contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
divendres 7 d’abril de 2017 | Manuel
Per la independència, al País Valencià

Vicent Partal

Les Corts Valencianes van fer ahir un gest històric. Tots els grups parlamentaris, inclòs el PP, van rebutjar oficialment el pressupost de l’estat espanyol. I tots els diputats valencians, del primer al darrer, es van posar dempeus per deixar clar que el tracte del govern espanyol als valencians és simplement intolerable.

La publicació del pressupost de l’estat del 2017, i concretament la inversió per comunitats que inclou, ha exhaurit finalment la paciència dels representants polítics dels valencians. I, alerta, la cosa ha arribat a un nivell tan greu que fins i tot els diputats del PP han signat l’acord i s’han afegit a la protesta. I encara més. Ahir el conseller Vicent Soler va recordar i demostrar amb tota mena de detalls que el sistema actual de finançament de la Generalitat és un fre i un entrebanc per al benestar mínim dels ciutadans valencians, i alhora una amenaça greu per a la nostra economia. Ja no en resta cap dubte. Tots els partits valencians i tots els representants polítics van d’acord. La pregunta, doncs, hauria de ser què cal fer d’ara endavant.

Perquè ahir la reacció va ser important. Vam veure el parlament valencià unit contra el govern espanyol i com eren convocats, el 25 d’abril, els congressistes i senadors per a oferir una resposta conjunta. Vam veure també campanyes més o menys afortunades (de debò que calia torturar la llengua amb l’expressió ‘muntar un pollastre’?) i declaracions molt contundents. Però la qüestió, la gran qüestió que ja demana respostes polítiques és on mena tot això.

Amb l’exemple del Principat al capdavant, el combat per a convèncer l’estat que ha de tractar-nos bé és tan necessari com serà inútil. És necessari perquè la societat valenciana encara ha d’interioritzar que el projecte polític de l’estat espanyol ens amenaça els drets més elementals. Mentre això no siga assumit majoritàriament, poca cosa podrem fer. Però serà inútil perquè és evident que ells no canviaran. Els qui no han mogut ni un sol dit per resoldre el problema a Catalunya encara menys en mouran cap al País Valencià. Ni ara ni mai. El seu projecte és un projecte d’espoliació, mai de concòrdia.

De manera que segurament, per sorpresa, ja ha arribat el moment d’aclarir on volem anar els valencians en l’Europa del segle XXI i com volem arribar-hi. Alguns encara apel·len i apel·laran durant molt temps a la solució d’un imaginari estat federal espanyol. Però novament l’exemple d’això que passa al Principat ni es pot amagar ni es pot passar per alt i ens estalvia anys d’anàlisi i de conscienciació: Espanya és un camí que no duu enlloc i que no ens pot garantir res. Així doncs, com més aviat comencem a parlar obertament d’independència, també al País Valencià, més fàcil serà començar a transitar els únics camins, llargs però segurs, que ens poden retornar la dignitat perduda.

5/4/2017

vilaweb

+ Info:

Contagiant el separatisme. Vicent Partal. Ahir el govern espanyol va presentar el seu projecte de pressupost ... El País Valencià, on tenim un dèficit públic insostenible de fa anys, rep una bufetada intolerable amb aquest pressupost. Si el 2016 l’estat anunciava unes inversions de 870 milions d’euros, per a enguany la inversió baixa ja de bon començament fins a 580 milions. És una caiguda, atenció, del 33% del total, cosa que fa del País Valencià la comunitat autònoma amb menys inversió per cap.

Conseqüències imprevistes de la independència de Catalunya. Pere Cardús


A la mateixa secció:


No hi ha futur en el passat: vacunar-se contra l’autonomisme


Catalunya: Els possibles desenllaços del procés, explicats en un sol gràfic


La caravana de la manipulació: destruir la nostra llengua


País Valencià: Marea en Podemos


Catalunya: El referèndum unilateral tindria una participació altíssima i el sí guanyaria amb un 66%


Marzà respon a les amenaces del govern espanyol: ‘El decret de Plurilingüisme no cal modificar-lo per a res’


Josep Costa, jurista i professor de teoria política: ‘Espanya acceptarà abans la independència de Catalunya que no la reforma de l’estat’


¿Quién dice que es anticonstitucional el referéndum catalán?


Catalunya: La CUP diu sí als pressupostos: arriba l’hora de la veritat per a Junts pel Sí


Catalunya: 12 frases del debat entre Tardà i Pisarello sobre els ponts entre ERC i els Comuns.

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com