contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dissabte 4 d’abril de 2015 |
Declaració de la Quarta Internacional sobre Ucraïna

Comitè Internacional de la Quarta Internacional

La següent declaració sobre Ucraïna va ser acordada pel Comitè Internacional de la Quarta Internacional a Amsterdam al febrer de 2015.

1. Durant l’últim any, la guerra al Donbass ha provocat la mort d’almenys 5.000 homes i dones (majoritàriament civils) i al voltant de 2.000 soldats. Més de 1.500.000 persones van ser expulsades per la guerra, obligades a abandonar les seues cases i propietats; més o menys la meitat d’ells com a refugiats a Rússia i els altres a diferents parts d’Ucraïna.

Milions d’habitants de les regions orientals d’Ucraïna en ambdós costats de la línia del front es van trobar en una situació de catàstrofe humanitària sota el règim autoritari d’un estat de guerra de facto, el qual va impedir la resistència popular als atacs socials.

2. Per temor a un moviment social i polític com el Maidan a Rússia, Putin ha qualificat el règim post-Yanoukovitch a Kíev com dominat pels feixistes anti-russos, distorsionant la realitat per tal de legitimar la seua annexió de Crimea i l’anomenada necessitat de "protegir" les poblacions russòfones. Mentre que "els ucraïnesos" van ser identificats sovint amb els "feixistes", la "guerra híbrida" instrumentalitzada per Moscou a l’est d’Ucraïna, per a desestabilitzar l’orientació del país cap a les institucions occidentals, ha transformat la vida política a Ucraïna: l’augment de l’odi i la retòrica histèrica de la venjança ha estat utilitzada per les elits governants de tot el país com a excusa per a les seues polítiques antisocials - mentre que la gent de Donbass, desacreditada com uns "vatniki" post-soviètics (descripció pejorativa de la roba de la gent treballadora), van ser sotmesos a la desastrosa "Operació Antiterrorista" de Kíev.

3. Per tant, fem una crida als activistes d’esquerra i als sindicalistes d’Ucraïna, Rússia, de la UE i de tot el món per a trencar amb la lògica unilateral (el campisme) que danya la solidaritat de la gent treballadora i beneficia només la dreta i les forces conservadores a tot arreu d’Ucraïna així com a Rússia i a la resta d’Europa.

La reunificació de l’esquerra, els moviments dels treballadors i d’altres moviments progressistes a Ucraïna sobre bases democràtiques i d’esquerra és encara possible, però el requisit previ de tal orientació és la de-escalada de la confrontació militar i l’alt el foc. Cada dia de guerra enforteix la dreta i els nacionalistes radicals (de vegades, obertament neonazis) en els dos costats del conflicte i promou la introducció d’una dictadura autoritària per tota Ucraïna més factible. A més, aquesta solidaritat i la reunificació és l’única forma de trencar amb la lògica de la guerra, l’estabilització de la pau i la consolidació d’Ucraïna com un estat independent i una societat democràtica. Significa expressar la solidaritat amb totes les víctimes del conflicte, la defensa de drets laborals, socials, i dels drets democràtics, incloent-hi els drets constitucionals lingüístiques i regionals, i l’autodeterminació nacional a través de l’auto-organització i de les expressions de la població.

És per això que estem a favor d’un alt el foc - amb control internacional - perquè no hi ha una possible solució militar progressista. En les actuals condicions, sabem que un tal alt el foc serà signat per actors internacionals i nacionals reaccionaris. És per això que una independència absoluta dels actors, i un plantejament crític clar de les condicions del cessament del foc són necessàries per a protegir les condicions futures d’una pau veritable - és a dir, democràtica i justa -, basada en la mobilització de la població en la defensa dels seus drets socials i polítics, i de les seues preferències.

4. No reconeixen cap dret "històric" de Rússia per a controlar o desmantellar Ucraïna, i donem suport al ple dret d’autodeterminació de totes les poblacions a Ucraïna - Crimea i Donbass inclosos - un dret que no pot expressar-se lliurement sota les pressions autoritària i militar, sense cap procediment democràtic real i opció política. És per això que denunciem l’annexió de Crimea.

Tampoc no reconeixem cap legitimitat a l’expansió de l’OTAN després de la dissolució del Pacte de Varsòvia el 1991, ni a cap tipus d’intents i mitjans imperialistes occidentals per a dominar les opcions polítiques a Ucraïna. Però és l’experiència passada de les polítiques Grans russes, la naturalesa repressiva del règim de Putin, la guerra al Donbass i l’annexió de Crimea per Rússia que han reforçat la legitimitat de l’OTAN entre una part creixent de la població ucraïnesa.

