contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimecres 26 de novembre de 2014 |
El PIB dels EEUU puja però ... els beneficicis baixen.

Michael Roberts

Les dades revisades del PIB nord-americà en el tercer trimestre del 2014 va eixir avui. El creixement econòmic dels Estats Units va ser revisat a l’alça des d’un ritme anual de 3.5% a 3.9%. L’economia nord-americana es va expandir a una taxa del 4,6% durant el segon trimestre. Així que ara ha experimentat els dos trimestres consecutius de creixement més forts des del segon semestre de 2003.

Gràfic 1. Canvi intertrimestral del creiximent del PIB real dels EEUU

Aquest va ser el quart dels últims cinc trimestres en què l’economia s’ha expandit per sobre d’un ritme del 3,5%, encara que cal tenir en compte que l’economia es va contraure en el primer trimestre després d’un ’hivern roï’. Així que el canvi del creixement interanual, una guia més bona per al ritme d’expansió, va ser només el 2,4% en el 3er trimestre de 2014, en realitat una lleugera desacceleració del creixement interanual del 2,6% del 2n trimestre.

No obstant això, el creixement real anual del PIB del 2014 s’assembla a assolir almenys el 2,4%, o una mica més alt que el 2,3% registrat el 2013 - tot i que encara molt per sota de la mitjana a llarg termini del 3,3%, o fins i tot de la mitjana del 2,7% assolit entre 2002 fins al 2007, abans de la Gran Recessió.

Quant a les dades subjacents, el principal motor de la lleu acceleració del creixement real del PIB durant el 2014, fins al moment, ha estat la inversió empresarial i la despesa del govern estatal i local - a partir d’una base baixa. En les dades d’avui, el ritme de creixement anual de la inversió empresarial es va elevar des d’un 5.5% a un 7.1%. Això sona bé i el creixement interanual de la inversió empresarial va arribar al 8,5% en el 3er trimestre (Q3).

No obstant això, això podria no durar. El que també es troba en les dades revisades estan les primeres xifres de beneficis empresarials en el 3er trimestre. Els marges de beneficis empresarials, la diferència entre el que les empreses cobren per unitat de producció i els seus costos per unitat, van aconseguir un màxim històric, el 15,6%.

Gràfic 2. Marge de benefici empresarial als EEUU: benefici per unitat de producció.

Però els beneficis empresarials en el seu conjunt pràcticament han deixat de pujar, fins a només el 0,4% de canvi interanual al 3er trimestre de 2014, mentre que els beneficis després d’impostos s’estan contraient i ho han estat fent al llarg de l’any.

Gràfic 3. Canvi interanual del benefici empresarial als EEUU: abans (en vermell) i després d’impostos (en blau).

És el meu argument en posts i documents anteriors que, quan els beneficis funcionen, amb el temps seguiria la inversió empresarial i llavors el creixement econòmic i l’ocupació. Els relativament forts xifres de creixement del PIB real dels Estats Units presentades avui són una mirada cap enrere. Els beneficis dicten el ritme per al futur i actualment estan estancats (abans d’impostos) i en caiguda (després d’impostos). Si posem el canvi de la inversió empresarial (línia blava) un any després del canvi en els beneficis (línia vermella), aleshores el gràfic queda així.

Gràfic 4. Canvi interanual dels beneficis empresarials i de la inversió (avançada 1 any anb respecte dels beneficis) als EEUU.

El gràfic suggereix que el creixement de la inversió empresarial és probable que es contrega i desaparèisca durant l’any 2015, si els beneficis empresarials es queden estancats o es contreguen encara més.

25/11/2014

http://thenextrecession.wordpress.com/2014/11/25/us-gdp-up-but-profits-down/


A la mateixa secció:


Diez días que estremecieron al mundo (prefacio)


De un viejo rojo asombrado... a los que no salen de su asombro (Fragmentos)


Ganar el poder, no solo el gobierno


¿Cómo se llegó al partido único?


Previsiones económicas para 2018: la tendencia y los ciclos


Noam Chomsky: “El capitalismo se basa en supuestos despiadados, antihumanos”


Prólogo a "El marxismo de Gramsci": relaciones entre la cuestión de la hegemonía y la teoría de la revolución permanente.


¿Auge o crisis?


Sectarisme i avantguardisme – Debat d’un problema en l’esquerra.


Palestina. La dualidad del proyecto sionista: huir de la opresión racista y reproducirla en un contexto colonial

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com