contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
diumenge 29 de març de 2015 |
Acusen una periodista basca d’enaltiment del terrorisme per informar d’un acte polític

DAVID BOU

Iraitz Salegi serà jutjada a l’Audiència Nacional espanyola els dies 28 i 29 de maig. Afronta una petició fiscal de divuit mesos de presó

La periodista basca del mitjà digital Topatu.info, Iraitz Salegi, serà jutjada a l’Audiència Nacional (AN) espanyola els dies 28 i 29 de maig, acusada d’un delicte d’enaltiment del terrorisme. El fiscal de l’Estat demana divuit mesos de presó per a Salegi arran de la cobertura d’un acte polític celebrat el mes de març de l’any 2013. Durant aquelles dates, l’organització juvenil Ernai va organitzar les jornades Gazte Danbada al municipi biscaí d’Orduña per celebrar el naixement de la nova organització juvenil de l’esquerra independentista basca. L’esdeveniment va comptar amb xerrades, tallers, actuacions musicals i d’altres activitats, així com un acte polític on van assistir més de 7.000 joves. Durant l’acte, diverses persones van prendre la paraula per rebutjar la política penitenciària dels estats espanyol i francès i van recordar el pres basc Xabier Lopez Peña, mort aquell mateix dia mentre complia condemna en una presó de París. Salegi va enregistrar l’acte polític i va publicar els vídeos on apareixien diverses persones d’Ernai cometent un presumpte delicte d’enaltiment del terrorisme al portal Topatu.info.

El març de 2014, el magistrat Eloi Velasco va ordenar a Topatu.info la retirada immediata dels quatre vídeos que recollien els discursos pronunciats durant l’acte de la pàgina web. Davant l’amenaça de rebre una ordre de tancament, el col·lectiu editor del portal informatiu va decidir eliminar els vídeos, tot i considerar-ho un “atac directe a la llibertat de premsa i d’expressió”.

Malgrat la resposta positiva al requeriment del jutge, Velasco va considerar que el sol fet de difondre aquesta informació podia ser constitutiu de delicte. Per aquesta raó, el mes d’agost passat, el jutjat d’instrucció número sis de l’AN va imputar la jove de 24 anys i, dos anys després dels fets, Salegi afronta el judici amb una petició fiscal de presó per informar d’un acte públic i obert.

Àmplia campanya de suport

Amb l’objectiu de mostrar el rebuig al procés judicial contra la jove periodista, s’ha impulsat una campanya de suport sota el lema El periodisme no és delicte, no a la llei mordassa! Mitjançant una pàgina web, el manifest de suport a Salegi ja ha recollit l’adhesió de 451 professores de periodisme, fotògrafes i periodistes de 84 mitjans de comunicació.

Topatu.info ha estat l’únic mitjà imputat per aquests fets per part de la justícia espanyola, tot i que molts mitjans locals –bascos i internacionals– van informar sobre aquest acte polític. Les signants del manifest creuen que aquest cas pot ser un intent de condicionar la tasca periodística en el futur i, lluny de fer-se enrere davant les represàlies, anuncien que no estan disposades a explicar “com desfiguren la llibertat d’informació en nom de la llei”. El text clou destacant la importància del periodisme com “una de les principals garanties de la democràcia” i posant èmfasi en el fet que, sigui quin sigui el contingut de les manifestacions o els actes polítics que es cobreixen, el treball periodístic consisteix a informar sobre els actes públics de rellevància i, per tant, “el treball informatiu del periodista mai no pot ser delicte”.

Oposició a la llei mordassa

Les signants del manifest creuen que, en el cas de Salegi, s’està aplicant la lògica punitiva i repressiva que emana de l’anomenada llei mordassa, tot i que el govern espanyol encara no l’ha aprovada oficialment. La campanya de suport a la jove està mobilitzant les periodistes del País Basc contra la nova llei de seguretat ciutadana: “Un atac que condiciona la llibertat de la nostra tasca periodística”.

Malgrat el rebuig massiu que va generar aquest nou marc legal des de l’anunci de l’avantprojecte de llei, el PP ha emprat la seva majoria absoluta per aprovar-lo al Congrés espanyol i només manca el sí definitiu del Senat perquè es posi en marxa. “La lògica sancionadora i repressiva que emana de la llei mordassa ja s’està aplicant al País Basc”, afirma el manifest de la campanya de suport a Iraitz Salegi. Aquest nou judici se suma a la llarga llista de periodistes i mitjans de comunicació bascos que han estat perseguits o clausurats pels tribunals espanyols, des del diari Egin fins al portal Ateak Ireki, passant pel periòdic Egunkaria, la revista Kale Gorria o la web Apurtu.

19/3/2015

https://directa.cat/acusen-una-periodista-basca-denaltiment-del-terrorisme-informar-dun-acte-politic

+ Info:

L’Audiència Nacional espanyola imputa tres periodistes basques per la cobertura d’un acte polític. 04/10/2014. Declararan a Madrid el 7 d’octubre, després que hagin rebutjat la sol·licitud per fer-ho des del País Basc


A la mateixa secció:


Solidaritat amb Oriol Junqueras


Alacant (L’Alacantí): Aprobada moció municipal de l’Espai de Trobada per la Llibertat pel compliment real del dret a manifestació.


Delitos de odio: el elixir de la nueva Inquisición. Jaque a la libertad de expresión.


Alacant: Arrenquen el monòlit d’homenatge a Miquel Grau


¿Es posible una justicia progresista en el régimen del 78?


Pérez Royo: ‘Volen aprofitar l’ocasió per esterilitzar l’independentisme’


València: La muixeranga sonríe a los fascistas que cantaban el Cara al Sol a las Magas de Enero ante la pasividad policial y se convierte en la “heroína” de Twitter


Onada repressiva contra la dissidència política a les xarxes


Esto no puede acabar bien nunca: El auto del Supremo por el que se mantiene a Oriol Junqueras en prisión es esperpéntico desde la perspectiva del delito de rebelión.


El delito de rebelión y la criminalización de la desobediencia no violenta

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com