contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dijous 25 de maig de 2017 |
El testimoni impressionant dels periodistes de Público sobre la claveguera de l’estat contra l’independentisme

vilaweb / Jaume Grau

Els periodistes del diari Público que han investigat i han destapat l’operació Catalunya contra l’independentisme català han comparegut a la comissió del Parlament de Catalunya que la investiga. El testimoni de Patricia López i Carlos Enrique Bayo ha fet posar els cabells de punta, pel detall amb què han descrit la creació d’una policia paral·lela, amb la connivència de diversos poders públics, per entrebancar el procés independentista català.

Patricia López assenyala PP, PSOE i Ciutadans

Una de les parts més contundents de la compareixença és aquesta en què Patricia López respon a les preguntes de la diputada de la CUP Mireia Boya. I diu que ‘és evident’ que qui bloca la investigació d’aquesta trama són PP, PSOE i Ciutadans.

—Mireia Boya [M. B.]: Hi ha més noms en aquesta llista d’indecents de què parlàveu?

—Patricia López [P. L.]: És clar que hi falten noms. És una xarxa que pot sobreviure tot aquest temps, que s’ha demostrat que ha fet xantatge a les altes institucions i que creava associacions i acusacions populars per fer frau de llei, com l’Associació Transparència i Justícia o Manos Limpias, per fer xantatges; que controla mitjans de comunicació que només publiquen informació d’una part i que no contradiuen res; que no es fixen si les coses tenen segell o no i ho venen com un informe de la UDEF.

—M. B.: Teniu cap querella per difamació i mentides?

—P. L.: Durant els dos anys d’investigació, a més de la querella del comissari Eugenio Pino, n’he tingudes unes quantes i les han perdudes totes. És que he hagut de demostrar científicament i amb documents oficials cadascuna de les línies que escric a Público. Us en posaré un exemple. La nit de Cap d’Any del 2015, el senyor Eugenio Pino i el senyor Villarejo es van posar d’acord per trucar el cap de la policia judicial de Madrid, que era a l’hospital, amb la seva dona a l’UCI, perquè anés a recollir una denúncia del comissari Villarejo a la direcció superior de policia de Madrid. El dia 4 de gener, dilluns, a les nou del matí, van trucar a casa meva dient-me que si no em presentava a declarar per un suposat delicte de revelació de secrets, em detindrien. Jo era sola a casa, amb la meva filla. Em vaig presentar a la comissaria, em van prendre declaració i no em van detenir. L’endemà passat van trucar al comissari Jaime Barrado, que va enregistrar el cap de la policia judicial de Madrid amenaçant-lo que seria detingut si no es presentava a declarar. Barrado s’hi va negar. Era el 4 de gener de 2016, i avui les diligències encara no s’han lliurat als tribunals.

—M. B.: Heu estat objecte d’intimidacions o amenaces de cap membre del govern espanyol o d’aquesta unitat d’intel·ligència o de la policia o de ningú relacionat amb el partit del govern espanyol o d’alguns dels mitjans de comunicació implicats?

—P. L.: Sí. Coacció i amenaça són tota aquest seguit de coaccions i amenaces. I quan el cap de gabinet del número dos de la policia em va trucar per dir-me que començarien a fer les coses a la brava si no publicava unes determinades coses.

—M. B.: Quin és el paper de mitjans com El Mundo, La Razón, l’ABC, fins i tot La Vanguardia i més recentment El País en aquesta operació de clavegueres de l’estat contra l’independentisme?

—P. L.: El senyor Villarejo en seu judicial declara que té periodistes infiltrats des dels anys noranta. El primer expedient que té a començament dels noranta és per haver filtrat informació a El País. Després, el 1995, va escriure una carta al Ministeri d’Interior en què parla dels seus periodistes infiltrats: Manuel Cerdán i Antonio Rubio. En seu judicial declara que Eduardo Inda i Esteban Urreiztieta també són els seus periodistes. I de fet aquests dos són els testimonis de descàrrec que porta Villarejo per acreditar que no va clavar una ganivetada a la doctora Pinto. Hi ha un altre periodista d’un mitjà de comunicació important a El Español, amb Pedro J. Ramírez, que també surt a les tertúlies d’Ana Rosa, Daniel Montero, que era el seu soci en el mitjà de comunicació…

—M. B.: Creieu que això respon a un pacte d’estat per la unitat d’Espanya entre el PSOE, el PP i més recentment Ciutadans? Són aquests tres partits que conspiren amb un pacte d’estat contra el procés independentista català?

