contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
divendres 20 d’octubre de 2017 |
100 anys de la Revolució Russa 1917

Consignes, crides, proclames i decrets de la revolució russa

Pelai Pagès

El poble necessita pa; el poble necessita pau; el poble necessita terra. I li donen guerra, fam de pa, i deixen que els terratinents conservin la terra. Hem de lluitar per la revolució social, lluitar fins a la fi, fins a la victòria completa del proletariat.”

Lenin, a l’arribada a Petrograd, el 3 d’abril de 1917


El que hi ha de peculiar en l’actualitat russa és el trànsit de la primera etapa de la revolució, que ha donat el poder a la burgesia com a conseqüència del grau insuficient de consciència i d’organització del proletariat, a la segona etapa, que ha de posar el poder en mans del proletariat i de les capes pobres de la pagesia.”

Lenin, 2ª tesi d’abril de 1917


Tot el poder als soviets! Tot el poder als representants directes de milions i milions de senzills treballadors, de soldats, de camperols. Terra, pa, la fi d’una guerra forassenyada, la fi de la diplomàcia secreta, de l’especulació, de la traïdoria... La revolució està en perill i, ensems, és la causa del poble a tot el món!

Proclama bolxevic, entre les dues revolucions, de febrer i octubre de 1917


La guarnició de Petrograd ja no reconeix el govern provisional. El nostre govern és el soviet de Petrograd. Nosaltres només obeirem les ordres del soviet de Petrograd, transmeses a través del Comitè militar revolucionari.

Resolució aprovada per representants dels regiments de Petrograd, 17 octubre 1917


Als ciutadans de Rússia! El govern provisional ha estat deposat. El poder de l’Estat ha passat a les mans de l’òrgan del Soviet de diputats de treballadors i soldats de Petrograd, el Comitè militar revolucionari, que és al capdavant del proletariat i de la guarnició de Petrograd.

La causa per la qual el poble lluitava —proposta immediata d’una pau democràtica, abolició del dret de propietat sobre la terra que posseïen els terratinents, el control de la producció per part dels treballadors, la creació d’un govern del soviet— s’ha aconseguit de manera segura.

Comitè militar revolucionari. Soviet de diputats dels treballadors i soldats de Petrograd, 25 d’octubre 1917


La guarnició de Petrograd ha enderrocat el govern de Kerenski, que s’havia alçat contra la revolució i contra el poble... El Comitè militar revolucionari, a través d’aquesta notificació al front i al país, demana a tots els soldats que mantinguin una atenta vigilància de la conducta dels oficials. Aquells oficials que no es declarin francament i obertament favorables a la revolució seran detinguts immediatament com a enemics. (...) Sodats! Per la pau, el pa, la terra i el govern popular.

Comitè militar revolucionari, 26 octubre 1917


Cal abolir per sempre més el dret de la propietat privada de la terra. La terra no pot ser venuda, arrendada, hipotecada ni transferida de cap manera. Totes les terres pertanyents a senyors, les adscrites a títols, les corresponents al consell del tsar, als monestirs, a les esglésies, les terres que són propietat, les vinculades a altres, les privades, les comunals, les franques que pertanyen a camperols i d’altres, són confiscades sense compensació, passen a ser propietat nacional i resten a disposició dels treballadors que les conreen.

Decret de la terra, 26 octubre 1917


Fins al moment de reunir l’Assemblea constituent es forma un Govern provisional de treballadors i camperols que serà designat amb el nom de Consell de comissaris del poble.

L’administració de les diferents branques de l’activitat estatal serà confiada a comissions la composició de les quals estarà regulada de tal manera que asseguri la realització del programa del Congrés, en estreta unió amb les organitzacions massives d’obrers, obreres, mariners, soldats, camperols i treballadors d’oficines. El poder governamental és conferit en un collegium integrat pels presidents de les comissions, és a dir, el Consell dels comissaris del poble.

Decret de formació del primer govern bolxevic, 25 octubre 1917


El Consell de comissaris del poble ha decidit establir els principis següents com a base de la seva activitat en la qüestió de les nacionalitats:

1. La igualtat i sobirania dels pobles de Rússia.

2. El dret dels pobles de Rússia a la lliure autodeterminació, que pot arribar fins i tot a la separació i a la formació d’un Estat independent.

3. L’abolició de tots i cadascun dels privilegis i impediments nacionals i nacionalreligiosos.

4. El lliure desenvolupament de les minories nacionals i grups etnogràfics que viuen als territoris de Rússia.

Declaració dels drets dels pobles de Rússia, 2 novembre 1917

Publicat el 16 d’octubre de 2017 El Temps Núm. 1740

eltemps


A la mateixa secció:


Diez días que estremecieron al mundo (prefacio)


De un viejo rojo asombrado... a los que no salen de su asombro (Fragmentos)


Ganar el poder, no solo el gobierno


¿Cómo se llegó al partido único?


Previsiones económicas para 2018: la tendencia y los ciclos


Noam Chomsky: “El capitalismo se basa en supuestos despiadados, antihumanos”


Prólogo a "El marxismo de Gramsci": relaciones entre la cuestión de la hegemonía y la teoría de la revolución permanente.


¿Auge o crisis?


Sectarisme i avantguardisme – Debat d’un problema en l’esquerra.


Palestina. La dualidad del proyecto sionista: huir de la opresión racista y reproducirla en un contexto colonial

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com