contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimarts 1 de març de 2016 | Manuel
3M Vaga estudiantil contra el 3+2 i per una educació pública, popular i democràtica

Comunicat de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

Els darrers mesos el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i diverses assemblees d’estudiants han organitzat a quasi totes les universitats públiques catalanes el “Referèndum 3+2”. Ja el darrer curs organitzacions estudiantils havien llançat una iniciativa similar al País Valencià (a la UJI de Castelló i a la UV) i a les 6 universitats públiques madrilenyes. Els resultats han estat:

1) Una participació de l’estudiantat molt més elevada que a qualsevol comici oficial de les universitats. Per exemple, a la UPF va superar el 40% quan les darreres eleccions a rector no va arribar al 3%. Aquests nivells de participació demostren l’anhel de democràcia entre l’estudiantat, en front la idea que no participen més pels canals oficials i tutelats per despreocupació. La construcció d’espais deliberatius i des de baix fa augmentar la participació exponencialment.

2) Un rebuig practicament unànim al 3+2 entre les persones que han participat, superant el 90% arreu. Rebuig majoritari al decret que ja es va expressar en les vagues de febrer i maig de l’any passat. És una mostra mes de l’oposició estudiantil a les contrareformes neoliberals de l’Universitat i de l’Educació en el darrer cicle des de 2012 (LOMCE, pujada de taxes, EU2015, decret de plantilles i de direccions de la Generalitat, etc), que a la vegada són una continuació de les protestes contra la LOU, Bologna o la LEC i, en general, totes les mesures de mercantilització del sistema educatiu.

Ara, les mateixes organitzacions estudiantils criden a defensar el vot i lluitar per fer efectiva la paralització del 3+2 amb una vaga el 3 de març. Els Joves de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista volem mostrar el nostre suport a aquesta mobilització per una universitat democràtica. La democràcia no és només un procediment o una sèrie de drets abstractes. Al contrari, sobretot són unes condicions materials que possibiliten l’autogovern de les classes populars i que en el cas de la universitat asseguren el dret a l’estudi. Per això, considerem que la ILP d’Educació assenyala mesures en aquesta direcció cap a la desmercantitlització de la Universitat (gratuïtat, beques suficients, democratització dels centres, fi dels concerts, etc) i que cal aprofitar la vaga per mostrar-hi suport i exigir que es debati al Parlament. El rebuig al 3+2 no es pot entendre fora d’un debat de fons sobre quin model educatiu volem i per quina societat.

Volem animar a l’estudiantat a la construcció activa i protagónica de la vaga del 3 març amb la participació als espais unitaris i l’impuls de comités de vaga a tot arreu on sigui possible per reivindicar:

- La desobediència al 3+2 i la LOMCE als rectorats però també a la Generalitat.
- Unes condicions de mínims que garanteixin el dret a estudiar: baixada de taxes, augment de beques i remuneració de les pràctiques. És evident que no les guanyarem amb un dia de vaga però hem de lligar la vaga al treball sindical anterior i posterior a nivell local per petites victòries sense perdre la visió de conjunt.
- El suport a la ILP d’Educació com a eina per una transformació del model educatiu.

24/2/2016

http://revoltaglobal.cat/spip.php?article6562


A la mateixa secció:


Davant l’anunci de data i pregunta del referèndum


Marroc: solidaritat amb la mobilització popular del Rif


Solidaritat amb la vaga de fam dels i les palestines a les presons israelianes.


Macron president, l’ofensiva capitalista s’intensificarà. Construïm la resistència! Declaració de Philippe Poutou.


Manifest / Convocatòria Primera assemblea per un agrupament per a l’Assemblea Ciutadana de Podem País Valencià, Alcoi, 26 de febrer de 2017


Davant l’agressió masclista de l’empresari Manuel Muñoz a Teresa Rodríguez. Si toquen a una, ens toquen a totes!


La nostra solidaritat amb Teresa Rodríguez, el nostre odi de classe i feminista als agressors. Teresa denúncia agressió masclista per part d’un empresari


Catalunya: Per un partit-moviment contra l’austeritat


Feminisme per a viure millor, per a una vida lliure de violències masclistes


Els estudiants contra les revàlides, la LOMCE i un sistema elitista

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com