contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dissabte 29 d’abril de 2017 |
1r de Maig: Ocupació digna, drets, igualtat

Intersindical Valenciana

Com cada any ens disposem a commemorar el 1r de Maig, una data que ens convida a rememorar les lluites de la classe treballadora durant els dos últims segles, a congratular-nos dels avenços aconseguits en aquests anys, avenços arrencats després de dures lluites i que han deixat una empremta de sang i dolor, però també a analitzar l’estancament i els retrocessos dels últims anys.

És tasca del moviment sindical analitzar la realitat laboral i social de les classes desfavorides, marcar-se objectius de canvi i construir les eines necessàries per aconseguir-los.

Després de la deriva de polítiques neoliberals de les últimes dècades i especialment després de l’aplicació de la teràpia austericida per la suposada eixida de la crisi, el paisatge és desolador. La precarització de l’ocupació s’estén, amb prou feines es crea ocupació estable i en condicions laborals acceptables, els salaris són baixos i la temporalitat és la norma general, l’empobriment de la classe treballadora és cada dia més palpable. En aquestes condicions els projectes de vida es veuen truncats i les perspectives de futur es tenyeixen de negre. Després de diverses reformes laborals, l’objectiu de les quals era substituir persones ocupades en llocs de treball digne per altres intercanviables i amb drets molt limitats, podem comprovar que el nivell d’ocupació no ha augmentat, simplement s’ha trossejat. A més la reforma de les pensions condemna a la pobresa futura al precariat actual. L’extensió de la pobresa a més de ser injusta provocarà el col·lapse del sistema, sense feina els serveis públics i les pensions no són viables.

Per poder dur a terme una política alternativa necessitem empoderar-nos, unir-nos i junts exigir la recuperació dels nostres drets. Drets laborals bàsics, salari digne, horaris raonables, vacances, estabilitat, en definitiva el dret a una vida digna amb perspectives de futur. Però no només hem de recuperar drets laborals, sinó també molts altres que se’ns arrabassen, el dret de vaga està sent desactivat per l’ús abusiu dels serveis mínims i per la criminalització de la protesta. A més, altres drets democràtics com la llibertat d’expressió estan sent sotmesos a l’escrutini i persecució selectiva per part de certs membres de la fiscalia i la judicatura en clara complicitat amb el poder executiu.

La nostra societat és una societat marcada per la desigualtat i la uniformització. La desigualtat social, cada dia la concentració del capital és més obscena mentres que la pobresa augmenta, la desigualtat ciutadana per qüestions lingüístiques, d’origen ètnic, orientació sexual o creences religioses és cada dia més palpable, hi ha una pressió permanent que transmet la idea de que el diferent ens amenaça, es tracta de fer pinya a favor d’un sistema que ens oprimeix i ens empobreix però que se’ns presenta com l’únic possible. Potser la manifestació més tràgica de la normalització de la desigualtat és la violència contra les dones que s’inicia amb la precarietat laboral, continua amb el rol domèstic i que cristal·litza en nombrosos feminicidis, que no són fruit d’actes violents aïllats sinó d’un sistema basat en el patriarcat.

Aquest primer de Maig no servirà per solucionar aquests problemes, ni tan sols per a entaular la lluita definitiva, però ha de servir per commemorar a les víctimes de Chicago renovant el nostre compromís de lluita permanent per aconseguir una ocupació digna, recuperar drets i contribuir a una societat més igualitària. També en aquest 1r de Maig hem d’exigir el cessament de les tragèdies de Síria i Iemen, i solucions per a les persones refugiades, la posada en llibertat dels treballadors empresonats per les seves protestes o per donar un exemple de dignitat negant-se a contribuir a la guerra amb l’enviament d’armes.

Intersindical Valenciana només pretén ser una eina de canvi, una eina al servei de la classe treballadora per això ara més que mai Intersindical Valenciana.

Manifestacions

Alacant. Escalinata IES Jorge Juan, 11:30 hores
Alcoi. Font de les Mosques, 11 hores
Placeta del Fossar, 13 hores.
Castelló. Plaça de les Aules, 11 hores.
Elx. Plaça Barcelona, 11 hores.
València. Plaça de Sant Agustí, 11:30 hores
Vinaròs. Plaça de l’Ajuntament, 11 hores

Visca el 1r de Maig.

intersindical


A la mateixa secció:


Alemania: Hacia una huelga indefinida en la industria


La huelga de las trabajadoras de limpieza de trenes de París: ¡nueva esperanza para la lucha de clases! Entrevista con Anasse Kazib de Sud-Rail


Salario mínimo y mercado laboral


Los Trabajadores de Titanlux siguen en pie de guerra


La “humillación laboral” de las trabajadoras del envasado en Almería


La lluita contra la precarietat dels ‘riders’ de Deliveroo


Las trabajadoras de Bershka de Pontevedra protagonizan la primera huelga indefinida de Inditex


Tras 370 días de huelga finaliza con éxito el conflicto de las trabajadoras de las residencias en Euskadi.


Prohiben a Las Kellys una manifestación frente al Hotel Melia de Alacant


De Kellys, ‘riders’ y subcontratas. El nuevo sindicalismo y la condición precaria

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com