contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 20 de juliol de 2015 |
Davant l’acord del parlament grec: Grècia, aixeca’t! No al xantatge, hi ha alternativa!

Declaració d’Anticapitalistes

Els últims dies, hem assistit a un cop d’Estat financer a Grècia. L’"inevitable acord" per a un nou "rescat" resulta ser, en realitat, un xantatge al poble grec per continuar amb el seu estrangulament polític i econòmic. Sabem que la Troica mai va estar interessada en solucionar el problema financer grec. Per això, davant la possibilitat que el Govern assenyalés una opció diferent a les polítiques d’austeritat, la classe dominant ha orquestrat una campanya de la por inèdita, amb l’objectiu fonamental de llançar un missatge clar a la resta d’Europa: "no es pot". És evident que a més del càlcul econòmic, aixafar al govern de SYRIZA respon a la necessitat política de les elits europees que no s’estengui l’esperança i la possibilitat de construir una altra Europa. Una Europa dels pobles. Per això mateix, aquesta cessió per part del Govern de Tsipras suposa un greu retrocés en les opcions de canvi a favor de la majoria social, a Grècia i a Europa.

No hi ha canvi sense conflicte

El capitalisme avui està en guerra oberta i declarada contra la democràcia, els drets socials i les llibertats ciutadanes. Qui ha viscut sempre amb privilegis farà tot el possible per mantenir-los. En aquest sentit, la ruptura amb el marc imposat per la Troica no respon a una opció fetitxista, sinó a una fase inevitable per al canvi polític. No serveix de res una aposta per "tranquil·litzar els creditors"; aquí no es guanya sent el més "responsable" amb els de dalt. En aquesta lluita de classes que s’està vivint a Grècia, hi ha una part que ha fet servir totes les armes al seu abast per fer valer les seves posicions, inclosa l’amenaça d’expulsar-la de l’euro. Mentrestant, el Govern grec ha pres una decisió errònia, lligant-se de peus i mans davant la ferocitat neoliberal de l’Eurogrup. Ha gestionat malament el suport popular rebut al referèndum i ha llançat un desafiament poc creïble sense que vingués d’un pla B per utilitzar almenys com amenaça. Aquesta decisió ha estat presa, a més, sense fer cas a la majoria del Comitè Central de Syriza, que va mostrar la seva posició contrària a l’acord. El sector més conservador del partit ha donat l’esquena a l’opció plantejada per la Plataforma d’Esquerres, que proposava continuar plantant cara.

No tot el poder és a les institucions

Els intents de desestabilització cap al Govern, amb l’objectiu de segrestar la sobirania popular a Grècia, no han cessat des de la victòria de Syriza el passat 25 de gener. En un escenari d’aquestes característiques, la mobilització social juga un paper polític fonamental. Tant per mostrar el suport a un govern d’esquerres com per obligar-lo a obeir el mandat popular, l’autoorganització des de baix és el principal motor de canvi en favor dels treballadors i treballadores. En aquest sentit, és important destacar que el cicle polític grec ha estat marcat per la irrupció de les classes populars en l’escena política. Només així, a través d’un variat repertori de lluites, s’ha conquerit un govern d’esquerres que reflecteix els anhels de canvi del poble. Aquesta voluntat de canvi i alhora de lluita es va reflectir en el resultat del referèndum del 5 de juliol, en què la població va rebutjar majoritàriament les propostes austeritàries de la UE. La situació política és tremendament volàtil, però per primera vegada en molt de temps a Europa, s’havia aconseguit construir una correlació de forces favorable als de sota a l’interior d’un país. L’estratègia del Govern de Tsipras, no compartida per sectors amplis del seu partit com la Plataforma d’Esquerres o l’exministre Varoufakis, ha culminat en una acceptació de totes les propostes auteritàries de la UE, que obren la porta a la privatització massiva dels béns públics grecs. Aquests fets obren la possibilitat d’un ràpid debilitament del govern i de SYRIZA, de la pèrdua de la relació de forces que s’havia conquerit durant aquests anys i el risc de l’ascens de les forces fosques de la ultradreta, davant la falta de respostes per part de l’esquerra.

Necessitem i necessitarem governs valents que sàpien escoltar i recolzar-se en pobles valents i organitzats que empenyen els seus governs cap a posicions favorables per a la majoria. Per guanyar cal construir poder popular.

Una batalla internacional

Cap estratègia alternativa a les polítiques neoliberals pot cenyir-se únicament a l’escala estatal. En el marc de la deutecràcia i de l’austericidi, la batalla per la justícia social, per la democràcia i per la sobirania popular es juga a escala internacional. En el nostre cas, la batalla ha de ser també europea. L’aliança dels pobles del sud és ara més necessària que mai, teixint solidaritat i compartint ensenyaments per evitar errors en un futur que sembla més proper que mai. A Grècia, a l’Estat espanyol i a tot Europa hem d’aprendre moltes lliçons de l’experiència grega. Per començar, no tot està perdut. A Grècia i a l’Estat Espanyol està sorgint un sector del moviment popular que aposta clarament per la ruptura, davant estratègies conciliadores que només condueixen a la derrota. També s’estan revelant de forma clara els límits de l’entramat institucional de la UE i de l’euro, mecanismes dissenyats per aguditzar les polítiques neoliberals i l’expropiació de la majoria social treballadora. Per això, la nostra tasca és coordinar i organitzar a escala europea els moviments per la ruptura i avançar en el disseny d’un pla "b" per trencar amb l’actual construcció austeritària de la UE i poder construir una Europa de la justícia social i la solidaritat entre els pobles.

La lluita continua. Solidaritat amb el poble grec, clar que es pot.

17 de juliol de 2015


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com