contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimarts 31 de maig de 2016 |
Barcelona: “En una ciutat que s’ensorra per la misèria hi ha qui creu que el problema és que cremi una paperera”. Entrevista a Manuel Delgado sobre la batalla de Gràcia

Marc Font

Quines conseqüències pot tenir l’esclat social sorgit a Gràcia arran del desallotjament del Banc Expropiat? A què respon? L’antropòleg i professor universitari Manuel Delgado (Barcelona, 1956) fuig de les respostes hegemòniques i, sobretot, de les simples i políticament correctes per abordar aquestes qüestions. Autor d’obres com ’El espacio público como ideología’ (2011) o ’La ciudad mentirosa. Fraude y miseria del Modelo Barcelona’ (2007) i expert en el conflicte urbà, es mostra molt crític amb l’actuació dels Mossos d’Esquadra i alerta de la persistència d’un discurs provinent de l’ordre social dominant que criminalitza els moviments socials.

Una de les teves tesis és que Barcelona és una ciutat aparador, en la que la protesta social també hi té un espai.

És un aparador en el sentit que exhibeix el que és, tant el que és d’acord amb aquells que voldrien convertir-la en una botiga de luxe com el que d’una forma o altra és en realitat. Qualsevol cosa, involuntàriament, és un aparador, perquè s’exhibeix. Però una cosa és que aparegui permanentment repentinada i arreglada per presentar-la davant les visites i una altra és que t’agafi d’improvís tal com és en realitat.

Sempre que hi ha un esclat popular a Barcelona s’evoca a la Rosa de Foc anarquista. Hi ha un pòsit històric que permet lligar aquestes protestes?

Mira, justament ahir [dimecres pels lectors] vaig tenir una reunió a Òmnium Cultural amb en Josep Ramoneda i en Ferran Mascarell. Ens van convocar per contribuir a fer una definició del que s’entén per cultura catalana, de quina forma podem resumir la nostra identitat com a poble i com a nació. Va haver-hi diferents aportacions que van subratllar degudament la civilitat i la presència activa i creativa d’una societat civil. Però el que jo vaig dir és que potser una de les coses que més caracteritza el poble català i que podria ser considerat un dels elements més recognoscibles d’una cultura pròpia seria senzillament un fenomen tan interessant com és la persistència de la rebel·lia com a forma de vida social. La tradició anarco-sindicalista a Barcelona és un fet insòlit al món. És l’única ciutat del món on ha triomfat una revolució anarco-sindicalista. I aquest hauria de ser un dels trets de què presumir de la cultura catalana. Això és aquest país i això és aquesta ciutat. Quan parlem del concepte de cultura a vegades als antropòlegs ens costa explicar com l’entenem nosaltres, però una forma d’entendre-la seria el conjunt de les inèrcies, un conjunt de trets, de característiques, de maneres de fer i de pensar, que són repetitius. I està claríssim que allò inercial de Barcelona, agradi o no agradi, són aquestes ocupacions recurrents de l’espai urbà. És un tret cultural.

En una entrevista a CRÍTIC deies que l’ocupació i el desallotjament del cinema Princesa, el 1996, va ser un punt d’inflexió en la recuperació del carrer com a espai de mobilització i expressió popular. Han passat 20 anys, però hi veus un fil que l’uneixi amb mobilitzacions com les del Banc Expropiat o Can Vies?

Es va produir una mena de calma que es va prolongar durant la dècada dels 80 i una part dels 90 i que és bàsicament la conseqüència del desballestament de moviments com el veïnal i en bona mesura també de l’obrer. El que s’entenia per l’esquerra històrica, per causes com la seva pròpia incorporació a les institucions, havia provocat l’esquarterament de les forces que havien protagonitzat les grans lluites en el període antifranquista. I eren moviments que no només eren antifranquistes, sinó que protagonitzaven també una lluita rupturista amb un sistema social. Els vuitanta van implicar aquesta època de treva, que semblava fins i tot de rendició o de passar-se a l’enemic. El 1996 acaba aquesta situació i va emergir un cicle de lluites en el que les diferents fites són ben conegudes: la lluita contra la desfilada militar del 2000, contra la cimera del Banc Mundial de 2001, contra la cimera de caps d’estat i de govern de la UE del 2002, contra la guerra d’Iraq…pràcticament fins arribar al 15-M que va ser l’eclosió i podem pensar que potencialment la fi o l’inici de la decadència del cicle. Ho seria perquè correspondria a una dinàmica similar a la dels vuitanta, amb la incorporació d’una bona part de persones provinents dels moviments socials al que era l”establishment’.

Bona part del nucli dur de Barcelona en Comú (BeC) prové dels moviments socials. En el cas del Banc Expropiat l’operatiu policial és responsabilitat de la Generalitat, però com creus que afectarà BeC?

