contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimecres 25 de desembre de 2013 |
El fracàs de la predicció

Michael Roberts

Totes les converses dins de l’economia dominant giren al voltant de que un ràpid creixement econòmic està a la volta de la cantonada. Tots els analistes prestigiosos que treballen als grotesques bancs d’inversió com Goldman Sachs o Deutsche Bank esperen que el creixement mundial es mourà des d’un feble 3% d’enguany fins al voltant del 4% l’any proper. I l’economista cap de l’FMI, Olivier Blanchard, sempre ràpid per a intentar donar una imatge d’expert, ha anunciat que té la intenció d’elevar les seues previsions de creixement real del PIB dels EUA per a l’any que ve.

Bé, donaré les meues previsions per al 2014 en el meu proper post després de la pausa nadalenca. Però mentre que aquells de vostès que ho fan, estan menjant el seu pavo de nadal o el que siga, recorde que la previsió econòmica és molt menys precisa que la predicció del temps. I en el cas del període transcorregut des de la Gran Recessió, les principals previsions econòmiques han estat sempre massa optimistes. De fet, des de 2010, el creixement del PIB mundial ha disminuït cada any i en el 2013 continuarà aquesta tendència: 2010: 5,2 %; 2011: 3,9 %; 2012: 3,2% i 2013: 2,9%. Per a les economies capitalistes avançades, el creixement ha estat encara pitjor: 2010: 3%; 2011: 1,7 %; 2012: 1,5% i 2013: 1,2 %.

Però deixem això per ara. Reflexionem sobre les previsions meravellosament precises realitzades en el passat pel bo i millor del món de l’economia durant els anys i mesos abans de que la Gran Recessió afectara l’economia capitalista mundial, com la gran tempesta que va destrossar el Regne Unit d’ahir i d’avui.

"L’economia mundial [és] més estable que durant tota la darrera generació ... Els nostres summament sofisticats mercats financers aparellen els fons amb les idees millor que mai". David Cameron, a prop de ser el primer ministre del Regne Unit, a la London School of Economics, setembre de 2007 .

"És molt possible que en algun moment poguèrem tenir un creixement negatiu transitori d’un quart o dos, però la recessió no és la projecció central en absolut". Lord Mervyn King, llavors governador del Banc d’Anglaterra, de nou en 2007.

"Per què ningú el va veure venir?" Isabel II, reina d’Anglaterra, durant una visita a la London School of Economics, octubre de 2008.

"Qualsevol que diga que estem en una recessió, o que entrem en una, especialment quan es diu que és la pitjor des de la Gran Depressió- està fent la seua pròpia definició privada de "recessió". Donald Luskin, guru d’inversions dels EUA, 14 de setembre de 2008, el dia abans Lehman Brothers es declarà en la fallida que va provocar la caiguda del mercat de valors.

"L’any passat es tractava d’una crisi financera de la qual pensàvem que, amb una mica de sort, hauria acabat abans de Nadal". Charles Bean, economista britànic i diputat governador del Banc d’Anglaterra, 26 agost de 2008.

"Podem tenir confiança en els fonaments a llarg termini de la nostra economia ... Crec que el sistema, realment, està en una bona situació. Realment ho crec". George W. Bush, expresident dels EUA,
15 juliol 2008

"Crec que aquest és un cas en el qual Freddie Mac i Fannie Mae són realment sòlides. No estan en perill d’enfonsar-se ... Crec que estan en bona forma de cara al futur". Barney Frank, president del comitè del Congrés dels EUA, 14 juliol de 2008 - dos mesos després, les agències hipotecàries, Fannie Mae i Freddie Mac van ser nacionalitzades i rescatades, amb un cost permanent de milers de milions per als contribuents nord-americans.

"Els fonaments de l’economia dels Estats Units són forts". John McCain, senador dels EUA i candidat presidencial, abril de 2008.

"El debat sobre la recessió ha acabat. Això no passarà ... El boom Bush és viu i amb bona salut. Està acabant el seu esplèndid sisè any i té molts més anys per davant". Lawrence Kudlow, economista dels EUA i comentarista de dretes, desembre de 2007.

"Durant els deu anys que he tingut el privilegi de dirigir-me a vostès com a canceller, he estat capaç any rere any de registrar la manera com la City de Londres ha augmentat el seu esforç, enginy i creativitat per a esdevenir un nou líder mundial ... Així que li felicite, a vostè, senyor alcalde i a la City de Londres, per aquests èxits notables, una època que la història registrarà com el començament d’una nova edat d’or per a la City de Londres". Gordon Brown, ex primer ministre britànic, 20 juny de 2007.

"El problema central de la prevenció de les depressions, a tots els efectes pràctics, ha estat resolt". Robert Lucas, Jr, economista neoclàssic líder als EUA davant l’American Economic Association el 2003.

24/12/2013

Font: Michael Roberts Blog

Traducció anticapitalistes.net

+Info:

El pulso de 2013 y la inflexión de 2014. Juan Torres López, 27/12/2013


A la mateixa secció:


La deuda pública contraída para salvar a los bancos, que en su mayoría se encuentra en las manos de esos mismos mercados, es definitivamente ilegítima y debe ser repudiada.


Auditoría, investigando la deuda griega


Les pensions en perill per les reformes fiscals i laborals del PP


Cuidados y Renta Básica... De las Iguales, por favor


No a la Renda valenciana d’Inclusió. Si a la Renda Bàsica. El 19 de desembre mobilitzacions a València i a Alacant


Euskal-Herria: La Carta de Derechos Sociales critica el pago de la deuda ilegítima de Nafarroa


¿Cómo reconocer un fondo buitre entre todos los predadores del sistema deuda?


Los fondos buitre carroñean con lo más básico: Techo, pan y luz


El BCE, como un fondo buitre: Draghi se jacta de ganar 7.800 millones con la deuda griega.


Comparecència en les Corts Valencianes de la Assemblea per la Renda Bàsica al País Valencià

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com