contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
diumenge 31 d’agost de 2014 |
País Valencià: Escola Valenciana durà als tribunals el decret de Currículum de Primària. STEPV impulsarà mobilitzacions contra la LOMQE i les retallades.


País Valencià: Escola Valenciana durà als tribunals el decret de Currículum de Primària

RedactaVeu / València

Inici de curs 2014-2015. L’Oficina de Drets Lingüístics de l’entitat evidencia que el Decret de currículum de Primària de la Conselleria d’Educació vulnera l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià: “Són els jutges i només els jutges els qui han de valorar el recurs. A la consellera d’Educació li agrairíem que explicara a la societat per què s’allunya d’acomplir un objectiu educatiu de llei: que tot l’alumnat tinga igual competència lingüística en valencià i en castellà”, ha dit Vicent Moreno.

El pròxim 3 de setembre l’alumnat d’Infantil i Primària comença un nou curs amb novetats que afecten als programes d’ensenyament de forma negativa per l’aprovació d’un decret de la Conselleria d’Educació que, una vegada més, margina l’aprenentatge i la competència lingüística en valencià de l’alumnat i el plurilingüisme educatiu”, ha declarat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.

Des de l’entitat cívica es considera que les instruccions donades per la inspecció educativa en referència al Decret de currículum de Primària, aprovat el passat mes de juliol sense el consens de la comunitat educativa, entrebanquen la tasca docent de fomentar el plurilingüisme a les aules valencianes i d’afavorir la competència lingüística igual de les dues llengües oficials i un millor coneixement d’una tercera llengua com l’anglès.

Per aquest motiu, el gabinet jurídic d’Escola Valenciana presentarà a principis de setembre un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Superior de Justícia en contra d’aquest Decret de currículum de Primària, que vulnera l’article 19 del títol 2n de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), així com l’article 6 de l’Estatut d’Autonomia.

La consellera d’Educació està promovent el monolingüisme educatiu amb l’augment d’hores lectives en castellà a tots els programes educatius vigents. Això afecta l’alumnat que estudia en els programes plurilingües en valencià i encara més a l’alumnat que estudia en el programa en castellà i que representa el 67% del total”, ha afirmat Vicent Moreno.

Una de les conseqüències més rellevants del nou decret ha estat la jugada de dividir Coneixement del Medi en dues assignatures, Socials i Naturals, per a oferir una de les dues en castellà. “El fet d’oferir Naturals o Socials en castellà empobreix encara més el Programa d’Incorporació Progressiva, conegut com a línia en castellà. L’alumnat que estudia en aquest tipus de programa tindrà encara menys competència lingüística en valencià, això és indubtable”, ha assegurat Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

El nou decret trenca un consens establert des de fa 30 anys, aquell pel qual es va establir que almenys hi haguera una assignatura de quatre hores a la setmana, no lingüística, que s’impartira en valencià en el programa monolingüe en castellà. Es va decidir que fóra Coneixement del Medi, per ser una àrea arrelada al nostre entorn més proper. La consellera d’Educació Maria José Català ha trencat amb eixe acord establert al principi de la democràcia.

El president d’Escola Valenciana ha declarat que “Maria José Català ha posat el segell del neoliberalisme al nostre sistema educatiu i això ha suposat retallades molt profundes en el pressupostos de la Generalitat Valenciana a un dels pilars importantíssims, l’educació pública. Aquestes mesures han quallat en actuacions en contra de l’escola que volem, de la nostra escola” i ha afegit: “Aquest curs el tenim marcat per la il·lusió de saber que aquesta vegada, entre totes i tots, podem aconseguir el canvi a polítiques afavoridores d’una escola en valencià, pública, de qualitat i laica: la nostra escola. Un canvi possible que pot arribar a la primavera”.

29/8/2014


STEPV impulsarà mobilitzacions contra la LOMQE i les retallades

El Sindicat qualifica la política educativa del govern de classista i caduca.

