contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimecres 20 de juliol de 2016 |
Contra els cops militars i Erdogan, organitzem el front de la democràcia, construïm la política de classe.

Sosyalist Demokrasi için Yeniyol

Tot d’una, en la nit del 15 de juliol hem assistit a un procés de cop d’estat amb totes les seues incerteses, les seues vacil·lacions, les seues iniciatives recíproques dels camps en presència i el seu salvatgisme. Recordarem aquesta sagnant nit a través dels enfrontaments entre soldats i policies, les ocupacions dels seients dels mitjans de comunicació, les imatges de civils massacrats i de i soldats linxats, amb bombardeig del Parlament com un dels aspectes més destacats. Aquest sembla ser un dels últims actes de la lluita pel poder al si de l’estat entre l’AKP i el moviment Fetuhallah Gülen/1, construïda pels dos antics còmplices.

Les hipòtesi conspiranoiques de que aquest intent es va crear per a dur a terme les ambicions dictatorials d’Erdogan han tingut un àmpli ressó. Això es deu al fet que des de les eleccions del 7 de juny de 2015, el règim d’Erdogan no ha dubtat a provocar el caos i una situació de guerra civil, així com que el cop va ser ràpidament aixafat, que els membres del govern van reapareixer als mitjans de comunicació amb una imatge renovada. En condicions on el règim s’ha consolidat en les darreres eleccions en obtenir el 50% dels vots, una interpretació més raonable és que les pro-Gülen, confrontats per l’amenaça d’una operació de purga a gran escala, a corre-cuita va prendre la iniciativa d’un colp d’estat.

Si hem d’esperar una mica més per obtenir informació més completa sobre els motius, els actors i el grau de coneixement dels serveis secrets sobre el projecte, queda clar que la conseqüència objectiva d’aquesta seqüència serà enfortir el caràcter islàmic-autoritari del règim d’Erdogan.

Un dia després que els partidaris del règim hagen salvat la democràcia al crit de "Allahu Ekber" (Allah és gran), "Recep Tayyip Erdogan", "Volem sentències de mort", l’acomiadament dels seus llocs de treball de milers de fiscals i jutges, la detenció d’alguns jutges d’alt nivell són els senyals que ens dirigim cap a una nova, i potser definitiva, purga dins de l’aparell de l’estat.

El fet que les crides des de les institucions estatals i les mesquites per a eixir als carrers per a defensar el règim contra el cop d’Estat hagen suposat, a partir de la segona nit, atacs contra la gent siriana i tensions en el barri dels alevis /2 mostren com de perillosa és la polarització multidimensional que travesa la societat de turca.

I no tenim cap dubte que Erdogan - qui considera que qualsevol crítica al règim com terrorisme- i que proclamà que els acadèmics, periodistes, funcionaris públics, activistes kurds i els socialistes són colpistes i va ordenar la seua detenció/3 - vol utilitzar l’intent de 15 de juliol per a legitimar un atac molt més fort contra totes les formes d’oposició. A més a mig termini, podem estar segurs que el 15 de juliol serà convertit en un dels mites fundadors del règim com un cop d’estat que va ser impedit per les persones que el resistiren i que pujaren als tancs, i no com un intent sense base, sense direcció, sense suport extern i que estava condemnat al fracàs.

Totes les organitzacions de l’esquerra radical i tots els partits al parlament van dir que s’havien oposat al cop. També per a nosaltres, és una tasca de principi prendre posició contra el cop i ésser conscients que la gent treballadora i els oprimits no guanyaran res d’intervencions militars i de la suspensió de drets i de les llibertats democràtiques. A més d’això, declarem la nostra oposició als cops d’estat d’Erdogan qui no reconeix els resultats de les eleccions per a mantenir el seu poder, qui converteix el Kurdistan en un camp de ruïnes per a guanyar vots nacionalistes, qui prohibeix la vaga amb el pretext que són una "amenaça nacional", qui busca destruir la representació del poble kurd. Avui, una oposició al colp d’Estat que no acepte la disjuntiva el "o cop d’estat o Erdogan" amb la qual l’AKP està tractant de reduir la política, no farà més que enfortir un règim que no només aixafa cops de manera sagnant, sinó tot el que s’oposa a ell en nom de "voluntat nacional", no dubtant a utilitzar les forces chariatistes i feixistes què estem veient mans a la feina des del 15 de juliol.

És urgent establir el front únic de les forces democràtiques i pacifistes existents per a bloquejar els atacs contra els treballadors, les minories ètnic-religioses, les dones, l’LGTBI d’un règim que busca el poder absolut en tots els aspectes polítics, legal, militar i econòmic. La manera de llançar a les escombraries de la Història, de forma duradora, tant al bloc de poder islamo-capitalista com a una dictadura militar sagnant és una via ignorada fins al moment: la construcció pacient de l’oposició social des de baix amb la classe obrera en el centre.

El nostre camí és fosc; ¡Fem que l’esperança i la resistència l’il·luminen!

Sosyalist Demokrasi için Yeniyol – Secció turca de la IVa Internacional

Notes de traducció:

1. http://www.lavanguardia.com/internacional/20160716/403263727502/fethullah-gulen-golpe-de-estado-turquia-cabeza-de-turco.html

2. Alevis <https://ca.wikipedia.org/wiki/Alevis>

3. http://www.publico.es/internacional/turquia-suspende-mas-15-000.html

Traducció: Anticapitalistes.net


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com