contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 14 de juliol de 2014 |
Les auditories ciutadanes del deute guanyen força al Baix Llobregat.

Maria Roda

Què és una auditoria ciutadana del deute? Quines eines de pressió ciutadana existeixen a nivell municipal? Aquestes van ser algunes de les preguntes a les que es va donar resposta en un acte promogut pel Procés Constituent de Sant Boi. Sònia Farré, de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD) i Josep Raventós, militant de la CUP de Molins de Rei, van ser els ponents i dinamitzadors de la taula rodona inicial on es van posar exemples d’altres municipis com Sant Joan Despí, on la pressió ciutadana ha aconseguit que els pressupostos municipals estiguin penjats al web. “Els municipis són el millor lloc per començar a demanar informació a l’administració, és una informació a la que tenim dret però que moltes vegades per la lentitud dels tràmits no demanem”, va començar aclarint Farré.

Una altra eina que s’està utilitzant és una moció per declarar deute il·legítim una part del deute dels ajuntaments. Es refereix als préstecs que van haver de subscriure obligatòriament els ajuntaments en el marc del Pla de Pagament de Proveïdors del govern de Mariano Rajoy l’any 2012. Al signar aquells crédits, els ajuntaments acceptaven pagar uns interessos del 5,54% mentre que els bancs es finançaven amb diners públics aconseguit a menys de l’1%. Badalona va ser la ciutat pionera en redactar aquesta moció i posteriorment l’han seguit altres municipis. “La moció es troba penjada a la xarxa i cada poble la pot agafar i modificar a la seva realitat”, explica Farré. Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Molins de Rei han estat altres poblacions catalanes on s’ha aprovat un text similar. Raventós va explicar que “és una moció poc pràctica però un primer pas per reconèixer d’on prové aquest deute” i va posar en valor que a Molins de Rei es va aprovar per unanimitat.

Després d’un breu pica pica, els assistents es van repartir en dues sales on es van fer les xerrades sobre temàtiques més concretes. En la primera, Sònia Farré, acompanyada d’una presentació molt clarificadora, va explicar les diferencies entre pressupostos aprovats i pressupostos executats: “Són aquests últims els més difícils d’aconseguir ja que en aquests podem saber realment en que s’han gastat els nostres diners”. Son moltes les webs on es poden trobar les xifres reals del que gasten els ajuntaments i Farré va anar explicant una per una, advertint però “que és una feina a la que s’ha de dedicar temps perquè, per exemple, per llegir el Butlletí Oficial Provincial (BOP) s’ha de tenir molta paciència”.

Grups ciutadans auditant el deute dels ajuntaments

Els Observatoris Ciutadans Municipals (OCM) són grups de persones del mateix municipi dedicades a fomentar la transparència i la participació ciutadana en la seva localitat per impulsar les auditories ciutadanes municipals i que lluiten per acabar amb la irregularitat dels comptes municipals, l’opacitat i la corrupció municipal. Els OCM són organitzacions ciutadanes que neixen amb la intenció de facilitar la participació en la gestió dels nostres organismes públics, començant pels més propers: els ajuntaments.

Rosendo, creador del Observatori Ciutadà Municipal (OCM) de Castelldefels -actualment, el grup de treball més actiu de la comarca- va dirigir la xerrada sobre aquests observatoris. Des del inici va voler deixar clar que “per lluitar contra l’opacitat dels nostres ajuntaments, necessitem organitzar-nos i els OCM són la millor eina ja que treballem per l’apoderament ciutadà individual i col·lectiu”. Els observatoris són molt més que uns webs, són un espai de coneixement col·lectiu per “aconseguir que existeixin més persones informades de la gestió que fa l’Ajuntament dels nostres recursos” i ho aconsegueixen a través de la interacció amb l’administració a través de consultes públiques. La iniciativa va quallar entre els assistents de diversos municipis del Baix Llobregat, que van mostrar la intenció d’expandir aquesta rebel·lió i crear nous Observatoris Ciutadans Municipals a la comarca. De Sant Boi ja n’hi ha gent disposada a tirar-lo endavant.

14/7/2014

http://revoltaglobal.cat/spip.php?article6092


Què és i què fa un OCM?

CUP de Valls

Els Observatoris Ciutadans Municipals (OCMs) són grups de persones del mateix municipi dedicades a fomentar la transparència i la participació ciutadana en la seva localitat. Des de la PACD els entenem com a espais oberts, organitzats i autogestionats. Els considerem útils per impulsar auditories ciutadanes municipals perquè potencien el control des de la base, des de la ciutadania en definitiva, especialment en temes pressupostaris i en tot el que fa referència al deute públic. Els OCMs neixen amb la intenció de facilitar la participació en la gestió dels nostres organismes públics, començant pels més propers: els ajuntaments.

Les administracions públiques són opaques i se solen caracteritzar perquè dificulten una participació real en les decisions consistorials més enllà del vot cada quatre anys. La seva opacitat es deu a la burocratització i fins i tot a la falta de la cultura de la transparència entre els seus funcionaris. No existeixen vies reals de participació i la poca informació oferta a la ciutadania és esbiaixada i de mala qualitat. Per lluitar contra aquesta burocràcia i opacitat, els OCM treballen per l’empoderament ciutadà individual i col·lectiu, aconseguint que hi hagi més persones informades de la gestió que fa l’Ajuntament dels nostres recursos; i a través de la interacció amb l’administració a través de consultes i respostes públiques.

Proposem la creació d’una xarxa d’Observatoris Ciutadans Municipals independents, autogestionats i assemblearis que puguin treballar en xarxa, que posin a la disposició de la ciutadania els pressupostos municipals i que agilitin la participació a través de les consultes recolzades per la resta d’usuaris. La nostra intenció és que aquests observatoris siguin una prova per experimentar estructures realment “independents” que assumeixin el control de les administracions públiques des de la base, evitant figures com les del Síndic de Greuges, les Sindicatures de Comptes o el Tribunal de Comptes, la independència dels quals ha estat nul·la en reconeguts casos. Des d’aquests observatoris apostem per formes de govern participatives reals, on la ciutadania tingui veu i vot directes, i en un primer pas facilitem un espai de lluita col·lectiva pel dret a la informació com a pas previ o simultani al dret a la participació.

+ Info:

Observatorios Ciudadanos Municipales: un instrumento de participación ciudadana al alcance de todas.

L’Observatori Ciutadà Municipal publica el pressupost de l’Ajuntament de Valls en “un format accessible” i critica que el govern no ho faci així


A la mateixa secció:


La deuda pública contraída para salvar a los bancos, que en su mayoría se encuentra en las manos de esos mismos mercados, es definitivamente ilegítima y debe ser repudiada.


Auditoría, investigando la deuda griega


Les pensions en perill per les reformes fiscals i laborals del PP


Cuidados y Renta Básica... De las Iguales, por favor


No a la Renda valenciana d’Inclusió. Si a la Renda Bàsica. El 19 de desembre mobilitzacions a València i a Alacant


Euskal-Herria: La Carta de Derechos Sociales critica el pago de la deuda ilegítima de Nafarroa


¿Cómo reconocer un fondo buitre entre todos los predadores del sistema deuda?


Los fondos buitre carroñean con lo más básico: Techo, pan y luz


El BCE, como un fondo buitre: Draghi se jacta de ganar 7.800 millones con la deuda griega.


Comparecència en les Corts Valencianes de la Assemblea per la Renda Bàsica al País Valencià

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com