/10/2017


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya


Davant l’anunci de data i pregunta del referèndum

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com