contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dijous 1 d’abril de 2004 | Voro Pérez
Xúquer-Vinalopó: Els ecologistes preocupats i decebuts per la prudència del PSOE


L’esperança que, arran de la derrota a les urnes del Partit Popular, s’obria per als que compartim el interés pel futur del Xúquer, s’ha convertit en preocupació en conèixer les declaracions de Francesc Signes publicades després de la reunió de responsables socialistes de medi ambient de les autonomies implicades en el PN amb Cristina Narbona.

El Transvasament Xúquer Vinalopó, concebit amb l’aprovació del pla hidrològic de la conca del Xúquer, qüestionat des d’aleshores, per augmentar les dotacions per al rec d’agricultura subvencionada a La Manxa i adjudicar uns inexistents sobrants del Xúquer al desenvolupament turístic del litoral alacantí, obria un incert futur, doncs a més a més de facilitar l’espoli de les aigües superficials del Xúquer, vitals per als ecosistemes del Xúquer i l’Albufera, implicava un fàcil accés a l’aqüífer del Caroig, possibilitava i preveia accedir a les reserves fòssils, per a nodrir els cabdals a transvasar, el que implicava la sentència de mort per a moltes de les fonts, rierols, ullals, baixant el nivell freàtic dels pous de les comarques lindants de la Canal, La Vall d’Aiora, La Foia de Bunyol, La Costera, l’Horta i La Ribera.

Aquest projecte criticat obertament pel PSPV, per perjudicar els ecosistemes valencians, que no resol els problemes d’abastament a Alacant i Les Marines, ja que no té assegurades aportacions d’aigua del Xúquer, ha quedat obsolet, al igual que el PHN amb les noves tecnologies aplicades a la dessalació d’aigua de la mar, que la situen competitivament com alternativa per a abastar d’aigua, més segura i més barata, a les zones deficitàries, no condicionant així el seu desenvolupament.

L’anunci de la revisió del TXV per a garantir el cabdal ecològic, no implica cap pas endavant en relació amb la postura derrotada. És la legislació europea la que imposa el cabdal ecològic. Fou, a més a més una de les tres condicions amb que la comissió europea gravà l’aprovació.

Voldríem que aquestes manifestacions, que entenem adreçades més a calmar als manipuladament desesperats veïns del sud, implicaren una indefinició mesurada sobre el futur del TXV, però la referència explícita que Signes en fa (Levante 250304) "Los socialistas no defienden la paralización de canalización de hasta 80 hectómetros cúbicos a Alicante (.) en ejecución", entra en greu contradicció amb la postura que el mateix Signes adoptà evitant el posicionament unànime de la mancomunitat de municipis de La Ribera Alta, qualificant d’ambigua la postura que els populars riberencs estaven disposat a adoptar baix la pressió mediàtica per 55 dies de vaga de fam, i deixa en mal lloc als socialistes riberencs que, amb la Plataforma Xúquer viu, presentaren 11.000 signatures al govern exigint la paralització cautelar de les obres.

Aquestes declaracions impliquen un canvi en el posicionament del PSPV que caldrà explicar o desmentir.
Des de Xàrquia: alternatives-ecologistes en acció de La Ribera, lamentem que la posició que ha defés, fins ara, el PSPV a La Ribera, haja estat desautoritzada, pel PSOE precisament des de Madrid.

Decidint des de Madrid, el Xúquer i els riberencs, sempre hem eixit perdent:

- 1273 L’aprofitament de les aigües del Xúquer, mitjançant la Sèquia Reial d’Alzira, foren concedides als alzirencs, per privilegi de Jaume I.

- 1767 Fou a Madrid on Carlos III autoritzà a prolongar la sèquia més enllà del riu Magre, per regar les terres del Duc d’Hijar a Sollana.

- 1957 Fou a Madrid on el generalíssimo autoritzà la construcció de la presa de Tous i del canal Xúquer Túria per a abastir la València .

- 1998 Fou a Madrid on Juan Carlos I decretà que les aigües del Xúquer s’enviaren a Benidorm.

- 2004 El PSOE renúncia a paralitzar cautelarment les obres del transvasament Xúquer-Vinalopó.

Voro Pérez, portaveu de Xàrquia

alternatives-Ecologistes en acció.

Més informació telef 962412253, 620440772


A la mateixa secció:


El dilema de un pueblo de Kenia devastado por la sequía: deforestar o morir


Nada que hacer: el Ártico ya nunca volverá a congelarse


23 Conferencia de la convención marco de las Naciones Unidas sobre el clima acaba de terminar (COP23): de la brecha al precipicio


Alacant: Vecinos del Puerto exigen cese actividad graneles y al Consell que presione al Gobierno para naves cerradas.


Una implosión mayor y más rápida que en nuestras peores pesadillas


Advertencia de la Comunidad Científica Mundial a la Humanidad: Segundo Aviso


La política forestal y el deterioro climático, factores clave en los incendios de Galicia, Asturias, León y Portugal


Ciclones, cambio climático y especulación inmobiliaria: el caso Harvey


Antropoceno, capitalismo fósil, capitalismo verde, ecosocialismo: ¿Dónde está la salida?


La Conselleria de Mediambient incumple sus propios programas de inspección

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com