Per a STEPV, la política educativa que està imposant el govern presidit per Alberto Fabra és una política classista, sectària, elitista, segregadora, mercantilista i caduca. Una política afavoridora dels interessos d’una minoría social que no compta amb el consens de la Comunitat Educativa ni de la majoria de les valencianes i valencians. Per aquest motiu, des del Sindicat, s’impulsarà un procés de mobilitzacions contra l’aplicació de la LOMQE i les retallades al llarg del curs escolar que s’inicia el proper dia 1 de setembre.

Les mobilitzacions tenen com objectiu acabar totes les mesures que s’estan aplicant a l’ensenyament i que estan generant un important retrocés en matèria educativa, pedagógica i de paticipació, retallades en els drets, prestacions i ajudes educatives i en les condicions laborals del personal que treballa en tot el sistema educatiu valencià.

El curs escolar 2014-15 comença amb els mateixos problemes endèmics del sistema educatiu valencià causats pels 23 anys de govern del PP i els derivats de les polítiques de retallades, de l’aplicació de la LOMQE i de la mesura populista que no pedagógica d’avançar el començament de les classes.

Un curs més ens trobem amb: aules massificades; augment de les ràtios; desviament de l’alumnat cap l’ensenyament privat; barracots; disminució de professorat; acomiadament de professorat interí; supressió de les ajudes a les famílies; atac a l’ensenyament en valencià; mercantilització i privatització continuada de l’educació; utilització i control partidista de l’educació valenciana per part de l’actual govern… A tot açò, cal sumar, com hem dit, l’aplicació de la LOMQE sense temps real per fer-ho i un avanç, clarament injustificat i populista, de l’inici de les classes, en tots els nivells educatius, que no respon a cap criteri racional, educatiu, ni pedagògic.

Les fortes discrepàncies de l’STEPV amb la gestió que fa la Conselleria d’Educació se sustenten en quatre apartats: política educativa, política lingüística, política de retallades i política de personal.

Quant a la política educativa, el Sindicat ha editat una guia de propostes per a la inaplicació de la LOMQE i evitar greus danys en el sistema educatiu per debatre i aplicar els centres docents.

També la política lingüística de la Generalitat Valenciana és criticada per l’STEPV, ja que suposa una greu involució en la normalització lingüística del sistema educatiu valencià. Moltes de les unitats suprimides són d’ensenyament en valencià i molts pares i mares no han pogut escolaritzar les seues filles i fills en línies d’ensenyament en aquesta llengua.

El personal que treballa, en tots els nivells i xarxes educatives, ha vist com les seues condicions laborals i econòmiques s’han vist empitjorades per diverses lleis i decrets (LOMQE, decret Vela, decret Wert…) i acords (acords Moragues, acord rebaremació professorat interí…).

Per tot açò, des del Sindicat es considera que el curs no comença amb normalitat sinó amb una “anormalitat continuada any rere any” que impossibilita avançar en la millora del sistema educatiu valencià.

Davant de totes aquestes circumstàncies, STEPV ha proposat al professorat, comunitat educativa, plataformes per l’ensenyament i marees verdes, sindicats, associacions de pares i mares, sindicats estudiantils i a diverses entitats socials i polítiques un pla de mobilització sostingut en el temps amb l’objectiu de frenar les polítiques del Ministeri d’Educació i de la Conselleria d’Educació.

Les accions que proposem són:

- Dilluns 6 d’octubre: en conmemoració del 5 octubre, dia mundial del docent, concentracions a tots els centres docents i lectura de manifestos a favor de l’ensenyament i per la recuperació de tots els nostres drets.

- Dijous 23 octubre: jornada de vaga educativa en tot el sector docent amb grans manifestacions.

- Dijous 27 novembre: en el marc de la setmana de llluita de les Marxes de la Dignitat -acordat el passat 29 de juny a Mérida- dia de lluita per l’ensenyament públic amb assemblees, tancades i concentracions.

Aquestes mobilitzacions se sumarien a les acordades per la Plataforma per l’Ensenyament Públic del País Valencià per als primers dies del curs que es concreten en:

- 2 de setembre: a les 18 hores. Inauguració del curs per l’escola pública.

- 3 de setembre: Coincidint amb l’inici de curs de primària i secundària, concentracions a les portes dels centres educatius.

