contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
diumenge 14 de setembre de 2014 |
Setmana Mundial d’Acció contra el deute i les Institucions Financeres Internacionals (IFI), 8-15 octubre 2014.


Argentina ha caigut presa d’un munt de fons d’alt risc coneguts com "fons voltors". Aquests, aprofitant les situacions financeres precàries d’alguns Estats, compren deutes a un preu reduït en un mercat secundari i després demanen judicialment als deutors per la quantitat inicial a la qual se sumen els interessos, multes i despeses judicials.

Els fons voltor, que es basen en general en paradisos fiscals, poden, doncs, fer beneficis enormes en detriment de les poblacions, com és el cas de NML i Aurelius, que acaben de guanyar una increïble victòria en una cort d’Estats Units.

Recordatori: després de la crisi de 2001 (al 2005 i 2010), el 93% dels creditors privats van acordar reduir el deute comercial de l’Argentina en un 70% després que el país havia suspès el pagament per a poder satisfer les necessitats bàsiques de la població. NML i Aurelius Capital es van negar a participar en aquestes negociacions i demandaren a l’Argentina en tribunals de Nova York on se’ls va concedir el dret d’exigir 1330 milions de $, és a dir, un valor afegit del 1.600%.

Aquesta estafa legal no només afecta a l’Argentina, i és urgent i imperatiu aprovar lleis contra els fons voltor. La República Democràtica del Congo i Granada també han estat condemnades pels tribunals nord-americans a pagar a d’altres fons voltors. Europa també es preocupa. Grècia ja ha estada atacada.

Ha de desenvolupar-se una campanya d’informació i de mobilització per fer conscient a tothom del perill que suposen aquests fons.

Tinguem en compte, però, que els fons voltors no són més que la punta de l’iceberg i que el que s’amaga sota, tot el sistema del deute, té, igualment, conseqüències molt grans. Enguany es commemora el 70 aniversari de l’FMI i del Banc Mundial, mentre que aquestes mateixes institucions segueixen exigint el reemborsament dels deutes odiosos, il·legals i il·legítimes, la imposició de mesures d’austeritat, que violen els drets humans, i creen pobresa. Els fons voltor, per tant, no són les úniques aus rapinyaires que volen pels voltants!

Per a contrarestar aquesta situació, fem una crida a tothom per a mobilitzar-se durant la setmana d’acció global contra el deute i les IFIs. El 15 d’octubre, és el 27 aniversari de l’assassinat de Thomas Sankara, el líder de Burkina Faso, que va pagar amb la seua vida la seua negativa a repagar els deutes sobirans i acceptar les polítiques imposades per les institucions financeres internacionals.

Fem una crida a totes les associacions i moviments internacionals a sumar-se a aquesta Setmana d’Acció Global contra el deute i les IFIs, del 8 al 15 d’octubre per a desfer-se de la dictadura del deute, els mecanismes perversos dels microcrèdits (11 d’octubre), i els acords de lliure comerç com el CETA (acord de lliure comerç entre Canadà i la Unió Europea) o TTIP (11 d’octubre).

Demanem

- lleis contra els fons voltor [#stop fons voltors]

- auditories ciutadanes del deute per a identificar i, en conseqüència cancel·lar tots els deutes odiosos, il·legals i il·legítims

- el reconeixement del dret sobirà dels països a prendre mesures unilaterals per a incomplir amb el pagament dels seus deutes a fi de complir amb els seus compromisos en matèria de drets humans i ambientals

- la creació d’un tribunal internacional del deute que assegure que es dóna prioritat als drets humans per sobre dels drets dels creditors

- una nova arquitectura financera mundial i regional que done prioritat a les persones i el planeta abans que als beneficis dels creditors i el poder corporatiu

- un sistema fiscal just i progressiu.

Posa’t dempeus contra fons voltor i el deute il·legítim!

- L’11 d’octubre: dia d’acció europeu contra el TTIP . Per tota Europa: un dia d’accions descentralitzades contra TTIP, el CETA (acord de lliure comerç entre Canadà i la Unió Europea) i el TISA (l’Acord de Comerç de Serveis entre 50 països, 28 dels quals formen part de la Unió Europea)


A la mateixa secció:


La deuda pública contraída para salvar a los bancos, que en su mayoría se encuentra en las manos de esos mismos mercados, es definitivamente ilegítima y debe ser repudiada.


Auditoría, investigando la deuda griega


Les pensions en perill per les reformes fiscals i laborals del PP


Cuidados y Renta Básica... De las Iguales, por favor


No a la Renda valenciana d’Inclusió. Si a la Renda Bàsica. El 19 de desembre mobilitzacions a València i a Alacant


Euskal-Herria: La Carta de Derechos Sociales critica el pago de la deuda ilegítima de Nafarroa


¿Cómo reconocer un fondo buitre entre todos los predadores del sistema deuda?


Los fondos buitre carroñean con lo más básico: Techo, pan y luz


El BCE, como un fondo buitre: Draghi se jacta de ganar 7.800 millones con la deuda griega.


Comparecència en les Corts Valencianes de la Assemblea per la Renda Bàsica al País Valencià

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com