contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 10 de juliol de 2017 |
Autodeterminació: el canvi irreversible

Borja Vilallonga

L’escriptor i periodista principatí Enric Vila va publicar Un estiu a les trinxeres el 2015 per entendre la lluita de l’independentisme català. Més enllà de la rellevància del llibre com una de les anàlisis més fines del panorama polític català, el títol de l’obra transmetia un estat d’ànim del moment en el qual va ser escrit.

És possible que hi hagi una certa incomoditat d’emprar metàfores militars en el llenguatge polític democràtic. Tanmateix, expliciten de manera visualment efectiva les situacions d’un país. Catalunya no es prepara per a un estiu a les trinxeres; Catalunya es prepara per a un ple desplegament ofensiu. L’exèrcit són la democràcia en marxa i la mobilització permanent ciutadana.

La guerra de posicions que durant llarg temps ha enfrontat Catalunya i l’Estat espanyol ha estat, en efecte, una guerra fútil de trinxeres anomenada procés. L’estiu de 2017 és el de l’ofensiva de les institucions catalanes i la societat civil —el múscul del moviment independentista al carrer. Per contra, l’Estat espanyol es veu empès a la defensiva, condemnat a parapetar-se en una línia Maginot o una línia Gutiérrez segons es miri.

El gran interès de l’ofensiva catalana és l’ús d’un instrument simplíssim i neutre: el referèndum. L’ús i l’aplicació d’un referèndum d’autodeterminació —pactat o no— no afavoreix ni els uns ni els altres. Com a instrument democràtic, ofereix un camp de batalla que ha de ser just per a tots els bàndols —independentistes i unionistes. L’estigmatització del referèndum és el gran error de l’estratègia defensiva i de terra cremada de l’Estat espanyol i l’unionisme.

L’independentisme s’ho juga tot a la pràctica més radical de democràcia. Ací rau el cor de l’ofensiva. I el risc. Puigdemont ho sap molt bé: ha lligat la seva sort a l’ofensiva. Fa mesos que és conscient que, quan es plantegi la batalla essencial de l’autodeterminació de Catalunya, estarà en una situació terriblement complicada: és el punt crític de no retorn.

El punt de no retorn és el mes de setembre, no pas el primer d’octubre. D’aquí a dos mesos Catalunya i l’Estat espanyol col·lidiran d’una manera que el resultat, sigui quin sigui, transformarà el futur dels catalans i dels espanyols. Res del que vindrà serà igual al que existeix actualment. Puigdemont n’és ben conscient. Rajoy ho tem. En la batalla actual, tant el sí com el no del resultat del referèndum afaiçonen un panorama novell.

L’opció dels tremebunds i Cassandres a l’ús és la no celebració del referèndum —que sempre veuen impossible. S’han creat discursos en paral·lel entre independentistes crítics, processistes i unionistes. És possible que no s’adonin que l’impediment físic del referèndum obre una crisi més gran que un sí o un no. Mentre la guerra actual sigui en els termes de democràcia que ha plantejat l’independentisme, la revolució catalana s’expressarà en un llenguatge políticament acceptable en el dret internacional i les seves institucions. Si, per contra, s’imposa l’autoritarisme nacionalista i constitucionalista espanyol, les conseqüències eixiran del marc democràtic i s’emprendrà un camí tant ignot com perillós.

Cal recordar que la victòria de l’independentisme no és la celebració del referèndum, sinó la victòria del sí a la independència. En qualsevol cas, hi pot haver una victòria conjunta d’independentistes i unionistes que és la del triomf dels mecanismes democràtics i el reconeixement de la seva legitimitat per damunt de marcs constitucionals. Cal reconèixer dues realitats noves: el canvi irreversible en la societat catalana i el reconeixement que la situació actual és insostenible més enllà de setembre. Aquest és el triomf del referèndum.

Borja Vilallonga és director d’EL TEMPS. Doctor en història per l’École des Hautes Études en Sciences Sociales de París. Ha estat investigador a Columbia University i New York University.

eltemps, publicat el 10 de juliol de 2017, Núm. 1726


A la mateixa secció:


Entrevista a Ramon Cotarelo, filòsof i politòleg: "a Catalunya l’independentisme és un moviment social d’àmplia base"


‘Estimadíssima Núria’: la carta de resposta de Jordi Cuixart a Núria Cadenes.


La investidura de Puigdemont i les tensions de l’independentisme


República Catalana: L’ajornament de la investidura de Puigdemont fa aflorar dues estratègies dins l’independentisme


Alacant (L’Alacantí): Acte de l’Espai de Trobada per la Llibertat. Les classes populars enfront del Règin del 78. Autodeterminació o repressió.


República Catalana: Rumb cap a la col·lisió


República Catalana: To recuperat


Hi ha una manera d’investir Puigdemont i no frenar la recuperació de les institucions


Renunciar davant un tribunal sectari


Al País Valencià: Democràcia i Llibertat

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com