contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimarts 22 de desembre de 2015 |
20D: En comú, podem construir una nova majoria a Catalunya

Comunicat de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

1. La victòria contundent d’En Comu Podem a les eleccions generals a Catalunya suposa un fet inèdit en la història recent del nostre país. Per primer cop una força de ruptura, una força constituent ha guanyat unes eleccions en el conjunt de Catalunya. La seva victòria confirma la crisi del sistema de partits tradicional, i la crisi del particular bipartidisme català format per Convergència i PSC, així com la incapacitat d’ERC d’esvenir la nova força hegemònica. L’èxit d’En Comú Podem és un èxit de la lògica confluent, que recull les aspiracions unitàries populars però anant més enllà de les sopes de sigles, i entroncant amb l’esperit del 15M i dels moviments socials.

2. En aquestes eleccions, finalment, Convergència, refundada sota Democràcia i Llibertat, s’ha vist obligada a medir-se a les urnes, després d’haver aconseguit evitar-ho el 27S. El resultat parla per si sol: 15% dels vots. El 20D confirma així la greu crisi històrica de CDC i l’esgotament del seu projecte tot i que, tanmateix, aconsegueix mantenir de forma artificial la seva hegemonia dins la política catalana presentant-se com a imprescindible per al procés independentista. Això dóna un missatge clar en clau de política catalana: no és el moment ara de facilitar una nova presidència d’Artur Mas, sinó de plantejar-se l’articulació d’una nova majoria constituent a Catalunya.

3. Ciutadans és el gran derrotat a Catalunya. Amb un 13% i 5 diputats, queda en un cinquè lloc que l’allunya molt de la seva pretensió de ser una força decisiva, després de convertir-se en la primera força de l’oposició el 27S. La derrota de Ciutadans té un nom clar: En Comú Podem, que ha aconseguit fer-se amb els vots dels barris i pobles de l’àrea metropolitana de Barcelona on Ciutadans va tenir grans resultats el passat 27S. En Comú Podem ha fet una labor sistemàtica de denúncia de Ciutadans, tant pel què fa al seu anti-catalanisme, com a les seves propostes neoliberals, com al seu discurs neoconservador en matèries com la violència masclista o l’avortament. El bloqueig del creixement de Ciutadans és una variable decisiva per al futur de la política catalana, tant des del punt de vista nacional com social i una de les funcionalitats més clares del projecte d’En Comú Podem.

4. El triomf d’En Comú Podem, i la nova situació oberta a l’Estat, ha posat sobre la taula de nou el debat sobre la realització d’un referèndum. En Comú Podem ha sapigut introduir de forma pertinent aquesta demanda en el debat polític català i teixir les aliances necessàries a escala estatal per a fer creïble un bloc plurinacional favorable al dret a decidir. La celebració d’un referèndum és una condició democràtica bàsica, que s’ha d’articular amb l’avanç d’un procés constituent català propi no subordinat. Referèndum i procés constituent català no són contradictoris. Al contrari són complementaris i un pot permetre avançar en l’altre.

5.L’èxit del 20D ha de ser un punt de partida per dirigir-se cap a un canvi d’aliances i de majories polítiques a Catalunya i per a construir una alternativa constituent i de ruptura que governi Catalunya. Per aconseguir-ho caldrà articular la força electoral i ciutadana del 20D en organització als barris i pobles, i evitar que es perdi l’energia i les esperances de canvi que el resultat electoral expressa, així com ser capaços de combinar la lluita per una victòria política i electoral amb la mobilització i auto-organització social contra les polítiques d’austeritat.

22/12/2015

http://www.revoltaglobal.cat/spip.php?article6518


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com