contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
divendres 3 d’abril de 2015 |
El trident pervers de lleis espanyoles: el Codi Penal, la Llei Mordassa, i les noves mesures antiterroristes.

Joan Tardà

1r. el Codi Penal

Amb el rebuig republicà, la setmana passada el PP va fer el cim de la reacció: nou Codi Penal, llei mordassa i noves mesures antiterroristes. Anem a pams. Quant al Codi Penal, que quedi clar que es tracta d’unareforma encunyada des del populisme punitiu d’agreujament constant de les penes i captiu del sensacionalisme d’alguns mitjans. Es tracta, dit ras i curt, d’una reforma que significa un retrocés en drets i llibertats enorme en incorporar la supressió de les faltes, és a dir un enduriment del sistema penal, introdueix la cadena perpètua i, a més, incorpora mesures de seguretat que restaran desvinculades de la pena. Dit d’altra manera, hi haurà ciutadans que restaran estigmatitzats i vigilats de per vida.

Tot i tractar-se de la vint-i-sisena reforma del Codi Penal en vint anys, no han tingut ”oportunitat” ni “temps”, encara!, d’encarar reformes del tot necessàries i evidents com ara el ple dret a la llibertat d’expressió, tot despenalitzant el delicte d’injúries a la corona i el delicte d’ultratge a Espanya. Tampoc no han tingut cap interès d’aprofitar l’ocasió per incorporar el dret a la mort digna i sense dolor i la despenalització del dret a la interrupció voluntària de l’embaràs. I què me’n dieu de la necessitat d’equiparar els drets dels creients i els dels no creients? Res de res. I el llistat de qüestions que s’haurien hagut de reformar per gaudir d’un Codi Penal per a la societat actual no acaba aquí, és més llarg encara: res de res de penalitzar la mort d’animals en espectables públics. Res de de res, tampoc de penalitzar la banalització, l’apologia i l’enaltiment del franquisme, el feixisme i el nazisme.

En definitiva, una reforma del Codi Penal autoritària, classista i tramposa, d’acord amb les mentalitats reaccionàries de llurs promotors.

2n. la Llei Mordassa

Salvador Allende i Víctor Jara passaran a la història per ser dues de les primeres víctimes mortals del neoliberalisme. De fet, des d’aleshores, al neoliberalisme, li ha calgut grans dosis de violència i repressió per imposar-se arreu. A casa nostra, amb el desballestament de l’Estat de dret, social i de benestar que havia permès socialitzar un xic la riquesa. El govern del PP sap perfectament que, per tal d’aplicar les tesis neoliberals , és imprescindible dotar-se de les eines adients per controlar la indignació i la rebel·lia ciutadana, raó per la qual cal retòrcer la democràcia, bo i limitant la llibertat d’expressió, de manifestació i de reunió i institucionalitzant l’estat policial.

Que ningú no s’enganyi, amb aquesta llei patrocinada per Fernández Díaz, s’ha dotat la policia de poders arbitraris. D’exemples, un munt, però tal vegada és del tot il·lustratiu que, en lloc d’aprovar la demanda de dació en pagament, ara s’hagi legalitzat la repressió per a qui pretengui impedir desnonaments, tot criminalitzant les persones solidàries.

El Partit Popular ni traeix el seu ideari ni ens enganya. D’una banda funciona com un rellotge suís a l’hora d’aplicar fil per randa el model neoliberal econòmic i el corpus legislatiu que s’hi acompanya. D’altra, nosaltres, que prou coneixem el que fan, les raons de la seva actuació i l’abast dels seus objectius perquè no deixa de ser només una estratègia nova del feixisme de sempre.

3r. noves mesures antiterroristes

«Todo el que proteste será un criminal […] Cualquiera que se resista, un terrorista será». No sé si recordeu aquest fragment d’una cançó de La Polla Records, però crec que reflecteix de totes totes el que PP i PSOE ha acordat i pactat amb les noves mesures antiterroristes. Perquè, com molt bé recorda Amnistia Internacional, el respecte als Drets Humans no és un obstacle per a la seguretat. Al contrari, és el camí per aconseguir-lo.

El que és inacceptable és que es violin els Drets Humans en una suposada lluita antiterrorista, tot negant fins i tot el debat de les causes dels orígens de la violència. Perquè ningú no pot negar que si la població mundial tingués garantida l’alimentació, l’habitatge, l’accés a l’aigua i l’educació, de terrorisme no n’hi hauria. Evidentment ens provoca fàstic i indignació el terrorisme jihadista. I cal combatre’l, però també cal tenir en compte el que ha reflectit el relator de NNUU, que ha deixat ben clar que solament pot admetre’s el concepte de terrorisme quan existeix intencionalitat, propòsit i les organitzacions són declarades com a terroristes per les convencions i els protocols internacionals.

En canvi, el que ha fet el PP i PSOE (aprofitant l’alarma social generada pel jihadisme) ha estat legalitzar un concepte expansiu de ”terrorisme”. La dreta nacionalista espanyola ha associat perversament el concepte terrorisme a delicte greu contra la vida, la llibertat, el patrimoni, els recursos naturals, etc... amb la voluntat de “subvertir el orden constitucional”.

Ah! Els catalans ens donem per avisats! (i per amenaçats)

1/4/2015

+ Info:

Bases teóricas del "nuevo" derecho penal schmittiano: el derecho penal y procesal penal del "enemigo". Guillermo Portilla Contreras

La reforma penal: frivolidad, desvarío y populismo punitivo. Manuel Cancio Meliá / Andrés García Berrio


A la mateixa secció:


Solidaritat amb Oriol Junqueras


Alacant (L’Alacantí): Aprobada moció municipal de l’Espai de Trobada per la Llibertat pel compliment real del dret a manifestació.


Delitos de odio: el elixir de la nueva Inquisición. Jaque a la libertad de expresión.


Alacant: Arrenquen el monòlit d’homenatge a Miquel Grau


¿Es posible una justicia progresista en el régimen del 78?


Pérez Royo: ‘Volen aprofitar l’ocasió per esterilitzar l’independentisme’


València: La muixeranga sonríe a los fascistas que cantaban el Cara al Sol a las Magas de Enero ante la pasividad policial y se convierte en la “heroína” de Twitter


Onada repressiva contra la dissidència política a les xarxes


Esto no puede acabar bien nunca: El auto del Supremo por el que se mantiene a Oriol Junqueras en prisión es esperpéntico desde la perspectiva del delito de rebelión.


El delito de rebelión y la criminalización de la desobediencia no violenta

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com