contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimarts 16 de febrer de 2016 |
Sense motivació per a encarar la pobresa energètica

Sergi Cremades

La setmana passada vaig participar, al costat del regidor titular i la tècnica de Serveis Socials, en una jornada informativa convocada a Alacant per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, que tenia com a objectius aclarir dubtes sobre la “Xarxa Stop Pobresa Energètica” que la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Conservació del territori donava a conèixer de manera mediàtica a final de l’any passat.

L’expectativa era màxima d’acord amb com estava d’abarrotat el saló d’actes del pis 11 d’edifici Prop d’Alacant. Majoritàriament treballadores socials de la majoria de les poblacions alacantines però també regidors i fins a alcaldes interessats en la iniciativa.

El director general de l’Administració pública i el director general d’Habitatge van donar a conèixer, molt tard al meu entendre, de manera detallada en què consistia la Xarxa. Cal reconèixer que voluntat hi havia però la seua exposició va ser molt fluixa i falta d’arguments convincents, cosa que va desencadenar una ona de preguntes i, sobretot, va donar peu a expressar el descontent generalitzat dels equips tècnics municipals. Com es diria en termes futbolístics, la Conselleria va jugar el partit però sense motivació i va generar enuig entre l’afició. Aquest empipament al meu entendre va ser a causa de, d’una banda, la falta de coordinació de la Conselleria amb els serveis municipals encarregats d’engegar la iniciativa, la qual estava generant molts problemes en la seua concreció augmentat la incertesa entre els i les tècniques. D’altra banda, la Xarxa contra la Pobresa Energètica trenca sense voler amb una dinàmica d’anys d’intervenció en els Serveis Socials, ja que el perfil dels beneficiaris no coincideix totalment amb els perfils d’exclusió social als quals estan acostumats els professionals d’aquests serveis i als quals van destinades les ajudes i prestacions municipals. Les reticències i resistències als canvis trencant pràctiques instal·lades durant més de 30 anys també, i és de rigor dir-ho, van estar presents en la reunió.

Els representants de la Conselleria al meu parer, no van saber defensar el seu projecte davant els i les presents. Possiblement perquè ells, també tècnics, no estaven molt convençuts. Per tant podríem concloure, que la Conselleria va llançar la proposta a la desesperada, per a marcar-se un tant i poder competir amb els seus socis de govern, que ja es van avançar amb la “Xarxa Llibres” i, el més important, poder calmar la pressió social que per mediació del PAH exigia solucions a problemes concrets.

La iniciativa és molt tímida ja que segueix emmarcada dins dels paràmetres assistencialistes que caracteritzen bona part dels serveis socials, una proposta que reacciona (mesura reactiva) davant un drama de greus conseqüències com són els desnonaments. No va a l’arrel del problema que és l’atur, la precarietat i la falta de polítiques encaminades a salvar les persones i no és valenta ja que es plega als interessos de les companyies energètiques. Però malgrat tot açò, obri una esquerda en el mur de l’immobilisme instal·lat fins ara en les administracions, reconeixent que una part important de famílies afectades per la crisi i per les polítiques neoliberals que s’ha anat aplicant, quedaven fora d’aqueixos perfils d’exclusió social i per tant de qualsevol rescat. Este és el potencial que jo percep de la Xarxa, al qual no han donant importància els seus propis creadors.

Més enllà de la crítica als aspectes tècnics, tots ells solucionables amb voluntat de les parts i recordant que la majoria dels allí presents no qüestionaven la línea d’ajudes de manera integral, o siga, enquadrant-la dins de les polítiques “pegat” que han caracteritzat la Generalitat al llarg d’aquests anys, l’important és pal·liar i de manera urgent la necessitats energètiques de les famílies que ho necessiten, ara que sembla que l’hivern vol reaparèixer, i paral·lelament anar aplicant mesures legislatives proactives que vagen a l’arrel del problema.

17.2.2016

Sergi Cremades, portaveu del Grup Municipal Sí-Podem, S.G. de Podem Petrer

http://opinions.laveupv.com/opinio/blog/6616/sense-motivacio-per-sergi-cremades


A la mateixa secció:


La deuda pública contraída para salvar a los bancos, que en su mayoría se encuentra en las manos de esos mismos mercados, es definitivamente ilegítima y debe ser repudiada.


Auditoría, investigando la deuda griega


Les pensions en perill per les reformes fiscals i laborals del PP


Cuidados y Renta Básica... De las Iguales, por favor


No a la Renda valenciana d’Inclusió. Si a la Renda Bàsica. El 19 de desembre mobilitzacions a València i a Alacant


Euskal-Herria: La Carta de Derechos Sociales critica el pago de la deuda ilegítima de Nafarroa


¿Cómo reconocer un fondo buitre entre todos los predadores del sistema deuda?


Los fondos buitre carroñean con lo más básico: Techo, pan y luz


El BCE, como un fondo buitre: Draghi se jacta de ganar 7.800 millones con la deuda griega.


Comparecència en les Corts Valencianes de la Assemblea per la Renda Bàsica al País Valencià

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com