contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimarts 28 de febrer de 2017 |
València ’fa pinya’ contra els murs de la vergonya

Jordi Garcia

Milers de persones -5.000, segons l’organització- es van manifestat passat diumenge pels carrers de València per a “mostrar el seu rebuig a l’Europa Fortalesa i exigir una acollida real i humana”, tal com van expressar les organitzadores de la convocatòria. De la mateixa manera que la setmana passada a Barcelona, on es van aplegar mig milió de persones, la capital valenciana, juntament amb una trentena de ciutats europees, ha volgut posar de manifest que cal una resposta humanitària i contundent des de les institucions per tal de poder acollir a totes aquelles persones que ho necessiten.

Més de cinquanta col·lectius van donar suport a la iniciativa, la qual posa en relleu les condicions en què es troben les persones refugiades a l’hora d’emprendre el viatge forçat cap a casa nostra i condemna les morts que es produeixen diàriament al mediterrani. En aquest sentit, exigeixen a la Unió Europea i als estats diverses mesures per tal de fer front al problema, com “una nova política d’asil i migració europea en què es prioritze les persones i els drets humans”, “la posada en marxa d’una operació de rescat i salvament eficaç”, “la lliure circulació de persones” o “el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers”.

L’acte va començar, de manera puntual, amb els parlaments de diversos col·lectius davant de la Delegació de Govern. La primera a agafar el micròfon va ser una representant de CIES NO, que es va manifestar contra les polítiques de la Unió Europea i “els seus estats criminals” i va encoratjar la ciutadania per tal de “seguir lluitant fins a que l’Estat espanyol i la Unió Europea respecten els Drets Humans”. Seguidament, va intervenir una membre de València Acull, que en la mateixa línia, es va posicionar “contra les polítiques feixistes, racistes i colonials dels diversos estats” i va exigir que “els diners malgastats en la repressió contra les persones migrades siguen invertits per tal de garantir el benestar de la gent”.

També cal destacar el discurs del portaveu de CEAR, que va començar la seua intervenció cantant “tancarem, tancarem els centres d’internament”, en referència als CIE. A continuació, va insistir en “la necessitat d’articular estructures que garantisquen el benestar de les persones refugiades”. A més, va deixar clar que “cal tindre en compte que ja hi ha gent refugiada des de fa temps a casa nostra i que cal actuar amb urgència”.

Marxa fins a Sapadors

Després dels parlaments va començar la manifestació que va marxar pel carrer Colom fins arribar al CIE de Sapadors. Durant el trajecte es van escoltar càntics de tot tipus amb un mateix missatge: “Volem acollir”, “Cap ésser humà és il·legal” i “No a l’Europa Fortalesa” van ser les consignes més repetides. La part més combativa de la jornada la va protagonitzar un grup de dones, que no van deixar de cridar durant tota la manifestació amb missatges de caire feminista com “dones refugiades, morts silenciades” o “dona i refugiada, doblement maltractada”.

Una vegada arribades a la porta del CIE de Sapadors, van continuar els parlaments i es va llegir el manifest. A continuació, la Jove Muixeranga de València va aportar el seu granet d’arena a la jornada, per tal de deixar ben clar, a través d’una mostra de cultura popular, que mentre les institucions alcen murs de ciment que acaben amb la vida de les persones, la gent del carrer n’alçara uns altres, teixits amb solidaritat, suport mutu i amb la força de treballar en comú per la justícia social.

No menys important va ser la intervenció d’Ana Isabel Martínez, activista que ha estat socorrent persones refugiades a la frontera entre Sèrbia i Hongria. A partir de la seua experiència personal, Martínez va relatar com va haver “d’assistir a persones en la clandestinitat, colant-nos per tanques” perquè “no es pot ajudar a les persones”, va afirmar. Va continuar dient: “Com alemanys ajudant jueus, la història es repeteix, Europa definitivament ha deixat de ser humana”. Tot i això, va encoratjar la gent a seguir lluitant. “No pense parar, no pense deixar que pareu, que parem”, va sentenciar.

27/2/2017

directa

+ Info:

Barcelona i Palma aixequen un clam solidari multitudinari per les refugiades


A la mateixa secció:


De la patera a la celda


Persones refugiades: Xifres, gràfics i enllaços


"Defender a Quien Defiende": contra la situación de amenaza y desprotección que sufren las personas defensoras de Derechos Humanos en la Frontera Sur del estado español.


Se amotina la tripulación del barco xenófobo que recorre el Mediterráneo


Apoyo a las 11 personas expulsadas del vuelo VY7888 de Vueling


El gran sueño africano


Carta desde Lesbos, el lugar donde la gente ya ha perdido la esperanza


Barcelona acull la manifestació més gran d’Europa per exigir refugi


Barcelona, Ciutat Refugi?


Grecia: Refugiados, entre la desesperación y la humillación diaria.

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com