contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 3 de juliol de 2017 |
Catalunya: El món local ignora l’amenaça del govern espanyol i es compromet amb el referèndum


Actualment, hi ha 787 municipis adherits a l’AMI, i 51 consells comarcals, diputacions i altres ens locals. L’acte dels batlles sobiranistes ha estat l’avantsala de la presentació dels detalls del referèndum per part de Junts pel Sí i la CUP al parlament, i de l’acte que prepara el govern al Teatre Nacional de Catalunya per dimarts.

Nova demostració de força del món local. Els batlles de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), més de cinc-cents, han signat un manifest en què es comprometen a cedir els espais municipals per al referèndum de l’1 d’octubre. Així doncs, nova amenaça del govern espanyol contra els ajuntaments (ací) no ha generat cap efecte sobre la determinació del món local sobiranista.

El paranimf de la Universitat de Barcelona, ple de gom a gom, ha estat l’escenari de l’acte, titulat ‘Món local X referèndum’. A més, hi han assistit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vice-president, Oriol Junqueras; la presidenta del parlament, Carme Forcadell; el president de l’ANC, Jordi Sànchez; i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, a més d’alguns membres del govern. Diversos batlles han intervingut per a defensar el referèndum i la independència i s’ha emès un vídeo sobre els greuges de l’estat espanyol respecte de Catalunya.

La presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, ha recordat l’inici del procés amb la manifestació contra la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut del 2010. Ha anunciat que es convidaran les ciutats agermanades amb els municipis catalans perquè facin d’observadors internacionals en el referèndum.

La por judicial no es podrà espantar. Els ajuntaments hem rebut molts atacs d’aquesta justícia polititzada. No tirarem enrere, no ho han aconseguit fins ara i no ho farem. Ens mantindrem ferms’, ha dit respecte de les amenaces judicials del govern espanyol. ‘President, diputats: compteu amb el compromís del món local. No hi ha res més revolucionari i transformador que posar una urna’, ha sentenciat.

‘President, govern: som darrere vostre’

El president de l’ACM, Miquel Buch, ha defensat que el referèndum no és una dèria del president i del govern, sinó que ve de lluny: ‘És una dèria de la ciutadania, de centenars de milers de persones que han sortit al carrer a demanar democràcia i el dret de decidir’. Ha afegit: ‘Estem avalats per la ciutadania, per la democràcia i per un contracte inviolable’.

Avui agafem un compromís amb la unitat. Tots tenim un compromís i un paper’, ha dit. Seguidament, ha demanat al govern i al president que s’aixequessin i miressin enrere: ‘Estem amb vosaltres, som darrere vostre’. Els batlles s’han aixecat, han aplaudit i han cridat ‘Votarem, votarem’. Buch ha clos: ‘Avui som darrere vostre, però l’1 d’octubre estarem al vostre costat per la dignitat del poble de Catalunya, dels que ja no hi són i dels que han de venir’.

L’ex-batlle de Cerdanyola del Vallès Antoni Morral ha llegit el manifest. En el text, les entitats convocants recorden que els consistoris són les institucions més properes als ciutadans i que gràcies a això poden ‘captar els anhels i necessitats’ dels veïns, que demanden un referèndum per a decidir el seu futur polític. Diuen que el món local ‘tornarà a estar al costat dels seus ciutadans i de les institucions del país’ perquè es pugui fer el referèndum.

Puigdemont: ‘Arnes o urnes’

Puigdemont ha agraït el suport dels batlles. ‘Avui en aquest lloc solemne, històric i carregat de raó, ens heu expressat el vostre compromís insubornable amb el referèndum’. Ha recordat que el govern va signar un compromís al Palau de la Generalitat fa dos mesos. ‘Ens demanen garanties: vosaltres sou les garanties’, ha reivindicat.

‘Ara s’han donat que això va de debò. Ara troben motius de preocupació. De riure-se’n han passat a l’amenaça. És la demostració més clara de l’estat de por que s’ha apoderat de qui creia que ho tenia tot controlat. Tenen por i més que en farem’, ha dit. ‘O arnes o urnes’, ha clos, després de criticar que l’estat espanyol té al·lèrgia i intolerància cap a la democràcia.

Junqueras ha assegurat que només hi ha una legalitat i una sola legitimitat que es deriva de l’amor a les persones. Ha defensat que la mobilització popular és d’una gran importància per a fer front a la repressió de l’estat espanyol. ‘Farem allò que ens pertoca i donarem l’oportunitat d’expressar-se al nostre poble. Salut i república’, ha afegit.

El cant d’Els Segadors ha clos l’acte. Actualment, hi ha 787 municipis adherits a l’AMI, i 51 consells comarcals, diputacions i altres ens locals. L’acte dels batlles sobiranistes ha estat l’avantsala de la presentació dels detalls del referèndum per part de Junts pel Sí i la CUP al parlament, i de l’acte que prepara el govern al Teatre Nacional de Catalunya per dimarts.

1/7/2017

vilaweb

+ Info:

MÉS DE 500 ALCALDES I ALCALDESSES MOSTREN EL SEU COMPROMÍS ABSOLUT AMB EL REFERÈNDUM


A la mateixa secció:


Entrevista a Ramon Cotarelo, filòsof i politòleg: "a Catalunya l’independentisme és un moviment social d’àmplia base"


‘Estimadíssima Núria’: la carta de resposta de Jordi Cuixart a Núria Cadenes.


La investidura de Puigdemont i les tensions de l’independentisme


República Catalana: L’ajornament de la investidura de Puigdemont fa aflorar dues estratègies dins l’independentisme


Alacant (L’Alacantí): Acte de l’Espai de Trobada per la Llibertat. Les classes populars enfront del Règin del 78. Autodeterminació o repressió.


República Catalana: Rumb cap a la col·lisió


República Catalana: To recuperat


Hi ha una manera d’investir Puigdemont i no frenar la recuperació de les institucions


Renunciar davant un tribunal sectari


Al País Valencià: Democràcia i Llibertat

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com