contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
divendres 13 d’octubre de 2017 |
Organització i unitat per evitar la impunitat feixista a València

Paula Duran

en castellano aquí

Després dels atacs feixistes del dilluns, diverses iniciatives sorgides al caliu de l’organització popular antifeixista i des de l’entramat polític valencià pretenen evitar la impunitat dels actes de l’extrema dreta a València.

El terror que van tractar de sembrar els militants d’organitzacions feixistes i anticatalanistes durant la diada del 9 d’octubre, ara per ara, s’afronta amb una mobilització social i institucional que ha obert diversos fronts per tal d’impedir la impunitat de la qual han gaudit històricament aquests grupuscles. Des de l’organització popular, per un costat, s’ha creat un equip de treball amb l’objectiu de recollir tota mena d’informació respecte als fets i els agressors, la gran majoria militants o propers a l’entorn dels Ultra Yomus, España 2000 i el GAV. Aquest equip ha llançat un missatge que s’ha fet viral per xarxes socials –acompanyat d’una adreça electrònica per enviar documentació– a la recerca i denúncia de cadascun dels feixistes que van protagonitzar un espectacle de persecució política i ideològica pels carrers de València. Així mateix, centenars de persones anònimes s’han encomanat en la tasca de llançar imatges dels agressors mitjançant les xarxes socials amb l’objectiu de fer-les virals per ajudar a identificar-los un per un.

Altra de les iniciatives s’està gestant al si d’un moviment antifeixista valencià que troba en la unitat la seua major fortalesa. D’aquesta manera, ahir, a les set de la vesprada, una concentració contra la impunitat i la violència feixista, convocada a corre-cuita la nit d’abans, va aplegar a més de 600 persones davant la Delegació de Govern a València. Les concentrades van cridar per demanar la dimissió de Juan Carlos Moragues Ferrer, Delegat del Govern espanyol al País Valencià. Aquest va ser l’encarregat d’organitzar tot l’operatiu policial que hauria d’haver assegurat la integritat de totes les persones que, durant el 9 d’octubre, es van manifestar pacíficament pels carrers de València i que, sota la mirada passiva del Cos Nacional de Policia espanyola, van patir tota mena d’agressions i vexacions sense que açò comportara la identificació ni l’arrest de cap dels culpables. Així mateix, ahir, les mostres de solidaritat i denúncia es van estendre també a Alacant i Elx, on centenars de persones van eixir al carrer en solidaritat amb les agredides. També va haver-hi concentracions a Lleida, Reus i La Corunya (Galícia).

Fruit d’una resposta ràpida, contundent i organitzada per part de l’antifeixisme valencià, des de l’organització de la convocatòria d’ahir es va informar que molt aviat hi haurà noves mobilitzacions i actes fins que es depuren totes les responsabilitats i s’enxampen tots els responsables. Tot i que, entre tot aquest rebroll de mobilització i solidaritat antifeixista, cal destacar que una dona del col·lectiu Iai@flautes de València, que hi era a primera fila de la concentració d’ahir, va estar retinguda a un bar per dos agents de paisà que la van dur a comissaria. Per ara les informacions són difuses, però membres del seu col·lectiu han exposat que, suposadament, li imputen un delicte d’agressió amb l’agreujant d’odi.

D’altra banda, la denúncia popular, tant anònima com organitzada, cap a l’organització Ultra Yomus –hooligans del València CF– després d’identificar a molts dels seus membres entre els agressors del dilluns passat –sobretot gràcies a les imatges presses per desenes de fotoperiodistes que abordaren el carrer– ha fet que la directiva de l’equip es decidisca a actuar. L’entitat esportiva, en veure afectada la seua imatge, ha decidit col·laborar amb la policia per tal d’identificar i aportar dades sobre els agressors, a banda d’anunciar que també aplicarà, si escau, el seu reglament intern amb sancions i altres mesures cap a aquests. En la mateixa línia, una iniciativa en la pàgina Change.org demana la destitució immediata dels seus càrrecs a Jesús Hernández Motes i Pedro Pons, president i vicepresident de l’Interagrupació fallera, per considerar intolerable que representants del món de les falles participaren, junt amb els agressors feixistes, d’un escarni violent i antidemocràtic contra manifestants pacífiques.

Amb les institucions de cara

Poques vegades en la història contemporània del País Valencià s’havia donat una conjuntura de forces polítiques tan favorable per evitar, des de la via institucional, que torne a regnar la impunitat per a l’extrema dreta valenciana. Pràcticament la totalitat dels partits amb representació a les Corts Valencianes i a l’Ajuntament de València han condemnat la violència feixista i han exigit la identificació, detenció i enjudiciament de cadascun dels agressors. Excepte el Partit Popular, que, a més de no condemnar-ho, ha impedit que el Congrés dels Diputats aprovara una declaració institucional de condemna a les agressions feixistes i sembla que també posarà traves a la declaració institucional que s’està gestant a les Corts.