Encara és d’hora per saber com administrarà una situació de la que només estem veient les primeres expressions. Caldrà veure com evoluciona el tema. Una part del govern municipal prové directament del moviment okupa, i això s’ha de subratllar. Gent que estava a V de Vivienda o a Miles de Viviendas ara està al poder. Una altra cosa és que hagin evolucionat, però d’una manera o altra es troben amb els seus antics companys de lluita. I què faran? És una qüestió que dependrà del grau de dependència que tinguin de partits com ICV o el PSC, que van ser directament responsables de la persecució dels moviments socials quan van estar al govern, tant a l’ajuntament com a la Generalitat. En el mateix cas del 4-F els que en formaven part són els que ara donen suport a Ada Colau. Ada Colau haurà de triar qui són els seus amics i qui els enemics o, dit d’una altra manera, a qui li deu més lleialtat, si al seu propi passat com a lluitadora social o aquells que justament van estar davant seu a les lluites socials i ara presumptament li donen suport.

Un consistori dirigit per persones provinents dels moviments socials està més o menys preparat per afrontar esclats socials?

És aquesta mena d’esclat social, de malestar, el que els ha portat on són. La pregunta és amb qui està en deute Ada Colau, a qui li deu més? A aquells sector socials combatius i indignats que la van recolzar i la van col·locar on està o aquells que d’una forma o altra van permetre fer una bona campanya finançant-la i cedint espais electorals? Estic convençut que aquests dies persones com Jaume Asens, Gala Pin, Gerardo Pisarello i la mateixa Ada tenen el cor dividit. D’una forma o altra es veuen ubicats en un lloc on tenen el suport dels partits d’ordre, responsables de la repressió als moviments socials, i a l’altra banda hi ha la gent de la que vénen. La gent s’està manifestant a Gràcia per bones raons. I estic segur que fa cinc o sis anys aquesta gent [de BeC] hauria estat a la mobilització.

El desallotjament del banc expropiat ha estat la guspira que ha generat un esclat social, però és obvi que hi ha unes causes de fons. Quines?

Si s’entesten a mostrar el moviment okupa i en aquest cas el Banc Expropiat com a marginal s’equivoquen. No t’oblidis del que va significar la mobilització en suport de Can Vies, que segons els organitzadors va arreplegar 20.000 persones. Eren moltes. No són quatre arreplegats que es dediquen a sembrar el caos. Això és una imatge caricaturesca que evidentment els actors més reaccionaris voldran promocionar. Repeteixen el de sempre. Però a la manifestació d’ahir [dimecres pel lector] hi havia molta més gent que dimarts. Mostra que hi ha gent que percep que hi ha motius perquè les lluites socials continuïn. Hauria pogut arribar una treva similar a la dels vuitanta, i jo mateix ho preveia, però sembla que no serà així. Feliçment sembla que m’he equivocat. La protesta de Can Vies, a la que va participar la gent que ara està a l’ajuntament, tenia la mateixa base i és la mateixa que hi haurà sempre que hi hagi motius. Com aquella cançó del Pete Seeger el que s’ha de preguntar ara és a quin costat estàs i cadascú que prengui la decisió que cregui.

Com s’hauria d’abordar un conflicte com el del Banc Expropiat, perquè no sembla que per la via repressiva es rebaixi la tensió?

La qüestió aquí és qui pren les decisions. Per què i qui decideix actuar d’aquesta manera i aquest dia? Jo no estic a favor de teories conspiratives però tot plegat sembla que quadra bastant. El que ha passat amb Jaume Asens i l’empresonament del manter, l’aniversari de la victòria d’Ada Colau, els pressupostos [de la Generalitat],…Al final sempre t’acabes preguntant qui mana sobre la policia, tant als Mossos com a la Guàrdia Urbana. És una pregunta oberta, perquè no ho sé. En nom del sentit comú aquesta manera d’abordar el conflicte és la pitjor de les formes, però segons per a quin punt de vista i per a segons quins interessos pot ser la millor. Justament perquè l’Ada Colau es defineixi. És una actuació estranya. Hi ha molta mala llet i no es justifica des d’un punt de vista tècnic, professional, d’aquells que teòricament han de mantenir l’ordre públic.

Per què aquests esclats els trobem a Sants i a Gràcia i no a Ciutat Meridiana?

El moviment okupa actual a Barcelona és un moviment de joves de classe mitjana – baixa que tenen inquietuds teòriques, intel·lectuals i polítiques, però no oblidis que el territori actual d’actuació de la PAH és Ciutat Meridiana. Per què no hi ha desnonaments a Gràcia? És una qüestió de composició social i com Sants parlem d’un barri de classe mitjana amb un estil particular de mobilització. A Ciutat Meridiana es mouen moltíssim, però aborden un altre tipus de problemàtica que implica una tècnica diferent de protesta. No respon al mateix model que Gràcia o Sants. Però sí que hi ha mobilitzacions. Són dues cultures de la protesta diferents.

