contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimarts 1 de març de 2016 |
3M Vaga estudiantil contra el 3+2 i per una educació pública, popular i democràtica

Comunicat de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

Els darrers mesos el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i diverses assemblees d’estudiants han organitzat a quasi totes les universitats públiques catalanes el “Referèndum 3+2”. Ja el darrer curs organitzacions estudiantils havien llançat una iniciativa similar al País Valencià (a la UJI de Castelló i a la UV) i a les 6 universitats públiques madrilenyes. Els resultats han estat:

1) Una participació de l’estudiantat molt més elevada que a qualsevol comici oficial de les universitats. Per exemple, a la UPF va superar el 40% quan les darreres eleccions a rector no va arribar al 3%. Aquests nivells de participació demostren l’anhel de democràcia entre l’estudiantat, en front la idea que no participen més pels canals oficials i tutelats per despreocupació. La construcció d’espais deliberatius i des de baix fa augmentar la participació exponencialment.

2) Un rebuig practicament unànim al 3+2 entre les persones que han participat, superant el 90% arreu. Rebuig majoritari al decret que ja es va expressar en les vagues de febrer i maig de l’any passat. És una mostra mes de l’oposició estudiantil a les contrareformes neoliberals de l’Universitat i de l’Educació en el darrer cicle des de 2012 (LOMCE, pujada de taxes, EU2015, decret de plantilles i de direccions de la Generalitat, etc), que a la vegada són una continuació de les protestes contra la LOU, Bologna o la LEC i, en general, totes les mesures de mercantilització del sistema educatiu.

Ara, les mateixes organitzacions estudiantils criden a defensar el vot i lluitar per fer efectiva la paralització del 3+2 amb una vaga el 3 de març. Els Joves de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista volem mostrar el nostre suport a aquesta mobilització per una universitat democràtica. La democràcia no és només un procediment o una sèrie de drets abstractes. Al contrari, sobretot són unes condicions materials que possibiliten l’autogovern de les classes populars i que en el cas de la universitat asseguren el dret a l’estudi. Per això, considerem que la ILP d’Educació assenyala mesures en aquesta direcció cap a la desmercantitlització de la Universitat (gratuïtat, beques suficients, democratització dels centres, fi dels concerts, etc) i que cal aprofitar la vaga per mostrar-hi suport i exigir que es debati al Parlament. El rebuig al 3+2 no es pot entendre fora d’un debat de fons sobre quin model educatiu volem i per quina societat.

Volem animar a l’estudiantat a la construcció activa i protagónica de la vaga del 3 març amb la participació als espais unitaris i l’impuls de comités de vaga a tot arreu on sigui possible per reivindicar:

- La desobediència al 3+2 i la LOMCE als rectorats però també a la Generalitat.
- Unes condicions de mínims que garanteixin el dret a estudiar: baixada de taxes, augment de beques i remuneració de les pràctiques. És evident que no les guanyarem amb un dia de vaga però hem de lligar la vaga al treball sindical anterior i posterior a nivell local per petites victòries sense perdre la visió de conjunt.
- El suport a la ILP d’Educació com a eina per una transformació del model educatiu.

24/2/2016

http://revoltaglobal.cat/spip.php?article6562


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com