contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 7 de juliol de 2014 |
V Congrés Internacional de Poder Constituent (Barcelona, 19 i 20 de juliol)


Presentació ací

Programa ací

Inscripció ací

En uns moments en què la possibilitat d’avançar cap a un procés constituent al nostre país, es fa cada dia més patent i necessària, escoltar experiències d’arreu del món sobre processos que ja s’han materialitzat, sobre d’altres que han estat avortats en el darrer moment o sobre uns altres, encara, per als quals es somnia i es lluita aferrissadament, pot resultar-nos de gran ajut per tal d’aprendre els uns dels altres, compartir coneixements i, tal vegada arribar, en el futur, a actuar plegats i ben sincronitzats, tot seguint la màxima de “pensar globalment i actuar localment”.

Si un procés constituent es pretén veritablement democràtic, és evident que ha de sorgir des de baix, orientat al bé comú i recollint les veritables necessitats de tot el poble; no pas els interessos particulars d’una elit econòmica i els seus lacais.

Quan als carrers i places cridàvem “NO ens representen”, aquest no era un crit apolític. Es tractava de dir en veu alta: no ens agraden les vostres normes; no us hem donat permís per jugar amb els nostres vots i fer tot el que vulgueu; no ens conformem; volem canviar-ho tot; estem farts de polítics al servei del poder financer.

El Poder Constituent ha de ser el poder originari des d’on emanin la resta de poders constituïts i no com ara en què, absurdament, passa tot el contrari i el poble no té cap mena de possibilitat de convocar Assemblea Constituent. Acabar amb aquesta anomalia antidemocràtica i restituir la democràcia radical és tasca imprescindible i inajornable; i és, a més a més, responsabilitat de totes i tots.

Perquè sigui un procés lligat al poble, aquest ha de tenir molt clara la seva implicació i nosaltres, com a integrants d’un moviment, hem de saber transmetre la necessitat de l’empoderament : RES SENSE TU, RES SENSE TOTS i TOTES.

Ha arribat l’hora de ser protagonistes; no volem una il·legitimitat delegada: volem i podem ser els pares i mares de la nova Constitució.

Si s’ha de crear una Assemblea Constituent, ha d’estar formada per ciutadans de tota mena (idealment que no hagin ostentat mai càrrecs públics ni de responsabilitat en grans empreses lligades al poder político-financer) que li confereixin legitimitat, perdurabilitat i justícia.

Un poble amb una ciutadania compromesa i ben informada té les condicions imprescindibles per no deixar-se enredar i per lluitar organitzadament i estratègica. Caldrà, d’altra banda, aconseguir molta confiança mútua, aprenent i aportant col·lectivament.

Aquesta és una bona oportunitat per aprofundir en una lluita universal, col·lectiva; una oportunitat de fer palès que, en democràcia real, el Poder és del Poble.

Barcelona 27 de juny de 2014


A la mateixa secció:


El “momento populista”: Chantal Mouffe: la “postdemocracia” y la izquierda


Present i bagatge de la lluita no-violenta


El Kurdistán libertario nos atañe


Entrevista con Eric Toussaint: Para mantener una línea de cambios profundos, es fundamental la autoorganización de la población y la presión popular sobre los gobiernos


Mélenchon, Francia Insumisa, populismo


Catalunya: ¿De comunes a eurocomunes?


1917-2017. Repensar la revolución


Euskal Herría: Asamblea de EH Bildu, las formaciones se comprometen a "pasar de ser una coalición a un sujeto político"


Per una perspectiva radical a Europa. Pròleg del llibre ’Sobiranies: una proposta contra el capitalisme’ (Espai Fàbrica, 2017)


Francia: ¿Ponemos el grito en el cielo sobre Poutou en nombre del voto útil?

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com