contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimecres 31 de maig de 2017 |
Marroc: solidaritat amb la mobilització popular del Rif

Declaració del Buró de la Quarta Internacional

en castellano abajo

Des de fa set mesos el moviment de protesta popular no para de créixer a la regió del Rif al nord del Marroc i ha culminat amb una concentració de desenes de milers de persones a Al-Hoceima el 18 de maig passat. Aquest moviment s’arrela en la mobilització popular que va sorgir a la regió a partir del 20 de febrer de 2011, reprenent al Marroc la dinàmica de les revoltes de tot el Magrib i l’Orient Mitjà. Es va rellançar l’octubre del 2016 quan el jove pescador Mohsen Fikri va ser triturat viu en un camió d’escombraries a Al-Hoceima.

La població del Rif organitzada en comitès locals exigeix que siguin jutjats els responsables d’aquesta mort i la d’altres cinc rifenys morts en una agència bancària durant els esdeveniments del 20 de febrer de 2011. Demanda també l’aixecament de la militarització de la província d’Al-Hoceima, el cessament de la persecució i l’assetjament dels petits camperols, i planteja altres reivindicacions socials pel que fa a la salut, l’educació i les infraestructures que falten als habitants. És una clara indicació del fracàs de les polítiques econòmiques i socials impulsades per l’Estat marroquí per pagar el seu enorme deute públic i que es manifesten en la destrucció del teixit productiu, el saqueig dels recursos marins i forestals, les mancances dels principals serveis públics i la falta d’ocupació per a la gent jove.

Aquestes polítiques neoliberals a favor del gran capital local i estranger, dictades per les institucions financeres i comercials internacionals i els governs de les potències imperialistes, són aplicades per institucions marroquines corruptes que no tenen res de democràtic. Els diversos òrgans governamentals, de seguretat i de comunicació de masses del sistema monàrquic intenten silenciar la veu de la població del Rif, criminalitzar el moviment de protesta i soscavar la seva credibilitat per impedir que serveixi d’exemple per a altres ciutats i regions del Marroc que viuen en les mateixes condicions de marginació, empobriment i menyspreu de la seva dignitat.
Saludem la lluita dels rifenys i de les rifenyes, la seva organització des de la base, la seva creativitat i la seva determinació, així com les forces que donen suport a aquesta lluita al Marroc.

Condemnem la política de repressió i desinformació de l’Estat marroquí.

Fem una crida per l’extensió de la solidaritat internacional per tal que el moviment aconsegueixi les seves reivindicacions i obtingui millores significatives en la seva vida social, democràtica i cultural. Són demandes compartides per totes les capes populars del Marroc i dels països del seu entorn que busquen el camí de l’emancipació del despotisme polític i de l’explotació capitalista.

Victòria per a la lluita popular rifenya!

Visca la lluita per la llibertat, la dignitat i la justícia social!

revoltaglobal


Marruecos: solidaridad con la movilización popular del Rif

Declaración del Buró de la Cuarta Internacional

Desde hace siete meses un movimiento de contestación popular no cesa de crecer en la región del Rif al norte de Marruecos, y ha culminado en una concentración de varias decenas de miles de manifestantes en Al-Hoceima el pasado 18 de mayo. Este movimiento hunde sus raíces en la movilización popular que se afianzó en la región a partir del 20 de febrero de 2011, retomando en Marruecos la dinámica de los levantamientos en toda la región del Magreb y Oriente Medio. Se relanzó en octubre de 2016 cuando el joven pescador Mohsen Fikri fue triturado en un camión de la basura en Al-Hocima.

La población del Rif, organizada en comités locales, reclama el juicio de los responsables de dicha muerte así como la de otros cinco rifeños muertos en una oficina bancaria durante los acontecimientos del 20 de febrero de 2011. Exige también el levantamiento de la militarización de la provincia de Al Hoceima, el fin de las persecuciones y del hostigamiento a los pequeños campesinos y es portadora de otras reivindicaciones sociales relacionadas con los servicios de salud y educación y con las infraestructuras de las que carecen sus habitantes. Es una clara muestra del fracaso de las políticas económicas y sociales promovidas por el Estado marroquí con el fin de reembolsar su enorme deuda pública, que se manifiesta en la destrucción del tejido productivo, el saqueo de los recursos marinos y forestales, la debilidad de los principales servicios públicos y la ausencia de empleo para la juventud.

Dichas políticas neoliberales en provecho del gran capital extranjero y local, dictadas por las instituciones financieras y comerciales internacionales y los gobiernos de las potencias imperialistas, son aplicadas por instituciones marroquíes corruptas y que no tienen nada de democráticas. Los diversos órganos gubernamentales, securitarios y mediáticos del sistema monárquico buscan acallar la voz de la población rifeña, criminalizar el movimiento de contestación y erosionar su credibilidad para que no constituya un ejemplo para otras ciudades y regiones de Marruecos que viven en las mismas condiciones de marginación, empobrecimiento y ultraje a su dignidad.

Saludamos la lucha de los y las Rifeñas, su organización por la base, su creatividad y su determinación, así como a las fuerzas que sostienen dicha lucha en Marruecos.

Condenamos la política represiva y de desinformación del Estado marroquí.

Hacemos un llamamiento a ampliar la solidaridad internacional para que este movimiento obtenga la satisfacción de sus reivindicaciones, permitiendo conseguir mejoras significativas de sus condiciones de vida sociales, democráticas y culturales. Son reivindicaciones compartidas por todas las capas populares marroquíes y de los países vecinos, que buscan el camino de su emancipación del despotismo político y de la explotación capitalista.

¡Victoria para la lucha popular rifeña!

¡Viva la lucha por la libertad, la dignidad y la justicia social!

anticapitalistas

+ Info:

Una mujer asume el liderazgo de la rebelión del Rif

Marruecos opta por la represión en el Rif: intenta decapitar la rebelión


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com