contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 6 de juliol de 2015 |
Declaració d’Anticapitalistes davant el procés de primàries a Podem(os).


Des d’Anticapitalistes, moviment polític i social que treballa de manera lleial i propositiva al sí de Podem per un objectiu comú d’empoderament ciutadà i emancipació social en una perspectiva de ruptura amb el règim del 78 i del model productiu capitalista, rebutgem el reglament del procés de primàries aprovat pel Consell Ciutadà Estatal de Podem(os) per a les eleccions al Estat Espanyol.

Aquest reglament es desvia, altra vegada, dels principis de participació i democràcia que van fonamentar la fundació mateixa de Podem, aquells que van inspirar el “Manifest Moure Fitxa”, i que es van posar en pràctica durant el procés de primàries per a les Eleccions europees. Aquesta desviació accentua el risc de convertir Podem en un partit més al servei del sistema. En imposar en el seu si una forma tutelada i única d’interpretar les aspiracions de transformació social, separa de la gent un instrument concebut per a servir a la gent, ofegant qualsevol forma de participació que no siga el reforç acrític d’una línia oficial decidida des de dalt.

Els termes inassolibles d’aquesta convocatòria dificulten en gran mesura la participació en igualtat de condicions per a tots els i les inscrites a Podem, ja que només les agrupacions d’inscrits que tinguen aconseguida una estructura orgànica, com Clar Que Podem, podran complir amb els requisits i fer una proposta de conjunt.

La imposició de les “llistes planxa” redueix l’horitzontalitat i crea, una altra vegada, un greuge comparatiu. Penalitza les candidatures ciutadanes obertes, afavoreix una llista oficial avalada pel un líder amb projecció mediàtica, i cristal·litza la separació entre cúpules i bases. És imprescindible que un reglament de primàries democràtic tinga algun sistema de votació amb una correcció tipus dowdall o similar -on el lloc assignat a cada persona té associada una puntuació (per exemple, al primer lloc de la llista s’assigna una puntuació d’1, al segon una puntuació de 0,5, al tercer una puntuació de 0,25, etc). Un sistema de correcció així impedeix una llista “planxa” ja que els vots a cada integrant d’una llista estan ponderats però també en qualsevol altra llista els seus primer candidats rebran una puntuació màxima.

El reglament del procés de primàries aprovat pel Consell Ciutadà Estatal proposa una circumscripció única per a triar els candidats al Congrés, és a dir, un sistema on els inscrits en Podem han de votar una llista única a nivell estatal, en comptes de triar els aspirants a diputats pels diferents territoris i nacions de l’estat. Aquest sistema s’enmarca de ple en una dinàmica centralista que busca eliminar la sobirania dels territoris i nacions de l’Estat.

Les conseqüències per al projecte PODEM, poden ser irreparables. Però encara som a temps d’aturar aquesta desviació nociva.

Des d’Anticapitalistes saludem les iniciatives sorgides des de diferents fronts i territoris que ja han posat sobre avís de les conseqüències negatives d’aquest reglament i que demanen 1) la seua derogació per a iniciar un procés basat en els principis democràtics inicials de PODEM, 2) retardar la data a setembre per a garantir unes primàries obertes i sense llistes, així com 3) adaptar la circumscripció a la territorialitat de les persones electes, vetllant pels drets d’equitat, informació i transparència.

Anticapitalistes aposta de manera ineludible per la confluència de tots els sectors de Podem que veuen la necessitat de tornar a l’origen del projecte. Un projecte que naix de la imperiosa necessitat d’unir forces per a desbordar l’ordre existent i iniciar Processos Constituents on la gent i els pobles siguen els protagonistes. Aquest reglament retalla aquesta possibilitat. Cal, per tant, un exercici de voluntat per a rectificar ara que, encara, hi ha possibilitat per a plantejar un reglament de tots i totes.

6/7/2015

+ Info:

Más de 500 cargos de Podemos se unen contra las primarias de Pablo Iglesias. Entre los firmantes destacan la secretarias generales de Podemos en Andalucía, Teresa Rodríguez, y Navarra, Laura Pérez, o el alcalde de Cádiz, José María González Kichi. Asimismo, también se encuentran los eurodiputados Lola Sánchez y Miguel Urbán, la presidenta del Parlamento balear, Xelo Huertas; la vicealcaldesa de Oviedo, Ana Taboada; o personalidades como el actor Alberto San Juan y el cantante Nacho Vegas, entre otros. El medio millar de cargos se une a los pronunciamientos de rechazo expresados ya por las direcciones regionales de la Comunidad de Madrid (la más significativa del partido), Aragón (encabezada por Pablo Echenique), Baleares, Asturias y el País Vasco.

Firma Manifiesto "POR UNA CONSULTA POPULAR SOBRE EL REGLAMENTO DE PRIMARIAS DE PODEMOS". "Necesitamos unas primarias que abran un plazo razonable que permita discutir con otras fuerzas sociales y políticas sin caer en una suma de siglas o de aparatos. Necesitamos unas primarias que faciliten la pluralidad para reflejar la diversidad de quienes nos sumamos al cambio. Necesitamos unas primarias que conformen las listas en virtud de criterios de cercanía, ya sea a escala provincial o autonómica, potenciando la relación de los inscritos con sus candidatos y candidatas, mejorando la implantación territorial y necesaria para ganar las elecciones".

Aún estamos a tiempo. Beatriz Gimeno, Carmen San José

Pablo Iglesias pone coto a la formación de corrientes internas en Podemos


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com