—P. L.: Jo he vist Ciutadans actuar en la comissió d’investigació de l’Assemblea de Madrid i he de dir que fan una feina excel·lent. Els he vistos en la comissió d’investigació de l’operació Catalunya al congrés i pertanyen a un partit diferent del que treballa a l’Assemblea de Madrid. És evident: qui bloca les compareixences, qui vol omplir de paper les comissions del congrés per després ni llegir-se’n el documents i no veure ni les diferències entre els segells són PP, PSOE i Ciutadans. Sí. És un fet, no una opinió.

—M. B.: Manos Limpias i Societat Civil Catalana han estat creades per a tenir un paper destacat en aquesta operació de clavegueres de l’estat contra l’independentisme? Han participat en cap de les branques?

—P. L.: Home, Societat Civil és esmentada per Fernández Díaz en els enregistraments com ‘un dels nostres’. En el cas de Manos Limpias, el modus operandi era: des del grup de la policia afí a Eugenio Pino filtraven la informació a El Mundo; això creava una notícia criminis que recollia Manos Limpias, amb la qual anava als jutjats, presentava una querella i, arran d’aquesta querella, es feia l’informe autèntic de la policia. És una manipulació del sistema; és frau de llei, dels mitjans de comunicació i no es pot agafar per enlloc.

—M. B.: Sabem que hi ha hagut un intent de compra de confidents en moviments socials independentistes pròxims a la CUP. Què ens en podeu dir, d’això? Forma part d’aquesta operació d’estat?

—P. L.: És clar. En aquestes operacions no s’han fet servir agents sota autorització judicial. S’han fet servir moltes vegades aquesta mena de policies en segona activitat que han tingut problemes amb la llei, agències de detectius, confidents amb delictes… I això s’ha pagat amb els fons reservats de l’estat.

—M. B.: Qui ho paga?

—P. L.: Ho paguem tots els espanyols, perquè, com va dir el comissari Pino, l’entrevista es va pagar amb els fons reservats.

La intervenció de Carlos Enrique Bayo

D’una altra banda, el periodista Carlos Enrique Bayo també ha fet intervencions molt notables sobre l’operació Catalunya. Responent les preguntes de Roger Torrent (JxSí), Bayo ha explicat fins a quin punt la Moncloa està implicada en l’operació contra líders independentistes.

—Roger Torrent [R. T.]: L’operació Catalunya contra líders polítics independentistes comença l’any 2012?

—Carlos Enrique Bayo (C. E. B.): Es podria dir així. Alicia Sánchez-Camacho va dir que el cas Pujol havia començat a la Camarga. El pla premeditat per a fer servir tot el material va començar l’any 2012. La voluntat d’engegar això comença amb l’última reunió a la Moncloa amb les vint-i-una condicions d’Artur Mas. Allà potser va arrencar tot, però s’havia anat acumulant informació sobre la família Pujol i autoritats i partits catalans. És clar que s’havia anat fent. […] Quan Jorge Moragas presenta Victoria Álvarez a Alicia Sánchez-Camacho i s’organitzen els enregistraments de la Camarga es fa amb la voluntat de fer-ho servir. […] L’operació contra partits i polítics comença la primavera del 2012, quan també s’activen tots els mecanismes de filtració de dossiers. Després, es veu força clar a l’hemeroteca tot el que es va fent. També es veu clar que tot va començar el 2010. Tot això no es pot muntar en tan poc temps.

