contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
diumenge 4 de setembre de 2016 |
Barcelona: Les antifeixistes frenen la concentració ultra en suport a la Llibreria Europa

Eugeni Masses / Caralp Mariné

Contramanifestació antifeixista als Jardinets de Gràcia

Ja feia temps que una organització d’ultradreta no trepitjava la Vila de Gràcia, per manifestar-se públicament. L’espurna que va empentar Democracia Nacional (DN) i la Coordinadora Patriota contra la Represió a convocar una concentració a Jardinets de Gràcia va ser el precinte de la neonazi Llibreria Europa i l’acusació de delicte d’apologia del genocidi jueu al seu propietari Pedro Varela Geiss -actualment en llibertat després d’haver pagat una fiança de 30.000 euros. El llibreter ultradretà ja va ser condemnat el 1998 i el 2010 a 5 i 2 anys, respectivament.

En la seva defensa, amb el lema: “Contra la repressió de les idees nacionals, per la llibertat d’expressió”, DN va decidir fa setmanes convocar una concentració al migdia d’aquest dissabte als Jardinets de Gràcia, que dista només pocs mestres de la precintada llibreria, situada en carrer Sèneca.

La resposta del veïnat

La resposta del veïnat no es va fer esperar. Dimarts de la setmana passada col·lectius antifeixistes, feministes i llibertaris de Barcelona van convocar una concentració de resposta a les 11 hores, el mateix dia i al mateix lloc. Poc després, el Moviment Popular de Gràcia va convocar a plaça de la Vila, mitja hora després.

Així, desenes de persones s’han reunit avui al lloc establert, sumant forces amb Unitat contra el Racisme i Feixisme. Des de plaça de la Vila, la segona concentració, amb la presència de diputades de la CUP, s’ha convertit en una manifestació fins als Jardinets, per reunir-se amb la primera.

La mobilització antifeixista ha anat augmentant, mentre l’arribada dels grups d’ultradreta s’ha anat demorant. Pocs minuts després de les 12 hores, un reduït grup, amb banderes espanyoles llises i de DN, ha començat pujar des de Passeig de Gràcia.

Els Mossos han format un cordó de seguretat que boquejava l’avançament de la concentració antifeixista, deixant espai a la concentració de les 30 feixistes. La tensió ha escalat quan les dues concentracions s’han trobat encarades, separades per la Brigada Mòbil, en una evident disparitat numèrica.

Una concentració de breu durada

L’intercanvi de crits i insults no s’ha deixat esperar. Si des del bàndol més nombrós se sentia clarament “fóra feixistes dels nostres barris” i “no, no, nazis no”, les respostes eren “llibertat d’expressió” i “que viva España”, juntament amb insults com “guarros” o “incívicos”.

Al cap de mitja hora, en una situació d’èxtasi total, Manuel Canduela, president de DN i vingut des de Madrid, ha fet un parlament pels seus assistents. Ha defensat a Pedro Chaparro, absent, vicepresident del seu partit, processat per amenaces, durant de l’acte del 12 d’Octubre a Montjuïc la tardor de l’any passat, al fotoperiodista Jordi Borràs. Per Canduela, Chaparro només va demanar que Borràs marxes de l’acte ultra, negant els insults i la referència al “capón” i “la buena ostia”.

També ha reivindicat la figura del dirigent nacionalsindicalista Onesimo Redondo, i ha criticat la maçoneria i a George Soros, per Canduela, fundador d’una “organització bolxevic” que “defensa les organitzacions antifeixistes”. A quaranta minuts del començament de la concentració, els assistents replegaven la pancarta, desconvocant de fet la manifestació.

El suport minso entre grups d’ultradreta

La convocatòria de DN, en la que han participat militants de Barcelona i les Terres de l’Ebre, ha rebut el suport La Falange. Luis Alonso, cap provincial de La Falange a Catalunya, ha estat a primera línia, amb un llibre a la mà: La Piedra Roseta de la Ciencia Política, un reconegut text de l’ultradretà Gil de la Pisa Antolín. Per altra banda, Manuel G., un legionari present a la concentració, s’ha dedicat, entre altres coses, a fer fotografies de les antifeixistes. Per part dels altres partits de la ultradreta espanyola, com Alianza Nacional o Nudo Patriota Español, no hi ha hagut cap mostra de suport pública.