Fets com els d’aquests dies tornen a posar el moviment okupa al centre del debat.

Ara estem escoltant barbaritats sobre el moviment okupa i només cal llegir comentaris i escoltar trucades d’oients per veure com davant d’aquests elements es desperta una mena d’inconscient feixista que està present a moltes persones. I que ja es va veure amb la pressió a la CUP durant les negociacions per a la formació del govern [de la Generalitat]. Fa por com es planteja aquest to discriminatori cap a l’esquerra anticapitalista. Es pot dir el que es vulgui del moviment okupa, però el que està passant a nivell polític a Barcelona, Catalunya i Espanya és impensable sense entendre’n el seu paper. En molts casos, la gent que mana a Madrid i la que ho fa a Barcelona ha passat d’una manera o altra pel moviment okupa i ha recollit gran part de les seves reivindicacions. Els noranta, els únics que van protestar per la situació de l’habitatge i que van donar la cara i denunciaven els abusos immobiliaris eren okupes. Moltes de les utopies que estan orientant la política de l’Ajuntament de Barcelona són una herència incomprensible sense el paper del moviment okupa. Els Iaioflautes fan servir tècniques de protesta en bona mesura divulgades pel moviment okupa. El 15-M és incomprensible sense pensar en el moviment pioner dels okupes. Qui va protestar contra les Olimpíades i el Fòrum de les Cultures? Els okupes.

En general, els grans mitjans tendeixen a definir aquests esclats com a actes vandàlics, però potser s’hauria de debatre sobre si és lícit l’ús de la violència per assolir determinats objectius?

La pregunta és qui comença? A alguns ens estranya perquè a la policia se li diu força d’ordre públic. Per mi és un enigma. Dimarts vaig ser testimoni que el que hi havia era una concentració pacífica i els Mossos d’Esquadra van arribar d’una forma agressiva i van carregar contra manifestants. Pel que fa als mitjans de comunicació, és el mateix que han fet sempre. Vaig escoltar al programa de la Julia Otero a Onda Cero [‘Julia en la Onda’] com podien estar profundament d’acord Pilar Rahola i Juan Carlos Girauta. És encantador com sempre troben un enemic que compartir. Els dos representen el mateix tipus de societat, el mateix concepte del que és ordre social, de manera que poden pensar que el principal problema d’aquesta ciutat és que algú hagi cremat una paperera. O sigui que en una ciutat que s’ensorra per la misèria resulta que el problema bàsicament és aquest i la culpa la tenen els okupes. Quina forma més fàcil de trobar un enemic! El 2010, 100 professors universitaris vam signar un manifest contra la criminalització dels moviments socials, però hauria pogut ser el 2006 o el 1999 perquè sempre és el mateix discurs. Són bàsicament els violents i els violents sempre són els altres. Utilitzen sempre el mateix llenguatge: la minoria d’incontrolats. I això ja passava al franquisme. És la fera ferotge, la criminalització de l’altre. Li canvien de nom, abans eren els comunistes i ara són els okupes, però es manté la idea que una minoria perversa enterboleix la pau social i ha de ser perseguida.

27/5/2016

elcritic

+ Info:

Paisatge polític després de la batalla de Gràcia. Roger Palà

Contenidors cremats a Gràcia: fer visible l’invisible. Sergi Picazo

El Banc Expropiat anuncia que no organitza més manifestacions. El col·lectiu no renuncia a tornar el local, però no vol que les seves protestes condicionin el comerç. 07.06.2016


A la mateixa secció:


Solidaritat amb Oriol Junqueras


Alacant (L’Alacantí): Aprobada moció municipal de l’Espai de Trobada per la Llibertat pel compliment real del dret a manifestació.


Delitos de odio: el elixir de la nueva Inquisición. Jaque a la libertad de expresión.


Alacant: Arrenquen el monòlit d’homenatge a Miquel Grau


¿Es posible una justicia progresista en el régimen del 78?


Pérez Royo: ‘Volen aprofitar l’ocasió per esterilitzar l’independentisme’


València: La muixeranga sonríe a los fascistas que cantaban el Cara al Sol a las Magas de Enero ante la pasividad policial y se convierte en la “heroína” de Twitter


Onada repressiva contra la dissidència política a les xarxes


Esto no puede acabar bien nunca: El auto del Supremo por el que se mantiene a Oriol Junqueras en prisión es esperpéntico desde la perspectiva del delito de rebelión.


El delito de rebelión y la criminalización de la desobediencia no violenta

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com