contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 11 de gener de 2016 |
El problema no és només el president. És el projecte.

Comunicat de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

1. L’acord entre Junts pel Sí i la CUP no és una bona notícia. Serveix per prolongar, en nom del full de ruta del procés independentista, el domini de CDC a la política catalana i deixa a la CUP, que ha quedat atrapada en el marc estratègic del procés, en una posició molt incòmoda on tindrà dificultats per a mantenir un perfil propi. Tot i ser una força en crisi quasi terminal, assetjada per problemes de credibilitat i escàndols de corrupció, una vegada més, CDC aconsegueix una altra pròrroga per a seguir governant i per intentar-se refundar i donar llum a un nou partit que pugui aspirar a guanyar les properes eleccions, ja sigui amb Puigdemont o amb Mas.

2. Artur Mas ha hagut de fer un pas al costat i, en termes simbòlics, aquest fet té importància, vist l’enrocament que Mas havia mostrat des del 27S. Ho ha hagut de fer perquè era conscient que, un cop ERC s’inclinava per no reeditar Junts pel Sí, corria el risc real de perdre les properes eleccions del mes de març. Però la decisió de Mas no significa el final de la seva trajectòria política, sinó que ja ha anunciat que es considera eximit del seu compromís de no tornar-se a presentar en 18 mesos. La retirada temporal de Mas no converteix aquest acord en una victòria ni política ni simbòlica, no el debilita políticament de forma decisiva, i no obre cap crisi de lideratge dins de CDC.

3.La pressió política i mediàtica exercida contra la CUP els darrers mesos i setmanes és del tot inacceptable. La CUP ha demostrat ser una força política democràtica que té en compte l’opinió dels seus afiliats i afiliades, a diferència de molts partits, on no compten per a res. Les crítiques a l’assemblearisme de la CUP que s’han fent insistentment tenen un caràcter marcadament reaccionari i denoten una concepció autoritària i restringida de la democràcia. Entre els atacs rebuts per part de membres de la CUP, resulten particularment lamentables els insults masclistes que han patit moltes de les seves portaveus. Aquest episodi, per altra banda, revela un problema de fons de masclisme persistent en la cultura política i en la societat catalana (i espanyola), on dones de tots els colors polítics han rebut desqualificatius pel fet de ser dones.

4. El desenllaç de les negociacions de la investidura ha posat sobre la taula la imperiosa necessitat de bastir un projecte polític de ruptura constituent a Catalunya que pugui aspirar a ser la primera força del país i que tingui un full de ruta estratègic independent de la dreta catalana. Aquest és el rol futur d’En Comú Podem, que haurà de ser capaç de traduir en força organitzada, implantació territorial i social, i presència al carrer la força electoral del passat 20 de desembre. Cal un nou instrument polític a Catalunya que pugui liderar una nova majoria política i electoral constituent, i que provoqui un canvi d’aliances entre les forces polítiques, minoritzant a Convergència.

5. Davant la conformació del nou govern de Catalunya cal una quadruple tasca:

a) Mantenir la mobilització i la pressió social per a què apliqui un full de ruta de ruptura institucional i s’avanci cap a un procés constituent català, intentant a la vegada desbordar els límits del procés constituent que s’inclou en el full de ruta de Junts pel Sí.

b) Oposar-se a tot intent d’utilitzar el procés de ruptura amb l’Estat per a imposar un procés constituent des de dalt que, de facto, serveixi per edificar un nou país amb criteris neoliberals, com podria ser el cas d’una futura hisenda catalana seguint el model desenvolupat per Price Waterhouse Coopers i altres consultories presentat per Artur Mas el passat mes d’agost.

c) Respondre de forma unitària i mobilitzadora a qualsevol acció repressiva per part de l’Estat que es derivi del procés independentista.

d) Rellançar les mobilitzacions socials contra qualsevol política de retallades i de reducció de drets socials que es pretengui aplicar. Aquesta és una variable decisiva.

6. En paral•lel a les tasques a realitzar a Catalunya, també és més necessària que mai, seguint el què ja ha fet En Comú Podem, la cerca d’acords fraternals entre els pobles i les forces de la ruptura política i social del conjunt de l’Estat en una aliança comuna per a fer caure el règim. Això implica, d’una banda, la defensa per part de Podemos de la celebració d’un referèndum vinculant a Catalunya i, de l’altra, la participació activa des de Catalunya en totes aquelles iniciatives d’àmbit estatal destinades a trencar amb l’actual marc institucional i les actuals polítiques econòmiques.


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com