Aquesta agressió concreta ha consolidat un sentiment patriòtic anti-Putin ucraïnès, l’est d’Ucraïna inclòs. Fins i tot al Donbass, les forces pro-russes han lluitat per a mobilitzar i controlar tota la regió. Però la política de Kíev i l’ "operació antiterrorista" ha estat un desastre, el que ha proporcionat un important suport popular a favor d’una major autonomia. No obstant això, al desembre de 2014, la gran majoria dels enquestats estaven a favor de mantenir l’estatus de les dues regions d’Ucraïna, respectivament, i només el 6% i el 4% dels enquestats van creure que s’ha de concedir la independència als territoris rebels o unir-se a la Federació Russa. La situació és molt heterogènia i confusa, i sembla variar d’una ciutat o poble a un altre.

Cada vegada hi ha més preocupació i desil·lusió popular sobre la incapacitat total dels líders de la "República Popular Donbass" (i de Rússia) per a permetre cap llibertat política i assegurar la vida diària i els drets socials. Fins i tot les fortes identitats "regionals" i la desconfiança cap al govern de Kíev no significaven un suport actiu a poders molt violents i antidemocràtics. La "República Popular" de Donbass està mancada per complet d’un funcionament democràtic: fins i tot el Partit Comunista d’Ucraïna tenia més possibilitat d’expressar-se i presentar candidats en la resta d’Ucraïna - malgrat algunes crides per a prohibir-lo - que a aquests anomenades Repúbliques Populars. La població local ha estat presa com ostatge pels bombardejos i els crims de les dos parts.

5. Per tant, som a favor d’un alt el foc immediat. Però no reconeixem el contingut polític dels acords de Minsk.

A més de ser un reconeixement de facto de l’annexió de Crimea, són una forma més explícita d’establir una nova constitució per a Ucraïna a través del procediment d’una diplomàcia secreta liderada per les Grans Potències i governs, que es reparteixen les seues "zones d’influència": Denunciem això.

L’objectiu de Putin és tenir cert control sobre les opcions d’Ucraïna sense haver de pagar els subsidis que la indústria d’aquesta regió va rebre de Kíev. Així la denominació "NovoRossya" ha estat abandonada per a donar més credibilitat a un projecte més "limitat" d’un "estat" dins de l’estat d’Ucraïna - com la "República Srpska" (l’ "entitat" sèrbia dins de Bòsnia). Els acords inclouen un canvi de la Constitució d’Ucraïna que dóna un sistema legal i judicial als dirigents locals, com una condició prèvia per a qualsevol control de fronteres.

La negociació de Minsk no va permetre un acord sobre l’estatus del node ferroviari de Debeltseve que incloïa milers de soldats ucraïnesos. Les seues conquestes, que van costar la vida de probablement més de 1.000 soldats, dóna continuïtat a la "Unió de Repúbliques Populars" al Donbass. Així, els acords de Minsk no han establert un alt el foc estable.

6. En la pràctica,

- Donem suport a tots els esforços per a un alt el foc sota control internacional per a garantir-lo, en contra de totes les ofensives militars. Pot caldre el desplegament de les forces de pau de l’ONU de països tercers que no participen en aquest conflicte.

- Estem a favor d’un estat neutral d’Ucraïna, la retirada de les tropes russes i la desmilitarització immediata de totes les regions.

- Donem suport a les investigacions sobre els crims de guerra i la condemna dels criminals de tots dos costats. Els criminals de guerra han de ser castigats, sobre la base del dret internacional actual, mentre que les unitats paramilitars han de ser desarmades i dissoltes.

- Defensem la necessitat d’un procediment democràtic per a fer canvis a la Constitució d’Ucraïna.

- Condemnem la xenofòbia i l’apologia de l’odi vinga d’on vinga. Donem suport als moviments antifeixistes i contra la guerra, independents de tots els governs i critics del racisme i la propaganda guerra, tant a Ucraïna i a Rússia com a la UE. Ucraïna no és cap "error de la història"; ni els russos ni els ucraïnesos ha de ser demonitzats.

- Contra l’anomenada "ajuda" de l’FMI i de la UE, la qual imposa nous atacs contra els drets socials. Exigim esforços conjunts internacionals per a la reconstrucció de les regions devastades per la guerra, així com per al retorn dels refugiats i de les persones desplaçades i els refugiats a casa seua.

- Fem una crida als militants polítics i sindicals d’esquerra a tot arreu d’Ucraïna a unir-se al voltant d’una agenda de justícia social que ature el saqueig del país pels oligarques a través de l’evasió fiscal a l’estranger i que trenque el cercle viciós de préstecs de l’FMI per a pagar préstecs anteriors. Per a sobreviure i aconseguir drets socials i polítics la població d’Ucraïna, com la grega, necessita denunciar i rebutjar les polítiques d’austeritat mijançant accions col·lectives de les classes treballadores i de construir partits que realment donen suport aquesta orientació.

A Rússia, Ucraïna i a tots els països europeus, dins o fora de la UE, lluitem per una altra Europa basada en la lliure associació de pobles sobirans contra totes les relacions de dominació - és a dir, per a nosaltres, pel socialisme.

4 març 2015

http://internationalviewpoint.org/spip.php?article3907

Traducció anticapitalistes.net


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com