contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
diumenge 25 de setembre de 2016 |
Un Decret de Plurilingüisme que no elimina l’exempció al valencià

Teresa Ciges

Totes les informacions apuntaven que avui es presentava el tan esperat esborrany del Decret de Plurilingüisme, i així ha estat. El conseller d’Educació Vicent Marzà i el secretari autonòmic d’Educació, Miquel Soler, han convocat els mitjans -nosaltres, tot i estar 40 anys publicant en valencià, no hem tingut la sort de ser convocats- per presentar l’esborrany d’un decret que pretén “corregir els desequilibris de competència i ús del valencià en el conjunt de la població escolaritzada” a través d’un model que promoga la “sostenibilitat i complementarietat lingüístiques”.

El decret planteja un Programa Plurilingüe Dinàmic, que té l’objectiu que l’alumnat puga acreditar coneixements avançats de valencià, castellà i anglés. Aquest programa deixa de banda les línies d’immersió lingüística i divideix l’ensenyament en tres nivells segons el grau d’aposta per les hores dedicades al plurilingüisme: bàsic, intermedi i avançat. Al capdavall, el nivell avançat és pràcticament igual que la línia d’immersió lingüística establerta fins ara, però amb la pretensió d’equiparar la idea d’ensenyament en valencià a “avançat”, donant-li valor.

NOVETATS

A grans trets, són dues les novetats que esbossa aquest esborrany. D’una banda planteja la creació d’una nova matèria, Competència Comunicativa Oral, que s’impartirà en qualsevol de les dues llengües oficials i en anglès, segons el nivell, amb l’objectiu de dotar d’eines comunicatives als escolars. D’altra banda, Educació certificarà nivells de competència lingüística en valencià i en anglés en els nivells intermedis i avançats, pel que gran part de l’alumnat tindrà títols en aquestes llengües sense necessitat de examinar-se en la JQCV o a l’Escola Oficial d’Idiomes.

L’EXEMPCIÓ, LA GRAN OBLIDADA

En aquest esborrany del Decret de Plurilingüisme, tan esperat per tots, hi ha una gran oblidada: l’exempció del valencià. Semblava que les reunions que des de Conselleria s’han mantingut amb nombrosos agents perquè es retire l’exempció en els territoris castellanoparlants anaven a veure’s reflectides en aquest decret, però de moment no ha estat així. De tota manera, el decret no és definitiu, ja que dijous que ve començarà a negociar-se en la Mesa Sectorial. De moment, l’STEPV ja s’ha pronunciat afirmant que “no garanteix l’extensió de l’ensenyament en valencià” i critica “la falta de valentia del nou govern per no negociar una llei d’igualtat lingüística que substituisca la LUEV i acabe amb l’exempció al valencià en el sistema educatiu”.

20/9/2016

Teresa Ciges. Periodista

Sao


Què deien al programa electoral i què proposen amb el Decret de Plurilingüisme?

Teresa Ciges.

L’esborrany del nou Decret de Plurilingüisme presentat ahir per la Conselleria d’Educació ja està sobre la taula. El decret, que es basa en un Programa Plurilingüe Dinàmic, s’estructura en tres nivells segons el nombre d’assignatures impartides en cada llengua. A més hores de valencià i anglés, major serà el nivell del programa.

No obstant això, hem volgut veure què deien els programes polítics amb els quals el PSPV i Compromís es van presentar a les eleccions de 2015 en aquesta matèria, per comparar què proposaven i què és el que han dut a terme.

En el punt 862 del seu programa, el PSPV advocava per adoptar un model d’educació l’objectiu del qual siga “l’adquisició d’una competència plurilingüe i intercultural (…), la revitalització i normalització del valencià dins el marc d’una diversitat lingüística sostenible i la convivència en una societat multilingüe amb el valencià com a llengua de tots “. Al seu torn, en el punt 864 afirmen que impulsaran “l’extensió dels programes d’ensenyament en valencià mitjançant un esforç continuat de promoció en els centres, la sensibilització de les famílies i la difusió social dels avantatges d’aquests programes”. I és en el punt 865 quan especifica que elaboraran “un nou decret de plurilingüisme, un nou decret de currículum i una nova ordre de funcionament dels centres”. En cap apartat s’esmenta la retirada de l’exempció del valencià en les zones castellanoparlants.

Pel que fa a Compromís, el punt dedicat a la política lingüística comença afirmant que “la societat valenciana necessita un nou marc normatiu que s’adapte al temps actual i que supere la Llei d’Ús i ensenyament en valencià”. En el punt dos explica que “el sistema educatiu ha de garantir el coneixement i la capacitat d’expressar-se en valencià, és per això que convé superar els actuals models d’educació bilingüe i establir un únic model d’immersió lingüística on s’incorporen dues llengües estrangeres més”. De la mateixa forma que el PSPV, tampoc en fa cap menció a la retirada de l’exempció del valencià en territoris castellanoparlants.

Això és el que proposaven, i en l’esborrany del decret podem veure què és el que pretenen dur a terme. Sembla ser que el Decret de Plurilingüisme està més orientat cap al programa que en el seu moment que va proposar el PSPV que al de Compromís, que cedeix davant la seua proposta d’establir un únic model d’immersió lingüística i ara proposa tres nivells dividits en dos subnivells cadascun. I és clar, hi ha qui es pregunta on és la valentia …

21/9/2016

+ Info:

STEPV: El Decret de Plurilingüisme no garanteix l’extensió de l’ensenyament en valencià.

Entitats cíviques i sindicats d’ensenyament troben insuficient el decret de plurilingüisme de Marzà. La conselleria diu que l’esborrany és el resultat de mesos de reunions, propostes i debat amb la comunitat educativa i els experts


A la mateixa secció:


Escola Valenciana, sobre les denúncies d’adoctrinament: ‘Negar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana’.


Manuel Monfort: "La llengua està utilitzant-se des de la perspectiva política quan realment la llengua és un element cultural de la identitat d’un poble".


I diuen que adoctrinem


Escola i política


¿Quién manda en la educación?


Apologia de la filosofia


“No nos educan, nos normalizan, nos reducen, nos apagan”, Andrea Martínez, alumna de Bachillerato


STEPV i Escola Valenciana valoren positivament que la majoria dels centres opte pels nivells avançats dels programes del Decret de Plurilingüisme.


Per un gir en educació, 9-M Vaga en l’ensenyament


València: PSPV, Compromís y València en Comú aprueban cesión de suelo público a la privada Universidad Europea

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com