—R. T.: Quin paper hi té el Consejo Nacional de Seguridad, en tot això? I en concret, quin paper hi té Moragas, que és el cap de gabinet del president del govern i secretari d’aquest organisme? Moragas és la ròtula que fa confluir tots els interessos o hi ha ningú més?

—C. E. B.: A Jorge Moragas és a qui li arriba la informació que Vicky Álvarez té coses a dir contra els Pujol. Ell fa les gestions per encarrilar-ho i contribueix a engegar les investigacions no tan sols sobre la família Pujol sinó més polítics catalans que tinguin comptes fiscalment il·legals a Andorra. Nosaltres ho hem publicat i hem intentat sostenir-ho amb testimonis i documentació. Ell és la biela que connecta els polítics del PP a Catalunya i l’executiu de Rajoy.

23.05.2017

vilaweb


Carlos Enrique Bayo y Patricia López aportan un alud de información al Parlament sobre la ’brigada política’ de Interior

Jaume Grau

El ex-ministro Fernández Díaz dice que es una víctima de quienes le grabaron. ¿Por qué no se investiga, pues, el delito de las grabaciones? preguntan en Comisión de Investigación los periodistas de Público que dieron a conocer la existencia de una policía paralela.

Poca asistencia de políticos y poca expectativa de los medios, ante la intervención en la comisión del Parlamento de Cataluña que investiga las grabaciones al ex ministro Jorge Fernández Díaz con Daniel de Alfonso, de los periodistas de Público Patricia López y Carlos Enrique Bayo. De hecho no hay diputados del PSC, que no deben estar interesados ​​en un tema tan ’banal’.

Esto constituye una curiosa anomalía, entendiendo la gravedad de los hechos que se tratan. De hecho comentamos con los protagonistas que hoy es una jornada histórica por el Parlament de Catalunya, en el que se explicarán cosas que no se han podido explicar en el Congreso de Diputados, en Madrid. Uno a cero a favor de la cámara catalana. Y un gol en propia puerta de los medios de comunicación, que salvo alguna excepción, como la de la IU Forns de El Nacional, piensan que esta comparecencia no tiene ningún interés informativo.

La presidenta de la comisión, Alba Vergés I Bosch, ha agradecido la presencia de los comparecientes y ha dado paso a Patricia López, que ya estaba calentando pegada al micrófono. López llevaba el discurso escrito para leer. No quería dejarse nada en el saco. Pero no, no ha consultado los papeles en ningún momento, y no se ha dejado nada por decir.

Ha hablado. Ha soltado un alud de información. Ha comenzado a hablar con una seguridad y una convicción que ya quisieran para sí muchos parlamentarios de aquí y de más allá del Ebro. Los diputados, boquiabiertos, intentan seguir todo lo que dice, una información que acumula terabytes. Patricia López pone en duda la denominación, "Operación Cataluña", diciendo que es un nombre de marketing. En realidad se trata de las cloacas del Estado.

Los diputados de C’s y del PP se frotan las manos, puede que no les importe que haya cloacas que afectan a todos los ciudadanos españoles, no sólo a los catalanes. Un Estado que no discrimina, bravo! Patricia López habla del periodismo de pruebas y de investigación, un hecho que en los medios de comunicación de este país puede resultar insólito.

El caso arranca con tres grabaciones, dos al ministro en su despacho del ministerio y la otra al Jefe de Asuntos Internos de la Policía Nacional, Marcelino Martín Blas y al CNI. Este es el momento en el que Patricia López sitúa el inicio de los hechos que nos ocupan. El ministro fue víctima de un grave delito, de una grabación en su despacho. Afirma el ex-ministro que es una víctima. ¿Por qué, pues, no se investiga este grave delito? A pesar de ello no se ha abierto ninguna diligencia para establecer la verdad sobre el responsable de las grabaciones. López se pregunta si Fernández Díaz miente cuando dijo que no estaba conspirando, y también cuando dice que no sabe quién lo grabó. Nos revela que la persona que introduce a de Alfonso dentro del ministerio es José Ángel Fuentes Gago, el jefe de gabinete de Eugenio Pino. Eugenio Pino está encima de todo.

