contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dissabte 20 de maig de 2017 |
Perdent el tren: el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral.

Marina Albiol / Jorge Mateos

Hem perdut un tren. Un d’important. El tren que ens havia il·lusionat amb un viatge cap a la sostenibilitat i el trellat urbanístic. Aquesta mateixa setmana hem conegut que el Pativel (Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral), el pla que el Consell impulsava per imposar raciocini a la construcció costanera, finalment ha estat corregit i ja no protegirà tant de territori.

El resultat? Un increment important de les zones protegides, cert. Però també la previsió que s’arriben a construir fins a 350.000 noves cases durant els propers 70 anys, una mitjana de 5.000 nous habitatges a l’any a una franja litoral ja sobreexplotada. La cosa no queda ací: queden fora del Pativel terrenys a menys de 2 quilòmetres de la línia de mar que permetrien la construcció de 665.000 habitatges més. Aterridor.

Confiàvem que traure la dreta valenciana del poder, per fi, suposaria un canvi de paradigma, encetar un camí d’equilibri urbanístic després d’anys de veritable orgia constructora que han destrossat el nostre paisatge, la nostra agricultura, la nostra natura. Però no sembla que hi haurà canvi. Es mitigarà la febre, sí; s’establiran limitacions, sí. Establirem un nou model? No.

L’actual govern valencià ha encetat línies de treball interessants per protegir la línia de costa, alhora que també fa els primers passos per implementar polítiques que eviten el despoblament de l’interior. Mentrestant, s’anuncien nous tancaments d’aules a escoles rurals, s’acumula un retard alarmant en la gestió dels fons europeus per a projectes a l’àmbit rural, i ens assabentem que el pla per protegir la costa permetrà construir milers i milers d’habitatges a la vora de la mar.

Mesures per suavitzar un model econòmic, social, territorial i urbanístic ferotge. No per canviar-lo. Seguim assassinant la gallina que ens dóna ous d’or, però ara la matem una mica més a poc a poc. Es fa difícil no pensar si d’ací a uns anys, quan trobem les comarques interiors despoblades i envellides, i un territori litoral absolutament sobreexplotat, no ens lamentarem totes i tots per l’oportunitat perduda. Per haver deixat escapar el tren.

19/5/2017

laveupv


Que curta és la memòria i que obstinada la mar. Hem de retirar-nos de les platges i alliberar la costa de construccions i infraestructures.

Casualitats de la vida, els temporals marítims d’enguany i les destrosses que han ocasionat al litoral del País Valencià han coincidit amb el llançament de la Conselleria de Territori del Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (PATIVEL). Dos temes que han generat una bona bronca i que tenen difícil solució. Bon embolic per a l’administració, que té en peu de guerra a molta gent que viu i té interessos en la costa. I després estem nosaltres, els ecologistes, dient-li a l’administració que siga més ambiciosa i accelere la protecció de la costa de l’urbanisme i del formigó, en contra d’eixa moltíssima gent.

I no ho diem per dir-ho, sinó que portem anys repetint que la situació actual és insostenible (aquí), que la mar reclama terres i guanya terreny, deixant les platges cada vegada pitjor i les cases e infraestructures de primera línia més amenaçades encara. Davant d’esta situació, l’administració fa sempre el mateix: reconstruir passejos i més espigons i transvasaments de sorra allà on l’arriba el pressupost, i ho fa de forma improvisada i urgent per a callar a veïns i alcaldes... I així fins al pròxim temporal. Els únics beneficiats, les empreses de la construcció, que s’embutxaquen uns bons diners públics com si se’ls emportara la mar. En aquest país sempre guanyen els mateixos.

Aquesta situació no pot ser eterna. Cal aplicar solucions a llarg termini i parlar amb franquesa. Hem de confessar que no som capaços de mantindre la línia de costa, està retrocedint i la mar, tard o d’hora, acaba engolint platges i cases en molts llocs. Necessitem un pla de veritat per a afrontar esta complexa situació o acabarem amb quasi tota la costa convertida en una escullera, les platges i les dunes desaparegudes i el turisme arruïnat.

Del Govern central poc podem esperar després de retallar la Llei de Costes. Només les efímeres intervencions de sempre amb les empreses de sempre. Ara bé, el PATIVEL, al qual Acció Ecologista-Agró ha al·legat, podria ser una bona oportunitat per a començar a ordenar el litoral. Però, manca d’ambició i ni tan sols tracta el tema. Una llàstima, perquè el PATIVEL podria ser la ferramenta per a planificar de manera ordenada una retirada gradual de les construccions en primera línia i també l’eina per a protegir de veritat els pocs espais lliures d’edificació que queden al litoral, ja siguen agrícoles, urbanitzables o zones humides.

Els poblats marítims, les urbanitzacions, les infraestructures, els passejos i fins i tot els horts que estan protegides amb esculleres cada dia són més i les esculleres més grans. I al final, no es podran mantindre, perquè la mar se les engolirà i ens gastarem fortunes refent esculleres. Cal plantejar-se el contrari: Retirar-se i alliberar la costa. I fer-ho ja, i no quan siga tard. Ara, encara estem a temps de retirar-nos de manera ordenada i no traumàtica, compensant a la gent damnificada i no malbaratant els diners públics en obres inútils amb data de caducitat: el pròxim temporal.

Hem d’alliberar les platges, engolides per la mar d’una banda i pel formigó per l’altra, i, a mig i llarg termini, necessitem estratègies per a recuperar l’aportació dels sediments atrapats en els embasaments, solucionar les afeccions portuàries, restaurar la protecció natural de dunes litorals i praderies submarines i, per descomptat, lluitar de veritat contra el Canvi Climàtic, tant al País Valencià com a la resta del Planeta. Però, sobretot, cal explicar bé i amb franquesa el problema a la gent i afrontar-lo amb valentia. Perquè la memòria és curta i la mar massa obstinada.

7/4/2017

Jorge Mateos, Acció Ecologista-Agró.


A la mateixa secció:


El dilema de un pueblo de Kenia devastado por la sequía: deforestar o morir


Nada que hacer: el Ártico ya nunca volverá a congelarse


23 Conferencia de la convención marco de las Naciones Unidas sobre el clima acaba de terminar (COP23): de la brecha al precipicio


Alacant: Vecinos del Puerto exigen cese actividad graneles y al Consell que presione al Gobierno para naves cerradas.


Una implosión mayor y más rápida que en nuestras peores pesadillas


Advertencia de la Comunidad Científica Mundial a la Humanidad: Segundo Aviso


La política forestal y el deterioro climático, factores clave en los incendios de Galicia, Asturias, León y Portugal


Ciclones, cambio climático y especulación inmobiliaria: el caso Harvey


Antropoceno, capitalismo fósil, capitalismo verde, ecosocialismo: ¿Dónde está la salida?


La Conselleria de Mediambient incumple sus propios programas de inspección

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com