contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 5 de maig de 2014 |
TTIP (Acuerdo Transatlántico sobre Comercio e Inversión entre la Unión Europea y Estados Unidos), ¿nuevo peligro en el horizonte?

Tom Kucharz / Vicenç Navarro

El martes 22 de abril Economistas sin Fronteras organizó una charla sobre las consecuencias del TTIP (Acuerdo Transatlántico sobre Comercio e Inversión entre la Unión Europea y Estados Unidos). La charla corrió a cargo de Tom Kucharz, de Ecologistas sin Fronteras.


Tractat de lliure comerç entre EUA i UE

Vicenç Navarro

És extraordinària la poca atenció que està tenint a Espanya la preparació del Tractat de Lliure Comerç entre els EUA i la Unió Europea, i això malgrat que l’aplicació d’aquest tractat tindrà un impacte molt negatiu en el benestar i qualitat de vida de les classes populars dels països de la Unió Europea. En teoria, aquest tractat es presenta i defensa com tots els anteriors Tractats de Lliure Comerç, bilaterals o multinacionals, que han existit entre els EUA i altres països: tots ells es venen com una bona mesura comercial que incrementa l’activitat econòmica, i amb això es facilita la creació d’ocupació. Així s’han presentat tots els Tractats de Lliure Comerç (TLC) entre els EUA i Austràlia, Brunei, Xile, Malàisia, Nova Zelanda, Rússia, Singapur, Vietnam i Mèxic. El més conegut va ser el signat entre Mèxic, Canadà i els EUA, que havia d’haver estat la solució per al futur de Mèxic.

La realitat, no obstant això, ha estat molt diferent, i els resultats molt oposats als que es van profetitzar. Al TLC entre Mèxic i els EUA es van destruir llocs de treball als EUA i també a Mèxic. Als EUA perquè es van desplaçar llocs de treball cap a Mèxic. Però a Mèxic també se’n van perdre, ja que els que es van guanyar com a resultat de la mobilitat d’empreses nord-americanes a Mèxic van ser menors que els que es van destruir com a conseqüència que les economies d’escala de les empreses nord-americanes i el seu fàcil accés al crèdit van destruir moltes empreses petites que no van poder competir amb les grans nord-americanes. El TLC va beneficiar a empreses grans molt influents de Washington i a la Ciutat de Mèxic. Però va danyar les classes populars i la classe treballadora dels dos països, als dos costats del Río Grande. Aquesta experiència s’ha repetit en tots els casos de TLC.

El fet que les úniques beneficiàries del TLC sempre hagin estat les grans empreses financeres, manufactureres i de serveis, explica que aquestes estiguin ara treballant quaranta-vuit hores al dia a Brussel·les i a Washington intentant escriure el text del TLC entre els EUA i la UE. 2.532 lobbies ja estan mobilitzats a Brussel·les. I mentre, hi ha un silenci eixordador als mitjans sobre els preparatius d’aquest tractat.

De l’experiència d’altres TLC amb els EUA es pot ja predir que les mesures preses afavoriran interessos molt particulars a costa dels interessos generals. Per exemple, el TLC prohibirà el monopoli dels serveis públics, com la sanitat, exigint el desmantellament del Servei Nacional de Salut, eliminant la seva universalitat. I tot això en nom de la necessària “competitivitat i lliure comerç”. I veurem com les elits governants a la UE (que ja estan prenent mesures en aquesta direcció) donaran la benvinguda a aquests canvis. Fins ara, l’excusa per fer aquests canvis (com ara la privatització) era que així ho demanaven Brussel·les, Berlín o Frankfurt. Ara s’hi afegirà Washington. I continuaran fent aquests canvis amb silenci, nocturnitat i traïdoria, sense amb prou feines discussió pública. I a tot això tindran la barra d’anomenar-ho democràcia.

+ Info:

PP y PSOE rechazan someter a referéndum el tratado de libre comercio entre EEUU y la UE

Merkel no se fía de las empresas de EEUU

http://noalttip.blogspot.com.es/

http://www.stopcorporateimpunity.org/

http://www.s2bnetwork.org

http://www.enlazandoalternativas.org

http://www.aepf.info/

http://www.climate-justice-now.org

http://www.quiendebeaquien.org

http://www.alianzasoberanialimentaria.org

http://alianzaeconomiaverdefuturoimposible.blogspot.com.br/

http://www.auditoria15m.org

http://madrid.tomalaplaza.net/


A la mateixa secció:


Otra vez quieren que olvidemos el origen de este terrorismo


Malos tiempos para el antimilitarismo


Beethoven al G-20 i disturbis a Hamburg


Miles de personas se manifiestan contra el CETA en Madrid


El CETA destruirá puestos de trabajo (diga la Comisión Europea lo que diga)


Siria: El aventurerismo militar de Trump y sus implicaciones


Màxima tensió militar: què pot anar malament aquest dissabte a Corea?


Estados Unidos lanza la “madre de todas las bombas” sobre Afganistán


La Campaña No al TTIP, CETA TiSA convoca movilizaciones para el próximo sábado 21 de enero en más de veinte ciudades


Cuando creías que los acuerdos comerciales no podrían empeorar más, aparece Wall Street

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com