Atención, las cloacas del Estado no trabajan sólo contra los independentistas: chantajes al CNI y a la casa Real. Explica la grabación de la conversación con el comisario Enrique García Castaño. La periodista dice tener miedo, de un Estado que no investiga.

¿Cuando comienza la ’Operación Cataluña’? Comienza en 2010, cuando José Zaragoza, Alicia Sánchez Camacho y Jorge Moragas hacen que Victoria Álvarez declare sobre supuestas corrupciones en el ámbito de la familia Pujol. Bajo el mandato de Pérez Rubalcaba. Como que no hay ningún diputado del PSC, todo el mundo ve bien la afirmación. Contundente Patricia López. Afirma que está preocupada porque la policía pueda enviar documentos que no son oficiales de manera que parezcan oficiales. Y aunque le preocupa más que la fiscalía no lo investigue.

El diputado Matías Alonso, de C’s, pregunta si Patricia López comparece como experta o como testigo. Como experta. Se pregunta por qué esta información sobre la información sensible relacionada con los Pujol estuvo guardada tanto tiempo en el cajón. ¿Qué consecuencias puede tener? La periodista de Público responde bien claro: la clave de todo está en que no había interés en acabar con la corrupción, había que perseguir a los enemigos políticos. Zasca y gol en propia. El señor Alonso, muy educado, cree que estas malas prácticas vienen de antes. Patricia López está de acuerdo. La brigada política viene de los años 80. La periodista añade que le da miedo que la fiscalía no actúe. Parece que no interesa acabar con la corrupción.

Comparecencia clave bloqueada en el Congreso

Albano Dante Fachín, de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP), se pregunta por qué Patricia López cree que C’s, PP y PSOE se negaron a la comparecencia de Eugenio Pino en el Congreso. A Patricia López le parece obvio.

Qué hacer para remediarlo se pregunta Albano Dante? Son sus señorías, que deben actuar en consecuencia contra los casos de corrupción y los abusos, en todos los ámbitos institucionales.

Esperanza García, por el PP, aprovecha la declaración de Patricia López para restar validez a la denominación Operación Cataluña ’, y en consecuencia, a las maniobras que se han hecho desde Interior contra los políticos independentistas. La diputada cree que hay que separar los casos de corrupción policial, de la llamada Operación Cataluña , que no existe. La periodista la rebate con contundencia. Hay una organización criminal dentro de la policía que actúa contra los enemigos políticos del Gobierno central, con indicaciones claras. Hay una brigada política que con medios públicos, con dinero de todos, ataca a los enemigos públicos del Gobierno. La periodista habla desde la experiencia de saber cómo funciona la policía científica y el examen de las pruebas.

Mireia Boya de la CUP, le pregunta si los tribunales son independientes.

Los tribunales están formados por personas, Las hay íntegras y otras que no lo son. Los hay indecentes.

La diputada de la CUP quiere saber si Patricia López ha sufrido intimidaciones. Sí, ha sufrido.

También quiere saber qué piensa de los medios de comunicación en la operación contra el independentismo. Patricia López explica las relaciones de la ’brigada’ con los medios afines y explica que el comisario Jose Manuel Villarejo afirmó que tenía periodistas infiltrados en los diferentes medios desde los años 90 y que Eduardo Inda y Esteban Urreiztieta son algunos de los suyos.

Boya le pregunta si hay un pacto de Estado para garantizar la unidad de España. Patricia López sólo contesta lo que puede contestar: estos partidos colaboran para bloquear la Comisión del Congreso que investiga las grabaciones. Explica el modus operandi de la ’brigada política’. Judicialización de las informaciones falsas aparecidas en medios de comunicación en base a las demandas del sindicato Manos Limpias.

El diputado Lluís Llach llega y se sienta en un extremo. Escucha con mucho interés y de vez en cuando esboza media sonrisa.