A més, des del Sindicat, també ha assumit les propostes acordades a les jornades de les Mares per l’Educació Pública celebrada a Galiza que es concreten en: campanya “12 mesos, 12 causes”, una mobilizació a octubre de 2014 i una altra a maig de 2015, diverses mesures per la inaplicació de la LOMQE, etc.

També participarà en la Trobada de Plataformes per l’Ensenyament Públic que tindrà lloc el proper 13 de setembre, per acordar i unificar totes les mesures de pressió a l’àmbit valencià.

Les propostes que planteja l’STEPV pretenen obrir un debat als centres docents, de totes les etapes educatives i del conjunt de l’Estat, per tal que siga una decisió acordada des de baix, de manera participativa, horitzontal, assembleària, amb el suport explícit del professorat i de la resta de la Comunitat Educativa, abans de fer-les efectives i dur-les endavant.

Per fer-ho realitat, STEPV ja ha convocat assemblees obertes de professorat en les properes setmanes per consensuar aquestes propostes i organitzar un front comú contra: les retallades; l’aplicació de la LOMQE; l’empitjorament de les condicions laborals del professorat; els acomiadaments i rebaremació de professorat interí; la manca de negociació real i efectiva en els òrgans de negociació i contra la política educativa dels governs espanyol i valencià que ataca el dret universal a l’educació.


Els atacs del govern al dret a l’educació mobilitzen la ciutadania per a l’inici de curs

RedactaVeu / València

La urgència en iniciar els canvis de la LOMQE, la concepció empobridora del plurilingüisme i les imposicions per limitar la participació de la comunitat educativa seran, a judici de la FE CCOO PV, les línies mestres de la política educativa del PP al País Valencià.

La Federació d’Ensenyament de CCOO PV ja ha denunciat en tots els fòrums educatius i socials que la LOMQE és una llei que propicia l’empobriment de la qualitat educativa, l’empitjorament de les condicions laborals de les treballadores i treballadors de l’àmbit educatiu, una disminució molt significativa de la participació democràtica, pèrdua en el dret a l’educació i també un model pedagògic involutiu i segregador.

A aquest disseny que estan duent endavant els governs central i autonòmic cal afegir la precipitació amb la qual la Conselleria s’entesta a imposar a la ciutadania valenciana les directrius ideològiques d’aquesta política. Els curts terminis per programar el curs a tots els nivells obligatoris, però especialment als que inicien la implantació de la LOMQE i els canvis en la FP Bàsica, seran en eixe sentit, els principals causants d’un inici de curs en el qual la tasca educativa s’haurà de desenvolupar amb precipitació i escassos recursos.

Altres dos temes defensats i llançats per la LOMQE són també destacades línies d’actuació de la nostra administració educativa: el model plurilingüe que empobreix l’ensenyament en la nostra llengua i la política de privatització dels centres educatius.

El fals model plurilingüe de la LOMQE, pel que fa l’ensenyament en valencià, es basa en garantir un nombre suficient d’hores impartides en castellà per a tot l’alumnat i també la possibilitat d’escollir línia en castellà (però no en valencià) a qualsevol alumne. Pel que fa a l’ensenyament en llengua estrangera es pot destacar la negativa a invertir en formació del professorat i la mancança de model pedagògic front a la voluntat ferma de garantir unes quantes hores lectives d’immersió lingüística en anglès.

Les iniciatives de privatització s’assenten en la política de districte únic per afavorir la selecció de l’alumnat per part dels centres i també en la concessió de sòl públic a empreses privades per a concertar serveis educatius mentre s’abandona la inversió per actualitzar i millorar les infraestructures de titularitat pública fins el punt que l’arranjament escolar amenaça amb el tancament d’unitats i escoles.

29/8/2014


Curs 2014-2015: Desordre normatiu, privatització de l’educació i retallades

Els representants de les AMPAs reprenemn l’activitat amb un rebuig rotund a la segregadora LOMQE i a la privatització impulsada per la Conselleria d’Educació des d’Infantil fins a la Universitat. Augment de concerts, tramitació dels Centres d’Iniciativa Social i el negoci privat de l’FP bàsica i dual; un curs 2014-2015 on es consolida una política educativa que és el major atac a l’educació pública, universal, laica i en valencià.