Al Parlament Europeu, tant Compromís com Esquerra Unida han denunciat davant la Comissió europea els fets succeïts a València. Als seus escrits es qüestiona si, possiblement, des de la Delegació de Govern valenciana, presidida per Moragues, es van vulnerar drets i llibertats fonamentals, com poden ser el dret a la manifestació, a la seguretat, a la llibertat de pensament, de reunió i d’expressió i a la no discriminació. Tot això, amb la finalitat que des d’Europa es prenga partit front a l’actuació del govern espanyol que, amb l’excusa de la unitat d’Espanya i el "conflicte" català, està aconseguint assolir una davallada molt preocupant dels drets democràtics i humans.

Els partits Compromís, Podem i EUPV també s’han sumat a demanar la dimissió de Moragues, tant per l’escarni que van patir certes participants durant la processó cívica del matí, com per les agressions a les manifestants de la vesprada, així com per haver permés una contramanifestació il·legal i violenta. Al cartell de la campanya, llançada per xarxes, s’explicita: "El delegat del govern de Rajoy ha llançat centenars de nazis a caçar valencians. La seua policia ha permés la brutal violència contra la nostra gent. Mai oblidarem. Mai perdonarem". En aquest sentit, dies abans de la diada, des de la presidència de la Generalitat ja s’havia mostrat una certa preocupació per la disponibilitat d’efectius –pel desplegament que hi ha encara a Catalunya i per la crisi constitucional que ha obert el seu procés d’autodeterminació– de cara a afrontar un 9 d’Octubre que ja hi preveien, com des de fa anys, "molt tens". Compromís i EUPV, a més de demanar la dimissió de Moragues, també han demanat al ministre d’Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, que done explicacions sobre per què el seu dispositiu policial no va impedir que es perpetraren agressions feixistes a plena llum del dia i amb els agents desplegats per les zones dels fets. En canvi, des del PSPV-PSOE només s’ha demanat la compareixença de Moragues i de Zoido davant les Corts per donar explicacions, però no la dimissió del primer. La postura de Ciudadanos, però, ha estat culpar a l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó (Compromís), de l’escarni que va patir ell mateix i les militants del seu partit i de Podem, afirmant que "ha crispat l’ambient" en "el moment crític que està vivint Espanya".

Pel seu costat, la Fiscalia Provincial de València va obrir ahir una investigació d’ofici pels incidents violents perpetrats per l’extrema dreta durant la vesprada. En part, a causa de la forta denúncia social i institucional dels successos, així com per l’allau d’informació que centenars de persones han fet pública respecte als agressors i els seus actes. Això també ha obligat a Moragues a posar a treballar a la policia, que ja hauria aportat un primer informe amb la cronologia dels fets i més dades a la Fiscalia, segons afirma el Delegat. Tot i que continua defensant públicament que els cossos policials "van preservar la seguretat i integritat física de les manifestants i van garantir el dret a la manifestació".

Tot seguit, ahir també va ser arrestat el primer dels agressors identificat com a un dels responsables dels fets del dilluns. En la informació publicada per diversos mitjans de comunicació s’afirma que es tracta d’un home de 41 anys i resident a València que va ser citat a declarar davant la Prefectura Superior de Policia i al qual se li atribueixen delictes per desordres públics amb l’agreujant d’odi i per l’impediment de l’exercici dels drets fonamentals.

El treball col·lectiu i la cooperació entre l’organització popular i institucional està sent clau per desemmascarar l’entramat de responsables que hi ha al darrere d’una escenificació de violència que, tot apunta, va estar premeditada i orquestrada amb anterioritat. Així, des d’ambdós sectors s’espera que durant les setmanes que vénen es produïsquen moltes més detencions. Una actuació simbòlica, però també efectiva, que ajudaria a combatre la impunitat que ha acompanyat des de fa dècades la violència d’aquests grupuscles al País Valencià.

12/10/2017

directa


A la mateixa secció:


Entrevista a Ramon Cotarelo, filòsof i politòleg: "a Catalunya l’independentisme és un moviment social d’àmplia base"


‘Estimadíssima Núria’: la carta de resposta de Jordi Cuixart a Núria Cadenes.


La investidura de Puigdemont i les tensions de l’independentisme


República Catalana: L’ajornament de la investidura de Puigdemont fa aflorar dues estratègies dins l’independentisme


Alacant (L’Alacantí): Acte de l’Espai de Trobada per la Llibertat. Les classes populars enfront del Règin del 78. Autodeterminació o repressió.


República Catalana: Rumb cap a la col·lisió


República Catalana: To recuperat


Hi ha una manera d’investir Puigdemont i no frenar la recuperació de les institucions


Renunciar davant un tribunal sectari


Al País Valencià: Democràcia i Llibertat

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com