contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dijous 19 de febrer de 2004 | esquerra anticapitalista
Comunicat d’Espai Alternatiu Confederal

Davant la declaració d’ETA i les reaccions de les distintes forces polítiques


1. La decisió feta pública per ETA de declarar una treva només a Catalunya no obeeix a les raons que cínicament exposa en el seu comunicat sinó, més aviat, als seus propis interessos de supervivència i d’assumir un protagonisme que no li correspon, així com a una estratègia política que des d’Espai Alternatiu no compartim en absolut. No obstant, coincidim amb ERC quan en el punt 7 del seu comunicat manifesta que "si ETA vol que aquesta declaració de treva tingui valor, cal que la faci extensible des d’ara mateix al conjunt de l’Estat i que abandone les armes. És necessari que, per a sempre, ETA deixe de matar a tot arreu, perquè el dret a la vida no té fronteres".

2. La reacció d’Aznar-Rajoy, el PP i tot el seu aparell mediàtic davant aquesta notícia ha estat, una vegada més, intentar criminalitzar a les forces partidàries del diàleg, de la reforma dels Estatuts d’Autonomia o del dret d’autodeterminació i, en particular, a Carod i a ERC, emplaçant simultàniament al PSOE a tancar files entorn d’un "pacte antiterrorista" que només ha servit i serveix als interessos del PP. Darrere de tot això es troba, de nou, l’obsessió per provocar un ràpid desgast del govern tripartit de Catalunya i, simultàniament, la utilització oportunista del rebuig social a ETA com mitjà d’atenuar al màxim el desgast creixent que està sofrint el govern en tants àmbits de la vida política a mesura que s’apropen les eleccions generals.

3. La resposta de Zapatero i de la direcció del PSOE ha estat, lamentablement, l’acceptació del xantatge de Rajoy i Aznar, criminalitzant a Carod i a ERC i exigint a Maragall la ruptura amb aquesta formació i, per tant, l’obertura d’una crisi en el govern tripartitt català. D’aquesta forma anteposa la preservació d’un "pacte antiterrorista" amb el nacionalisme espanyol excloent enfront de la defensa de la legitimitat electoral d’aquest govern, de ERC i del respecte a la plurinacionalidad.

4. Des d’Espai Alternatiu considerem que la bona notícia que deuria donar-nos ETA seria la de donar el pas definitiu a una declaració de treva que s’estengués al conjunt del territori de l’Estat espanyol i que fos acompanyada per un compromís d’abandó de les armes.

Estem convençuts que en aquest nou escenari seria més fàcil fer fracassar l’estratègia criminalizadora del PP, garantir la seva derrota electoral el pròxim 14 de març i crear condicions més favorables per a avançar cap a una solució dialogada del conflicte basc, el reconeixement de la realitat plurinacional de l’Estat espanyol i del dret a la lliure decisió de pobles com el basc i el català, així com l’anul·lació de mesures com la il·legalització de forces com Batasuna i dels constants atacs a la llibertat d’expressió que avui estem sofrint. En qualsevol cas, siga el que sigui el desenllaç de la crisi actual, ens ratifiquem en la necessitat que el conjunt de forces polítiques que se situen a l’esquerra del PSOE i, en particular, Esquerra Unida assumesquen amb fermesa democràtica aquestes demandes en aquesta campanya electoral, amb la finalitat d’anar propiciant un bloc comú que contribuesca a a generar la solidaritat entre tots els pobles de l’Estat espanyol i, en particular, amb els pobles català i basc, així com al rebuig de qualsevol forma de criminalització i de restricció de llibertats bàsiques. Qualsevol avanç per aquest camí és, inevitablement, incompatible amb la participació o "renovació", com ha suggerit Maragall, d’un "pacte antiterrorista" amb forces com el PP.

Espai Alternatiu

19 de febrer de 2004


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com