contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
diumenge 14 de setembre de 2014 | Manuel
Setmana Mundial d’Acció contra el deute i les Institucions Financeres Internacionals (IFI), 8-15 octubre 2014.


Argentina ha caigut presa d’un munt de fons d’alt risc coneguts com "fons voltors". Aquests, aprofitant les situacions financeres precàries d’alguns Estats, compren deutes a un preu reduït en un mercat secundari i després demanen judicialment als deutors per la quantitat inicial a la qual se sumen els interessos, multes i despeses judicials.

Els fons voltor, que es basen en general en paradisos fiscals, poden, doncs, fer beneficis enormes en detriment de les poblacions, com és el cas de NML i Aurelius, que acaben de guanyar una increïble victòria en una cort d’Estats Units.

Recordatori: després de la crisi de 2001 (al 2005 i 2010), el 93% dels creditors privats van acordar reduir el deute comercial de l’Argentina en un 70% després que el país havia suspès el pagament per a poder satisfer les necessitats bàsiques de la població. NML i Aurelius Capital es van negar a participar en aquestes negociacions i demandaren a l’Argentina en tribunals de Nova York on se’ls va concedir el dret d’exigir 1330 milions de $, és a dir, un valor afegit del 1.600%.

Aquesta estafa legal no només afecta a l’Argentina, i és urgent i imperatiu aprovar lleis contra els fons voltor. La República Democràtica del Congo i Granada també han estat condemnades pels tribunals nord-americans a pagar a d’altres fons voltors. Europa també es preocupa. Grècia ja ha estada atacada.

Ha de desenvolupar-se una campanya d’informació i de mobilització per fer conscient a tothom del perill que suposen aquests fons.

Tinguem en compte, però, que els fons voltors no són més que la punta de l’iceberg i que el que s’amaga sota, tot el sistema del deute, té, igualment, conseqüències molt grans. Enguany es commemora el 70 aniversari de l’FMI i del Banc Mundial, mentre que aquestes mateixes institucions segueixen exigint el reemborsament dels deutes odiosos, il·legals i il·legítimes, la imposició de mesures d’austeritat, que violen els drets humans, i creen pobresa. Els fons voltor, per tant, no són les úniques aus rapinyaires que volen pels voltants!

Per a contrarestar aquesta situació, fem una crida a tothom per a mobilitzar-se durant la setmana d’acció global contra el deute i les IFIs. El 15 d’octubre, és el 27 aniversari de l’assassinat de Thomas Sankara, el líder de Burkina Faso, que va pagar amb la seua vida la seua negativa a repagar els deutes sobirans i acceptar les polítiques imposades per les institucions financeres internacionals.

Fem una crida a totes les associacions i moviments internacionals a sumar-se a aquesta Setmana d’Acció Global contra el deute i les IFIs, del 8 al 15 d’octubre per a desfer-se de la dictadura del deute, els mecanismes perversos dels microcrèdits (11 d’octubre), i els acords de lliure comerç com el CETA (acord de lliure comerç entre Canadà i la Unió Europea) o TTIP (11 d’octubre).

Demanem

- lleis contra els fons voltor [#stop fons voltors]

- auditories ciutadanes del deute per a identificar i, en conseqüència cancel·lar tots els deutes odiosos, il·legals i il·legítims

- el reconeixement del dret sobirà dels països a prendre mesures unilaterals per a incomplir amb el pagament dels seus deutes a fi de complir amb els seus compromisos en matèria de drets humans i ambientals

- la creació d’un tribunal internacional del deute que assegure que es dóna prioritat als drets humans per sobre dels drets dels creditors

- una nova arquitectura financera mundial i regional que done prioritat a les persones i el planeta abans que als beneficis dels creditors i el poder corporatiu

- un sistema fiscal just i progressiu.

Posa’t dempeus contra fons voltor i el deute il·legítim!

- L’11 d’octubre: dia d’acció europeu contra el TTIP . Per tota Europa: un dia d’accions descentralitzades contra TTIP, el CETA (acord de lliure comerç entre Canadà i la Unió Europea) i el TISA (l’Acord de Comerç de Serveis entre 50 països, 28 dels quals formen part de la Unió Europea)


A la mateixa secció:


La banca de la República, eina indispensable de transformació social


La Ley de Renta Valenciana de Inclusión a debate


El Fondo de Reserva y las pensiones


L’Assamblea per una Renda Básica al País Valencià presenta en Les Corts Valencianes la seua proposta alternativa a l’avantprojecte de llei de Renda Valenciana d’Inclusió.


Romper las cadenas de las deudas privadas ilegítimas (II)


Romper el círculo vicioso de las deudas privadas ilegítimas (I)


Un balance: 10 años de la ley de protección contra la dependencia


Baix Segura: Más de 1000 personas acuden a la manifestación en defensa de las pensiones públicas en Torrevella


Dejemos de pensar que sabemos más que los pobres y apliquemos de una vez la renta básica


Estado español 1985-2017: 32 años avanzando en la destrucción del sistema público de pensiones

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com