contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dissabte 15 de febrer de 2014 |
La ultradreta populista catalana es menja el seu pare

BERTRAN CAZORLA

PxC acusa Anglada d’haver-se apropiat de 30.000 euros. 12/02/2014

PxC expulsa Anglada del grup municipal de Vic, l’expedienta i l’aparta. 10/02/2014


Final d’era a la utradreta catalana. L’home que, provinent del franquisme més recalcitrant, va aconseguir bastir un moviment polític populista homologable als d’altres països europeus, el fundador de la Plataforma Vigatana que va ser l’embrió de Plataforma per Catalunya, ha deixat de ser-ne el president després de més d’una dècada. Josep Anglada ha estat destituït. Així ho ha informat el partit en un comunicat aquest dissabte a la tarda, després d’una reunió extraordinària del consell executiu. L’organització, finalment, s’ha menjat el seu pare. Un pare polèmic, que en els darrers temps s’havia embolicat en molts escàndols; masses, segons algunes fonts de la direcció. La gota que ha fet vessar el got ha estat la sospita que Anglada usava diners de la tresoreria en benefici propi. El nou president, Xavier Simó, serà interí fins el proper congrés, que se celebrarà a la tardor; qui portarà les regnes fins llavors serà secretari general Robert Hernando. El que passi a partir de la tardor amb el partit d’ultradreta populista català és incert.

El màxim òrgan decisori del partit ha aprovat rellevar Anglada per les deficiències en la gestió que emanen de l’àrea de presidència”: el comunicat emès per Plataforma per Catalunya aquesta tarda no dóna més detalls dels motius de la destitució del personatge més significatiu del partit, el seu fundador. Una destitució contundent: Anglada ja no té ni tan sols el compte a Twitter des d’on emetia polèmiques piulades racistes.

Rere aquestes “deficiències en la gestió” s’amaga, segons fonts molt coneixedores del partit, una manca de transparència en la tresoreria que gestionava directament Anglada i que en les darreres setmanes ha disparat les sospites. Segons diverses fonts, a la tresoreria falten diners, mentre que Anglada segueix presumint, com habitualment, de mantenir un tren de vida alt.

El consell executiu d’aquest dissabte era, de fet, segons aquestes fonts, extraordinari. I Anglada no apareix a la fotografia dels reunits a l’Hospitalet de Llobregat: no s’ha presentat a una reunió que no reconeixia com a legítima. En aquesta circumstància, els assistents han acordat destituir-lo.

D’actiu a llast per a una ultradreta que es vol rentar la cara

Aquest conflicte és el darrer d’una sèrie d’escàndols, que van des de les acusacions per part del seu fill d’exercir violència en l’àmbit familiar fins a processos contra alguns dels seus regidors per incitar a l’odi, que han minat el lideratge d’Anglada. Alguns membres de la direcció ja fa temps que havien deixat de veure’l com un actiu i el percebien com un llast per les expectatives de creixement electoral de PxC.

La destitució arriba, a més, en un moment de descomposició de la formació, entre d’altres per la seva manca de coherència en el discurs nacional. PxC va registrar un creixement extraordinari a les eleccions municipals del maig del 2011, però dos anys després ha perdut 15 regidors, una cinquena part dels 67 que va aconseguir llavors. La marxa en ple dels tres regidors a Manlleu el desembre passat és la darrera gota d’una sagnia que ha deixat PxC pràcticament sense representació institucional en algunes comarques i a la demarcació de Lleida. I la delegació a la Catalunya Nord, que mai va arribar a agafar embranzida, també es va autodissoldre a finals del 2013.

Lideratge incert

Ara aquest partit en crisi queda en mans d’Hernando, perquè Simó, fins ara un discret vicepresident que havia estat candidat a l’Ajuntament de Barcelona el 2007, ostentarà “una presidència institucional de caràcter representatiu”, diu el propi comunicat de PxC. “Els poders executius del partit recauran en el secretari general, Robert Hernando”, afegeix.

Hernando, regidor a Igualada, exdirectiu del RCD Espanyol i segon home fort a PxC des de la marxa de Pablo Barranco el 2011, es col·loca així en una bona posició de sortida per mirar de liderar el partit a partir de la tardor vinent.

Un altre nom que ha sonat per substituir Anglada en alguns fòrums ultradretants com Alerta Digital, és el regidor de la formació a l’Hospitalet Daniel Ordóñez. L’excap rapat, portaveu del grup municipal amb dos representants de PxC al consistori del major municipi pel que fa a nombre d’habitants on el partit té representació, és tresorer del partit des de fa almenys dos anys. Una posició, indiquen algunes fonts coneixedores de PxC, que li hauria facilitat denunciar la manca de transparència de la gestió i els forats a la caixa de la formació.

El quart dirigent de PxC que entraria en qüestió per substituir Anglada és el secretari d’organització, portaveu del grup de tres regidors a Sant Boi i home fort al Baix Llobregat, David Parada. Parada cultiva una imatge d’emprenedor polític que, a diferència de la de molts altres membres del partit, no s’ha vist esquitxada per escàndols sobre el seu passat o per declaracions massa fora de to. Ell, però, sempre ha assegurat que no aspira a la presidència.

Anglada, entre la ultradreta i els escàndols

No és el primer cop que problemes amb la tresoreria s’interposen en la biografia política del xenòfob vigatà. Franquista de cor, segons va revelar davant d’unes càmeres ocultes de Canal 9, va començar a militar a la Fuerza Nueva de Blas Piñar als setanta. Va seguir a les aventures encapçalades per Piñar fins que, el 1992, el van expulsar de Fuerza Nueva acusat, un cop més, de posar la mà a la caixa i de comportaments fora de lloc.

Va seguir buscant-se la vida, però, en política, inventant la Plataforma Vigatana que més tard esdevingué Plataforma per Catalunya. Amb ella aconseguí esdevenir regidor el 2003 a la seva ciutat. I, malgrat que despotrica tan com pot del que titlla de “casta política”, des de llavors ha aconseguit esdevenir cap de l’oposició a la capital osonenca.

08/02/2014

http://www.setmanaridirecta.info/noticia/ultradreta-populista-catalana-es-menja-seu-pare

+ Info:

RETRAT ÍNTIM D’ANGLADA: LA DENUNCIA DEL SEU FILL PER AGRESSIÓ DESTAPA SUPOSATS MALTRACTAMENTS A LA FAMILIA


A la mateixa secció:


Solidaritat amb Oriol Junqueras


Alacant (L’Alacantí): Aprobada moció municipal de l’Espai de Trobada per la Llibertat pel compliment real del dret a manifestació.


Delitos de odio: el elixir de la nueva Inquisición. Jaque a la libertad de expresión.


Alacant: Arrenquen el monòlit d’homenatge a Miquel Grau


¿Es posible una justicia progresista en el régimen del 78?


Pérez Royo: ‘Volen aprofitar l’ocasió per esterilitzar l’independentisme’


València: La muixeranga sonríe a los fascistas que cantaban el Cara al Sol a las Magas de Enero ante la pasividad policial y se convierte en la “heroína” de Twitter


Onada repressiva contra la dissidència política a les xarxes


Esto no puede acabar bien nunca: El auto del Supremo por el que se mantiene a Oriol Junqueras en prisión es esperpéntico desde la perspectiva del delito de rebelión.


El delito de rebelión y la criminalización de la desobediencia no violenta

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com