contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
diumenge 12 de febrer de 2017 |
Les illes Fèroe votaran l’autodeterminació el 25 d’abril del 2018

vilaweb

El govern de les illes Fèroe va anunciar ahir que posarà en marxa els treballs per a dotar el país d’una nova constitució, que es votarà l’agost del 2018. La nova constitució sancionarà el dret d’autodeterminació d’aquestes illes, que actualment formen part del Regne de Dinamarca. El govern danès ha expressat les darreres setmanes el seu malestar per aquest projecte de nova constitució i ha afirmat que si les Fèroe volen la independència el que han de fer és dir-ho de manera clara per poder-la negociar.

El primer ministre de les Fèroe, el socialdemòcrata Aksel V. Johannesen ha fet pública la decisió a través d’aquest comunicat (ací, i traduït baix) on explica que ‘la constitució faroesa ens definirà com a nació i definirà els nostres drets, inclòs el d’autodeterminació’. La nova constitució prohibirà de forma explícita a Dinamarca prendre cap decisió sobre les illes sense una consulta a la seva població.

Les Illes Fèroe són un grup d’illes de l’Atlàntic Nord situades a mig camí de les costes d’Islàndia, Escòcia i Noruega. Pertanyen al regne de Dinamarca però són una àrea autònoma amb poders molt amplis. Així no formen part de la Unió Europea, malgrat formar part de Dinamarca i tenen representació internacional pròpia i la capacitat de signar acords amb estats.

Les illes tenen una població de cinquanta mil persones i l’únic idioma oficial del país és el feroès.

12.02.2017

vilaweb


Referèndum sobre la Constitució de les Illes Fèroe tindrà lloc el 25 abril 2018

El president del Govern de les Illes Fèroe, Aksel V. Johannesen, va anunciar ahir que el referèndum sobre la Constitució de les Illes Fèroe es durà a terme el 25 d’abril de 2018. El Govern té l’objectiu d’assegurar el més àmpli suport possible per a la nova Constitució de les Illes Fèroe, tant en el Parlament com entre la gent de les Illes Fèroe. Els líders dels dos partits de la coalició i l’oposició a les Illes Fèroe han estat treballant en els últims mesos per trobar un consens, sobre la base d’una proposta que ha estat en desenvolupament durant diversos anys.

"La meua tasca ha estat consolidar un ventall de punts de vista per tal d’aconseguir el consens més ampli possible sobre aquesta qüestió fonamental per a la societat de les Illes Fèroe. No és cap secret que els partits polítics tenen opinions divergents sobre certs aspectes de la constitució proposada. Fins ara, això ha tingut una influència en el procés", va dir Aksel V. Johannesen, el primer ministre

El Govern havia previst originalment que la constitució fora sotmesa a referèndum abans de finals de 2017. Ara es preveu pel 25 d’abril de 2018. La proposta serà comunicada al Parlament quan es reunisca el 29 de juliol en la sessió de 2017/18 . A continuació, es requereix un període de sis mesos des del moment en què la proposta s’aprove al Parlament fins que es realitze el referèndum.

"La constitució de les Illes Fèroe definirà la nostra identitat com a nació i els nostres drets fonamentals i deures com a poble, incloent el nostre dret a l’autodeterminació. També serà una salvaguarda contra l’abús de poder. Això es reflecteix clarament en l’exigència que el poble de les Illes Fèroe ha de ser consultat per referèndum sobre qüestions relatives a una major independència de, o una major integració amb, Dinamarca. El mateix serà també el cas en relació amb l’afiliació a organitzacions supranacionals, com la Unió Europea. La constitució de les Illes Fèroe mourà l’últim poder de presa de decisions des del Parlament a la gent en aquestes qüestions fonamentals. Aquest serà un triomf per al poble de les Illes Fèroe i per la democràcia a les Illes Fèroe ", va dir el primer ministre Johannesen.

11/2/2017


A la mateixa secció:


Québec: Québec solidaire clarifica su apoyo a la independencia


Revolución democrática o Estado autoritario


Rif: Marruecos prohíbe las manifestaciones en el Rif cuando se cumple un año de las protestas.


Antes roja que rota


Mites i realitats d’una declaració ‘a l’eslovena’


¿Legalidad versus democracia?


Lliçons d’unilateralitat: com ho han fet els altres països?


València, nació


Dinamarca reconeix que Grenlàndia i les Fèroe tenen el dret de ser estats independents


Lo social, lo nacional y la globalización

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com