RedactaVeu / València

Des de la Confederació d’AMPAs "Gonzalo Anaya" que representa les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes -federades a FAPA Castelló Penyagolosa, FAPA-València i FAPA Enric Valor Alacant- preveuen un començament de curs 2014-2015 molt complicat derivat de l’apertura avançada de les classes el dia 3 de setembre i per l’aplicació de la Llei-Wert, marcada per desori i el retard en la seua tramitació autonòmica. Des de l’organització reiteren que encara que, avançar l’obertura dels centres educatius pot semblar que ens afavoreix a les famílies, no ens pot resultar beneficiós si no s’han creat les condicions necessàries perquè tot estiga enllestit per rebre els nostres fills i filles a les aules.

Per això, com a representants de les mares i pares d’alumnes, els preocupa molt que les comunitats educatives -equips directius, docents i AMPAs- i les Direccions Territorials d’Educació no disposen del temps necessari per tindre tot tramitat i organitzat en temps. "Hi ha molts aspectes organitzatius que s’hauran de solucionar en dos dies i serà un inici de curs molt complicat i hem de fer saber a les mares i pares que l’única responsable és la Conselleria d’Educació", ha destacat la presidenta de la Confederació d’AMPAs Gonzalo Anaya Mª Dolores Tirado.

A més, destaquen que aquest avançament del curs al dia 3 de setembre, ha significat la eliminació dels exàmens extraordinaris de setembre i amb la qual cosa, s’han restat oportunitats de superar el curs als alumnes amb més dificultats; motiu de pes per oposar-se a l’avançament de l’obertura del curs 2014-2015.

Respecte de l’aplicació de la LOMQE en la nostra autonomia, des de la Confederació Gonzalo Anaya, que representa 952 AMPAs, reiteren el rebuig a la nova llei educativa educativa per ser segregadora amb l’alumnat i per no tindre cap consens social. Reiteren també que la tramitació autonòmica de la Llei-Wert s’ha fet amb presses, sense seriositat i sense planificació. Aquest curs 2014-2015 s’introdueixen canvis a les escoles per la LOMQE, sense el temps necessari, des dels currículums nous, publicats en juliol, a les classes impossibles de 45 minuts que han obligat els consells escolars a readaptar nous horaris en Primària que la majoria de famílies encara desconeixen.

Consideren un major desgavell i pitjor planificació en la tramitació de l’FP bàsica i dual i perquè partirem la falta d’oferta pública d’FP en tots els nivells pel continu desviament de diners públics cap als centres privats que també el govern valencià els ha facilitat l’entrada al nou negoci de l’FP. "Estem en contra les polítiques educatives de privatització que la Conselleria d’Educació i el govern de l’Estat estan impulsant des d’Infantil fins a la universitat perquè són un atac a l’educació pública, universal, laica i en valencià.

A més, són els primers en obrir les aules però no en les millors condicions. És necessari recordar que els centres arrosseguen retallades acumulades des de 2012: plantilles retallades, eliminació d’unitats, elevat número d’alumnes per aula (30 escolars en infantil i Primària i 32 en ESO), amb menys atenció educativa, insuficient oferta d’ensenyament en valencià, zero ajudes als llibres i als bancs solidaris de llibres, 20.369 escolars en barracons, centres sense construir...

29/8/2014


A la mateixa secció:


Escola Valenciana, sobre les denúncies d’adoctrinament: ‘Negar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana’.


Manuel Monfort: "La llengua està utilitzant-se des de la perspectiva política quan realment la llengua és un element cultural de la identitat d’un poble".


I diuen que adoctrinem


Escola i política


¿Quién manda en la educación?


Apologia de la filosofia


“No nos educan, nos normalizan, nos reducen, nos apagan”, Andrea Martínez, alumna de Bachillerato


STEPV i Escola Valenciana valoren positivament que la majoria dels centres opte pels nivells avançats dels programes del Decret de Plurilingüisme.


Per un gir en educació, 9-M Vaga en l’ensenyament


València: PSPV, Compromís y València en Comú aprueban cesión de suelo público a la privada Universidad Europea

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com