contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dijous 25 de maig de 2017 |
Dinamarca reconeix que Grenlàndia i les Fèroe tenen el dret de ser estats independents

vilaweb

En el debat sobre l’estat del regne, que es féu ahir, tots els membres del parlament danès que hi van prendre part van reconèixer que Grenlàndia i les Illes Fèroe tenien el dret de ser independents i de proclamar la independència en el moment que ho considerin oportú. Tant Grenlàndia com les Fèroe formen part actualment del Regne de Dinamarca.

El primer ministre danès, Lars Løkke Rasmusse, va dir que tal com estan les relacions entre Dinamarca i les dues zones autònomes, aquestes haurien de començar a pensar seriosament quina és l’alternativa a continuar formant part de Dinamarca. Rasmusse va deixar clar que si els governs autònoms de les Fèroe i Grenlàndia volen seguir el camí de la independència, valdria més parlar clar i començar a treballar per una negociació que no provoqui una crisi.

Les relacions entre Dinamarca i aquests dos territoris autònoms s’han complicat, darrerament. En tots dos territoris, sengles parlaments elaboren constitucions pròpies, cosa que és vista amb molta prevenció per una part de l’opinió pública danesa. El primer ministre s’hi va referir. Va dir que encara no són capaços d’administrar bé les competències que tenen i que, per tant, no té sentit voler-ne més, però que és una decisió que han de prendre ells.

Sobre el debat, planava la denúncia presentada a l’ONU la setmana passada contra Dinamarca pel ministre d’Afers Exteriors de Grenlàndia. La denúncia fou retirada, finalment, però el govern grenlandès ha mantingut les queixes de violacions dels drets humans i econòmics.

Aaja Chemnitz Larsen, un dels dos diputats que representen Grenlàndia al parlament danès, va intervenir en el debat i digué que, sigui com sigui, el debat sobre la independència s’hauria de fer a Grenlàndia i no a Dinamarca.

Grenlàndia (Kalaallit Nunaat en grenlandès, Grønland en danès) és una illa situada entre l’Atlàntic Nord i l’oceà Glacial Àrtic que administrativament pertany al Regne de Dinamarca. Hi viuen unes 57.000 persones (50.000 són inuit i 7.000, danesos).

Les illes Fèroe (Føroyar en feroès) són un grup d’illes de l’Atlàntic Nord situades a mig camí de les costes d’Islàndia, Escòcia i Noruega. Pertanyen al regne de Dinamarca, del qual reberen autonomia el 1948. Hi viuen 48.000 habitants, un 89,9% dels quals són originaris de les illes i un 8,1% són ciutadans nats en unes altres possessions de la corona

24.05.2017

vilaweb


A la mateixa secció:


Québec: Québec solidaire clarifica su apoyo a la independencia


Revolución democrática o Estado autoritario


Rif: Marruecos prohíbe las manifestaciones en el Rif cuando se cumple un año de las protestas.


Antes roja que rota


Mites i realitats d’una declaració ‘a l’eslovena’


¿Legalidad versus democracia?


Lliçons d’unilateralitat: com ho han fet els altres països?


València, nació


Lo social, lo nacional y la globalización


Catalunya, Còrsega i la Guaiana: les nacions en la campanya francesa

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com