3/9/2016

Directa


Més de 300 persones es mobilitzen a Gràcia en contra d’una manifestació d’ultradreta

Concentració als jardinets de Gràcia, al barri barceloní, de dues mobilitzacions contràries. Més de tres-centes persones del grup Moviment Popular de Gràcia i la CUP Barcelona s’han trobat aquest dissabte al matí per donar resposta a una mobilització convocada pel partit ultradretà Democràcia Nacional.

El grup d’extrema dreta havia convocat aquest matí la manifestació per protestar en contra del tancament de la llibreria Europa, precintada a finals de juliol per presumptament produir i distribuir material que fomenta l’odi i la discriminació. Democràcia Nacional també es manifestava aquest dissabte en contra de la pena de presó que podria caure-li al seu vicepresident, Pedro Chaparro, per les amenaces al fotoperiodista Jordi Borràs que va fer durant la manifestació del passat 12 d’octubre.

Aquest divendres passat la CUP i Moviment Popular de Gràcia ja havien anunciat que durien a terme una sèrie d’accions en contra de la mobilització i en contra de la seva autorització. Segons l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Maria Jose Lecha, portaveu de la CUP Capgirem Barcelona, ha dit que la responsabilitat de tot plegat és del Departament d’Interior per no prohibir-ho. Lecha considera intolerable que “actes que neguen el relat de l’holocaust, inciten l’odi i justifiquen actes feixistes puguin manifestar-se a la ciutat de Barcelona”.

En la concentració també s’hi ha pogut veure les diputades de la CUP Eulàlia Reguant o Mireia Vehí, i també Josep Garganté de Capgirem Barcelona. La concentració dels grups anti-feixistes ha començat entre les 11 i les 12 del matí. Al voltant de les 12, quan els membres de Democràcia Nacional s’han plantat a dalt de tot del Passeig de Gràcia amb banderes espanyoles i del seu partit, els dos grups s’han enfrontat verbalment, moment en el qual estaven separats només per un cordó policial dels Mossos d’Esquadra.

Ha sigut aleshores, cap a les 12 del migdia, quan s’han començat a intercanviar insults i càntics i ha augmentat la tensió. Tot i així les concentracions han acabat una estona després sense cap tipus d’incident. Finalment els membres de Democràcia Nacional han decidit retirar-se. Durant els enfrontaments verbals els membres del partit ultradretà cridaven “viva Espanya” o “terroristes” dirigint-se al grup d’antifeixistes. Per la seva banda, els membres de Moviment Popular de Gràcia han optat per proclamar: “fora feixistes dels nostres barris”o “llibertat d’expressió, nazis no” .

03/09/2016

+ Info:

L’Ajuntament de Barcelona anuncia el tancament definitiu de la neonazi Llibreria Europa


A la mateixa secció:


Solidaritat amb Oriol Junqueras


Alacant (L’Alacantí): Aprobada moció municipal de l’Espai de Trobada per la Llibertat pel compliment real del dret a manifestació.


Delitos de odio: el elixir de la nueva Inquisición. Jaque a la libertad de expresión.


Alacant: Arrenquen el monòlit d’homenatge a Miquel Grau


¿Es posible una justicia progresista en el régimen del 78?


Pérez Royo: ‘Volen aprofitar l’ocasió per esterilitzar l’independentisme’


València: La muixeranga sonríe a los fascistas que cantaban el Cara al Sol a las Magas de Enero ante la pasividad policial y se convierte en la “heroína” de Twitter


Onada repressiva contra la dissidència política a les xarxes


Esto no puede acabar bien nunca: El auto del Supremo por el que se mantiene a Oriol Junqueras en prisión es esperpéntico desde la perspectiva del delito de rebelión.


El delito de rebelión y la criminalización de la desobediencia no violenta

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com