contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimecres 5 de juliol de 2017 |
Els estibadors i la patronal arriben a un acord que posa fi a les vagues als ports

Maties Lorente

La patronal garanteix la subrogació del 100% de la plantilla i la negociació d’un nou acord marc a canvi de rebaixes salarials d’entre un 6 i un 10%. L’acord s’ha signat avui entre els sindicats i una patronal fracturada

Els estibadors han ofert "la garantia de pau social a totes aquelles empreses associades a Anesco que han demostrat estar compromeses amb el sector i el seu creixement a través d’una negociació real i efectiva que aconsegueixi estabilitat als molls"

Els sindicats representants dels treballadors presents en la mesa negociadora i la patronal, Anesco, han arribat a un acord que posa fi al conflicte de l’estiba. En les últimes setmanes, s’havien realitzat cinc jornades de vaga, incloses les 48 hores continuades d’aturades que van tenir lloc entre el 14 i el 16 de juny.

La mobilització als ports arribava com a conseqüència del fracàs de les negociacions amb la patronal, que es van reprendre després de l’aprovació del reial decret de modificació del sector, el passat 18 de maig. Després de les últimes propostes dels treballadors, les negociacions estaven bloquejades per Anesco, que ha viscut moments de tensió en el seu si entre les diferents empreses que en formen part. Segons la informació publicada a la premsa, 38 empreses s’haurien donat de baixa de l’associació patronal, mentre que altres tantes van negociar amb els treballadors independentment de la posició comuna defensada a les negociacions. Una situació que va portar a la dimissió del president de la patronal, Joaquim Coello ahir mateix.

A l’acord signat avui a Madrid, la patronal "assumeix la garantia de la continuïtat de l’ocupació del 100% dels treballadors de l’estiba", amb el que s’assegura la subrogació de la plantilla, més de 6.000 persones a l’Estat espanyol. Aquest era un dels punts innegociables per als representants dels treballadors, ja que el reial decret contemplava la reducció d’un 25% de la plantilla de les actuals societats d’estiba només durant el primer any de vigència del decret. Els sindicats, a canvi, han ratificat els compromisos que van adquirir davant la patronal el passat 29 de març, que implicaven retallades salarials d’entre el 6 i el 10%.

A més, amb el pacte signat, s’obre la negociació del 5è acord marc de l’estiba. L’objectiu d’aquest nou conveni és "millorar la competitivitat i la productivitat dels ports espanyols", segons el comunicat que han fet públic els actors de la negociació d’avui. A la reunió també s’ha acordat planificar les negociacions del nou acord marc, que començaran la setmana vinent i "es preveu que finalitzin a finals de setembre". Des de la secció del port de Barcelona de la Coordinadora Estatal de Treballador del Mar, "valorem molt positivament l’acord, ja que ens assegurem la continuïtat dels llocs de treball i obrim la possibilitat de negociar el nou acord marc".

L’acord entre patronal i treballadors posa fi al període de conflictivitat als ports i als preavisos de vaga previstos per a principis de juliol. Els estibadors han ofert "la garantia de pau social a totes aquelles empreses associades a Anesco que han demostrat estar compromeses amb el sector i el seu creixement a través d’una negociació real i efectiva que aconsegueixi estabilitat als molls". Ara, caldrà esperar la resposta del Govern de Rajoy davant aquest acord.

29/6/2017

directa


A la mateixa secció:


Alemania: Hacia una huelga indefinida en la industria


La huelga de las trabajadoras de limpieza de trenes de París: ¡nueva esperanza para la lucha de clases! Entrevista con Anasse Kazib de Sud-Rail


Salario mínimo y mercado laboral


Los Trabajadores de Titanlux siguen en pie de guerra


La “humillación laboral” de las trabajadoras del envasado en Almería


La lluita contra la precarietat dels ‘riders’ de Deliveroo


Las trabajadoras de Bershka de Pontevedra protagonizan la primera huelga indefinida de Inditex


Tras 370 días de huelga finaliza con éxito el conflicto de las trabajadoras de las residencias en Euskadi.


Prohiben a Las Kellys una manifestación frente al Hotel Melia de Alacant


De Kellys, ‘riders’ y subcontratas. El nuevo sindicalismo y la condición precaria

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com