Lluís Guinó, de Junts pel Sí (JxS) agradece la valentía Patricia López y pregunta: ¿Se puede hablar de una operación orquestada contra el independentismo? Quién está al frente de esta operación política? La periodista de Público recuerda que Jorge Fernández Díaz dijo: "el presidente lo sabe". Ya tenemos la X de la trama, el presidente del Gobierno. Patricia López se pregunta por qué no se han abierto diligencias contra los policías que han cometido delitos. Y ella mismo responde. Para que estos policías dependen de políticos, porque estamos en un estado mafioso.

Carlos Enrique Bayo: "La fiscalía ha cometido el delito de omisión de persecución del delito." "Señor ministro, presente una querella contra mí, y vamos a juicio oral".
Carlos Enrique Bayo afirma no llevar nada escrito y se reafirma en todo lo que ha dicho Patricia López. Indignado, y con cierta vehemencia, afirma que las investigaciones policiales deben estar bajo tutela judicial, y no ha existido en los casos que nos ocupan.

Las grabaciones que muchos quieren ignorar

Estamos aquí por unas grabaciones sobre las que informó Público. Alguien tenía que mencionar el diario que se atrevió a publicar las grabaciones. Se reafirma en el hecho de que no ha habido investigación sobre las grabaciones. La fiscalía ha cometido el delito de omisión de persecución del delito. Si las instituciones parlamentarias y las del Estado no actúan, los ciudadanos estamos desprotegidos. Ya con un tono de voz más alto afirma: La fiscalía ha cometido el delito de omisión de persecución del delito. " Señor ministro, presente una querella contra mí, y vamos a juicio oral ". Es una afirmación que suena a desafío.

Esperanza García, del PP, inicia un pequeño rifirrafe con Carlos Enrique Bayo. Mientras él habla, la diputada hace otras cosas, no especifica cuáles. Bayo durante su discurso le reprocha que lo haga. En su turno, la diputada popular, dice que no es necesario que levante la voz, que puede hacer tranquilamente dos cosas a la vez. El periodista delimita cuál es el lugar en el que han denunciado las amenazas, en su medio de comunicación. ¿Por qué no se han abierto investigaciones? Carlos Enrique Bayo lo lamenta.

Van pasando los diputados, repreguntar sobre el que ya se ha explicado. La diputada de la Cup, hace una aportación nueva. Se pregunta si se trata de una brigada de policías que están cerca de los fascistas. Bayo le cuenta que muchos provienen de la brigada político social del franquismo. La diputada de la CUP lo clava: una maraña de grabaciones, mentiras y cintas de vídeo.

Al terminar uno de los diputados me pide el contacto de Patricia López y le pregunto qué le ha parecido. Me dice que pocos comparecientes en Comisión aportan tanta información y de tanta calidad como lo han hecho la Patricia López y Carlos Enrique Bayo este martes. Está gratamente sorprendido.

23/5/2017

Entrevista a Carlos Enrique Bayo, periodista d’investigació del diari "Público". "Daniel de Alfonso i Jorge Fernández Díaz s’han revelat com uns mentiders"

+ Info:

David Fernàndez explica la guerra bruta de l’operació Catalunya


A la mateixa secció:


Solidaritat amb Oriol Junqueras


Alacant (L’Alacantí): Aprobada moció municipal de l’Espai de Trobada per la Llibertat pel compliment real del dret a manifestació.


Delitos de odio: el elixir de la nueva Inquisición. Jaque a la libertad de expresión.


Alacant: Arrenquen el monòlit d’homenatge a Miquel Grau


¿Es posible una justicia progresista en el régimen del 78?


Pérez Royo: ‘Volen aprofitar l’ocasió per esterilitzar l’independentisme’


València: La muixeranga sonríe a los fascistas que cantaban el Cara al Sol a las Magas de Enero ante la pasividad policial y se convierte en la “heroína” de Twitter


Onada repressiva contra la dissidència política a les xarxes


Esto no puede acabar bien nunca: El auto del Supremo por el que se mantiene a Oriol Junqueras en prisión es esperpéntico desde la perspectiva del delito de rebelión.


El delito de rebelión y la criminalización de la desobediencia no violenta

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com