contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
divendres 30 d’octubre de 2015 |
Davant la declaració d’inici del procés d’independència de Catalunya

Comunicat de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

1) La declaració presentada per Junts pel Sí i la CUP suposa un desafiament democràtic inaudit al marc institucional nascut el 1978, avançant en el camí cap a una República catalana. La reacció autoritària de govern de Rajoy mostra clarament què és el què està en joc i invalida els intents de col•locar-se en falses equidistàncies. PP, PSOE i C’s encarnen l’immobilisme i la negació de qualsevol solució democràtica al debat polític existent a Catalunya. Per això les forces partidàries del dret a decidir, com Catalunya sí que es pot, no s’haurien d’oposar a la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP, tot i que la forma de procedir d’aquestes dues, pactant un acord entre elles, sense intentar una negociació prèvia amb Catalunya sí que es Pot és un error de procediment, subjacent a problemes polítics més de fons.

2) La declaració planteja "l’obertura d’un procés constituent ciutadà, participatiu, obert, integrador i actiu per tal de preparar les bases de la futura constitució catalana", tot i que aquest queda subordinat a una lògica independentista i no contempla la possibilitat que l’horitzó final pugui ser també el d’una lliure federació de la República catalana amb la resta de pobles de l’Estat, un objectiu que permetria afegir així de forma sòlida el bloc favorable al dret a decidir en el full de ruta de ruptura amb l’Estat. Tanmateix, impulsar un procés constituent "participatiu, obert i integrador" no serà possible si Artur Mas segueix al capdavant del govern i si CDC segueix sent la força decisiva del govern de Catalunya. El govern de Mas ha practicat polítiques anti-socials, accepta atacs frontals a al sobirania dels pobles com el TTIP i avala els rescats a la banca amb diners públics. No hi haurà cap procés constituent participatiu amb un govern així. Per això ens reafirmem en la nostra posició de que Artur Mas no ha de ser investit president del govern, i valorem positivament que la CUP afirmi públicament que no li donarà els vots que necessita per a ser-ho.

3) El full de ruta cap a una República catalana no pot fer-se acceptant resignadament l’hegemonia de CDC sinó que ha d’anar acompanyat de la lluita per a canviar l’hegemonia interna dins del moviment independentista. Sinó, el potencial democràtic del mateix es pot acabar dilapidant, quedant-se a mig camí o propiciant una ruptura institucional que no acabi canviant pràcticament res. Si CDC lidera el procés hi ha risc que el procés de ruptura amb l’Estat sigui utilitzat per a imposar un procés constituent des de dalt que, de facto, serveixi per edificar un nou país amb criteris neoliberals. Aquest podria ser el cas d’una futura hisenda catalana seguint el model desenvolupat per Price Waterhouse Coopers i altres consultories presentat per Artur Mas el passat mes d’agost.

4) El punt més dèbil de la declaració presentada és l’absència d’un compromís clar en l’aplicació d’un pla de rescat ciutadà contra els efectes de la crisi i d’un pla de regeneració front a la corrupció. Sense un pla d’emergència social i sense mesures reals contra la corrupció no es podrà articular una majoria suficient per a pilotar la ruptura amb l’actual marc institucional ni es podrà garantir que aquesta ruptura afavoreix un canvi de model econòmic i social. La dissociació entre el procés de ruptura amb l’Estat i l’aplicació d’un pla de xoc contra la crisi i la corrupció és un error estratègic que debilita al procés independentista i afavoreix a CDC. Considerem que la CUP, en tant que força decisiva al parlament, hauria de treballar per a incloure aquestes dues qüestions a la declaració i no acceptar un marc en el qual queden fora.

5) El procés cap a una República catalana ha d’incloure clarament, i la declaració no ho fa, el compromís de realitzar un referèndum vinculant en el que la ciutadania de Catalunya pugui decidir sobre la constitució de la futura república catalana i pronunciant-se sobre la independència de Catalunya. La ruptura amb l’actual marc institucional i la creació d’una República catalana és compatible amb un horitzó final independentista i amb un horitzó de lliure federació posterior a la ruptura. Sobre aquesta base estratègica es pot articular una àmplia majoria social constituent, en la qual les forces conservadores no pilotin el procés, i de la que Catalunya sí que es Pot també en formi part (sempre i quan aquesta es mantingui fidel al seu compromís de defensa d’un procés constituent català no subordinat que figura en el seu manifest fundacional però que va relegar a un segon pla durant la campanya i no es romangui en una posició passiva i expectant com ha fet des de les eleccions).

6) Davant la previsible escalada repressiva per part de l’Estat i el govern del PP, en aliança amb PSOE i Ciutadans, en cas que s’aprovi la declaració, serà necessària la més àmplia i unitària mobilització social en defensa d’un procés democràtic cap a la República catalana. També és més necessària que mai la cerca d’acords entre els pobles i les forces del canvi polític i social del conjunt de l’estat en una aliança comuna per a fer caure el règim. Això implica que les forces d’àmbit estatal com Podemos no poden mantenir-se equidistants i han de ser fermes en la defensa del dret a decidir del poble català i en la celebració d’un referèndum vinculant i, al mateix temps, que el procés independentista català no pot seguir estratègicament desconectat ni aliè del que passa a la resta de l’Estat.


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com