contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimecres 16 de juliol de 2014 |
El Partit Popular de Petrer dissenya el desmantellament el Centre de dia de menors de Salinetes.

Declaració d’Esquerra Anticapitalista del País Valencià

Esquerra Anticapitalista denuncia públicament que el PP ha dissenyat el desmantellament del Centre de dia de menors de Salinetes en publicar la nova plica per a la concessió de la gestió externa del servei.

Després de la publicació de la plica de condicions tècniques i administratives del Centre de dia, que es pot veure publicada en la pàgina web de l’Ajuntament de Petrer, es confirma la modificació substancial de les condicions del servei.

El Centre de dia convivencial i educatiu de menors de Salinetes és un servei especialitzat dels Serveis Socials municipals, que porta més de 15 anys oferint els seus recursos i els objectius dels quals són la prevenció en situacions de risc i la protecció temporal dels menors, d’entre 4 i 12 anys, més vulnerables de la població, atenent-los i educant-los durant el dia i en un curs escolar. Està destinant a afavorir la convivència i a propiciar la participació i la incorporació social i familiar. Per a moltes famílies aquest és l’únic suport que tenen com a complement en l’educació integral dels seus fills.

El Centre de dia de Salinetes es divideix en quatre àrees generals d’intervenció grupal/individual. Dins de l’àrea d’intervenció del desenvolupament de les habilitats instrumentals bàsiques, oferia un servei integral de menjador (menjar i berenar). Alhora que es garantia una alimentació sana i equilibrada en el menjar i el berenar, es potenciava l’adquisició de conductes autosuficients, l’aprenentatge d’habilitats de competència social de l’àrea i d’autonomia personal. Aquesta i altres àrees comprenien també els programes de neteja personal, activitats de socialització i convivència, i suport a l’estudi en una atenció directa de 6 hores diàries. Amb la nova plica, el servei es vé reduït a la meitat, 3 hores d’intervenció directa amb el menors, eliminant-se el menjar del mig dia i per tant l’àrea d’intervenció en aqueix programa.

Quan l’informe de Càrites 2014 ens alerta de situacions de malnutrició en la infància en les nostres poblacions i on les administracions públiques haurien de garantir, almenys un menjar adequat, aquest ajuntament elimina un recurs bàsic per als més indefensos substituint-ho per una "berenar-sopar", que no garanteix una dieta sana i equilibrada diària com sí ho permet el menjador al mig dia.

Per a reduir l’impacte que aquesta mesura tindrà sobre els i les menors, la regidora Pepa Villaplana pretén fer-nos creure que substituint el programa del "Centro de Dia" pel "Comedor Escolar" està tot solucionat. Però el que fa amb aquest pegot és traslladar el problema a un altre servei, que no reuneix totes les condicions i que no compta amb la intervenció educativa que els i les menors del Centre es beneficiaven. I el mes important, el menjador escolar no cobreix tots els mesos de l’any, doncs aquest recurs no es presta durant el mes de setembre, ni al juny, juliol i agost, com ha fet públic Càrites denunciat el drama. Tot això ha deixat en evidència les polítiques de les administracions públiques que no s’han adaptat a la realitat creada després de la crisi i que, a corre-cuita, intenten eludir amb propostes com el "autocomedor" de Ferrusa.

El servei comptava amb un equip tècnic compost per un educador coordinador i dos educadors socials. Ara amb la nova proposta dissenyada per la Regidoria de Benestar Social, la coordinació es desvincula del centre. Ja no serà un educador social, sinó un treballador social a temps parcial, el que coordinarà el Centre. Alhora s’elimina un dels dos educadors socials i se substitueix per dos educadors de nivell professional i acadèmic inferior. La corporació municipal, amb aquesta mesures segueix fomentant de manera conscient i programada la inestabilitat i la precarización laboral d’un servei públic municipal.

Com és natural la qualitat del treball en el Centre de dia es veurà reduïda de manera significativa, ja que els objectius de prevenció, protecció i desenvolupament de l’autonomia personal no es poden complir amb tan sols 3 hores diàries, amb un equip amb menys recursos i precaritzat. A més a més, la modificació del servei, amb unes condicions tècniques i administratives on no es valora el projecte socioeducativo del centre sinó la proposta econòmica que faça l’empresa adjudicatària (el 60%), bloqueja qualsevol possibilitat de millora tècnica. Açò suposa reduir el projecte, que té la seua regulació en l’ordre de la Generalitat Valenciana del 17 de gener de 2008, a un espai de contenció de menors.

D’altra banda, les contradiccions generades entre els drets laborals dels treballadors i les exigències del nova prestació, dificulta a les empreses optar per la concessió. El que posa en perill la continuïtat del Centre.

Esquerra Anticapitalista entén que les "causes" que han portat a la modificació del servei són falses, ja que la retallada duta a terme des de Consellería, l’any passat, no va alterar el curs que finalitza. Entenem que aquesta modificació és deguda més aviat a l’afany i/o el capritx del govern del PP de seguir ampliant la bretxa de l’exclusió i la marginalitat, doncs aquestes modificacions suposen en la pràctica el tancament esglaonat d’aquest servei, bàsic i fonamental per a la població de Petrer més desprotegida i que està sent colpejada amb més virulència per aquesta crisi/estafa.

Per a Esquerra Anticapitalista aquest servei especialitzat de protecció de menors, hauria d’haver-se blindat contra aquests atacs privatizadores i/o desmanteladores des dels seus inicis. Els diferents governs que han tingut aquesta oportunitat ho van desaprofitar.

Finalment hem de dir que aquest atemptat contra els i les més desfavorits posa de manifest la necessitat de trencar amb la legislació vigent que regula el funcionament de les administracions públiques, ja que no solament permet aquestes mesures, sinó que també les encoratja i afavoreix.

La Regidoria de Benestar social, en l’actual situació d’emergència social en la qual ens trobem, hauria d’haver-se reforçat i adaptat als reptes i al drama de centenars de Petrerís que estan en una situació desfavorable per l’impacte de la crisi. Tot al contrari, ni s’han adaptat ni s’han reforçat, s’estan desmantellant. Aquesta plica és una raó més per a iniciar un procés constituent d’un altre model municipalista que antepose el ben comú del 99% al de l’1%.

16 de juliol de 2014


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com