contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dijous 14 de setembre de 2017 | Manuel
Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Va de democràcia

En poc menys d’un mes, l’Estat espanyol farà front a la major amenaça al seu statu quo des de la mort del dictador: El referèndum d’independència que el Govern de Catalunya celebrarà el proper dia 1 d’Octubre. Referèndum que el Govern espanyol ja ha dit que no té cap intenció de deixar celebrar, amagant darrere de la Constitució espanyola una falta clara de voluntat política i tarannà democràtic.

Hi trobem els que s’oposen al fet que el poble de Catalunya decidesca lliurement el seu futur en les urnes i, enfront, els que defenen el dret a votar; tant d’aquells que volen la independència de Catalunya com dels que no la volen. En aquest context, els valencianistes no podem mostrar-nos indiferents en nom d’una falsa equidistància.

Nosaltres, la societat valenciana, hem de vore aquest conflicte amb un especial interés, no només com a demòcrates, sinó per tots els vincles que ens uneixen amb Catalunya i la seua gent. I hem de ser conscients que la deriva autoritària i centralista de l’Estat espanyol usa ara el procés de Catalunya com a punta de llança, però és la mateixa deriva que obvia i ridiculitza les nostres demandes com a poble. Si no defensem el dret dels catalans i les catalanes a votar el seu futur com a poble, amb quina legitimitat defensarem front un Estat espanyol recentralitzador i hostil als nostres interessos, el dret a disposar dels recursos que generem, a emprar la nostra llengua, a vertebrar el nostre país, a augmentar, en definitiva, el nostre benestar?

És per tot açò que, les persones i organitzacions sotasignants, fem una crida a la participació i donem suport al referèndum del proper dia 1 d’Octubre perquè la societat catalana puga decidir lliurement el seu futur i no renunciem al fet que, quan la majoria de les Corts Valencianes així ho decidisca, el País Valencià també puga votar quin és el seu estatus polític entre la resta d’Estats i nacions del món.

Som promotors d’aquest manifest:

JJ Pérez Benlloch - Periodista
Guillem Agulló Lázaro - Activista cívic
Octavi Monsonís Escriptor
Josep Barberà President d’Esquerra Republicana del País Valencià
Gemma Pasqual i Escrivà Escriptora
Vicent Maurí Mestre
Paco Sória President d’Esquerra Valenciana
Carme Jorques Membre de la Comissió Cívica d’Alacant per a la recuperació de la Memòria Històrica
Moisès Vizcaino Editor
Eliseu Climent - Editor i activista cultural
Francesc Viadel Periodista
Josep Escribano Filòleg

Si vols posar-te en contacte amb nosaltres o fer-nos arribar la teua adhesió escriu-nos a adhesions@vadedemocracia.cat

Publicarem les adhesions que ens vagen arribant regularment.

Twitter @vadedemocracia


Editors, periodistes i activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català

En el text demanen als "valencianistes" que donen suport a l’1-O i no romandre "indiferents en nom d’una falsa equidistància"

Salva Almenar

El punt d’inflexió que viu Catalunya amb l’aprovació de la Llei del Referèndum i la seua convocatòria per al pròxim dia 1 d’octubre ha generat una onada de reaccions. La majoria d’elles, arribades d’arreu l’Estat, contràries al procés sobiranista. Algunes, la minoria però, donen suport a la consulta vinculant convocada pel govern de Carles Puigdemont. Hores després de la convocatòria del referèndum, un grup de valencians es va organitzar per a fer públic un document mostrant el seu suport al referèndum i al dret a decidir dels catalans sobre el seu estatus polític.

El text, que va començar a circular aquest dijous buscant adhesions, defensa el "dret del poble de Catalunya a decidir el seu futur en les urnes". Sota el títol ’Va de democràcia’, els promotors justifiquen el seu posicionament a favor del dret a decidir pel fet que els "valencianistes" no es poden mostrar "indiferents en nom d’una falsa equidistància". El referèndum previst per al pròxim 1 d’octubre representa, segons el manifest, "la major amenaça a l’statu quo de l’estat espanyol des de la mort del dictador [Francisco Franco]" i la resposta del govern espanyol denegant la possibilitat de votar demostra "una clara falta de voluntat política i tarannà democràtic", afegeixen.

"Nosaltres, la societat valenciana, hem de voeue aquest conflicte amb un especial interés, no només com a demòcrates, sinó per tots els vincles que ens uneixen amb Catalunya i la seua gent", expliquen en el text, alhora que adverteixen que la "deriva autoritària i centralista de l’estat espanyol usa ara el procés de Catalunya com a punta de llança, però és la mateixa deriva que obvia i ridiculitza les nostres demandes com a poble". Els promotors de la iniciativa asseguren que cal mostrar suport al referèndum perquè si ara no defensen "el dret dels catalans i les catalanes a votar el seu futur com a poble, amb quina legitimitat defensarem, front un estat espanyol recentralitzador i hostil als nostres interessos, el dret a disposar dels recursos que generem, a emprar la nostra llengua, a vertebrar el nostre país, a augmentar, en definitiva, el nostre benestar?", es pregunten.

El manifest, que continua obert perquè entitats i particulars s’hi puguen adherir, fa una "crida" a la participació en el referèndum català i demana que, en un futur, si s’escau, també es puga consultar el poble valencià. "No renunciem al fet que, quan la majoria de les Corts Valencianes així ho decidisca, el País Valencià també puga votar quin és el seu estatus polític entre la resta d’Estats i nacions del món", conclou.

La iniciativa ’Va de democràcia’ ha sigut impulsada pels periodistes J.J. Pérez Benlloch i Francesc Viadel; pels editors Moisès Vizcaíno i Eliseu Climent; pels escriptors Octavi Monsonís i Gemma Pasqual; pels activistes Guillem Agulló i Carme Jorques; pel filòleg Josep Escribano; pel mestre i líder d’Intersindical Vicent Maurí, i pels polítics Josep Barberà (president d’Esquerra Republicana del País Valencià) i Paco Sória (president d’Esquerra Valenciana).

7/9/2017

diarilaveu


A la mateixa secció:


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya


Davant l’anunci de data i pregunta del referèndum


Marroc: solidaritat amb la mobilització popular del Rif


Solidaritat amb la vaga de fam dels i les palestines a les presons israelianes.


Macron president, l’ofensiva capitalista s’intensificarà. Construïm la resistència! Declaració de Philippe Poutou.


Manifest / Convocatòria Primera assemblea per un agrupament per a l’Assemblea Ciutadana de Podem País Valencià, Alcoi, 26 de febrer de 2017


Davant l’agressió masclista de l’empresari Manuel Muñoz a Teresa Rodríguez. Si toquen a una, ens toquen a totes!


La nostra solidaritat amb Teresa Rodríguez, el nostre odi de classe i feminista als agressors. Teresa denúncia agressió masclista per part d’un empresari


Catalunya: Per un partit-moviment contra l’austeritat

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com