contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimecres 13 de novembre de 2013 |
El Figaró, una veritable experiència de participació ciutadana


Descripció del projecte

VOLS CONÈIXER UNA VERITABLE EXPERIÈNCIA DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA?

Constituïts com a una agrupació d’electors, els membres de la Candidatura Activa pel Figaró governen des de fa deu anys sense partits polítics i implicant la resta del poble. El documental comença quan guanyen les eleccions per tercer cop consecutiu al maig del 2011 i engeguen uns processos participatius que seguim al llarg dos anys. Entre assemblees i moments de vida del poble, els integrants de la CAF van buscant solucions a la crisi i despertant l’interès d’altres municipis pel seu replantejament de la democràcia

EL FIGARÓl Figaró-Montmany i els seus processos participatius:

La CAF (Candidatura Activa pel Figaró) governa en assemblea aquest municipi del Vallès oriental d’uns 1.100 habitants. Cada any engega un procés participatiu pel qual els veïns decideixen sobre el pressupost municipal: es voten tant les propostes concretes de petites inversions com l’ordre de prioritats en les grans, que depenen de finançament aliè a l’ajuntament. Durant tot el procés, la participació és present a la vida quotidiana del poble: les discussions continuen al carrer, al bar, al camp de futbol. Fins i tot a l’escola, on els nens decideixen en què invertir la part del pressupost que es destina als més petits. Aquest procés culmina el dia de les votacions a l’urna, un acte que ja forma part de la tradició del poble. L’òrgan de la Comissió Permanent de Participació Ciutadana, format per representats dels veïns i dels partits de l’oposició, supervisa tot el procés i vetlla perquè l’aplicació del reglament de participació ciutadana sigui correcta

ELS EIXOS PRINCIPALS DEL PROJECTE

El seguiment de l’assemblea de la CAF al govern ens permet veure persones corrents actuant en tots els àmbits de la política municipal. A més d’impulsar els espais de participació, aquesta assemblea decideix sobre totes les qüestions del poble i mira de trobar solucions sota les pedres davant dels obstacles, fins i tot davant la crisi. Del seu posicionament sobre l’àmbit local, se’n desprèn una visió del món.
Observant la evolució de la Comissió Permanent de Participació Ciutadana cerquem de veure si el fet d’obrir espais de participació pot fer que més gent s’interessi per aquesta via i la faci seva.

El que funciona al Figaró, però, és només possible en un poble petit o es podria propagar a municipis de més població? De fet, el Figaró rep sovint visites de partits polítics independents interessats en el seu procediment; alguns vénen de municipis fins a vint vegades més grans. En l’actual crisi econòmica i política, pensem que l’experiència del Figaró pot ser inspiradora.

QUI SOM?

Som un equip de tres realitzadores: l’Alexandra Garcia-Vilà, la Marta González i la Marta Saleta, provinents de l’Associació de Documentalistes Independents INDOC. Quan vam conèixer el que estava passant al Figaró, vam voler veure d’aprop com funcionava aquest poble atípic. En arribar allà vam decidir que calia documentar el dia a dia d’aquesta experiència democràtica, i encara més en aquest moment en què es busquen alternatives a la política vigent.

+info: projectefigaro.wordpress.com/quienes-somos/

A QUÈ DESTINAREM LES VOSTRES APORTACIONS?

El 80% del documental ja està rodat. Portem 2 anys seguint el procès democràtic del Figaró. El nostre primer objectiu és recaptar 7000 euros que és el mínim necessari per a poder acabar el rodatge i l’edició.

Havent recollit els 7.000 euros, ens posarien els següents nous reptes:

• Si arribem a 8.000 € podrem incorporar una banda sonora.
• Si arribem a 9.000 € podrem traduïr el documental a l’anglès.
• Si arribem a 10.000 € podrem fer la distribució per festivals nacionals e internacionals.

CALENDARI

El plànning de treball és acabar la postproducció a l’estiu del 2014 i entregar les recompenses a la tardor.

MÉS INFORMACIÓ
Trobareu més informació al nostre blog projectefigaro.wordpress.com


“El que és revolucionari és el que passa al meu poble”

ORIOL AGULLÓ

Al poble vallesà del Figaró, no s’han pres decisions que canviaran el món, és un poble d’un miler d’habitants que no disposa de cap indústria puntera ni de grans extensions de terreny on cultivar. Un poble que s’assimila a les localitats properes, però on, a través de l’agrupació d’electores de la Candidatura Activa del Figaró (CAF), fa una dècada que la ciutadania s’implica en la gestió del poble decidint partides pressupostàries o ordenances municipals. Les polítiques socials del Figaró avalen l’aposta radicalment local del municipi en un moment en què les administracions catalanes i estatals planegen la reducció de competències dels ajuntaments petits, sota la bandera de l’eficiència econòmica.

Feu política perquè, si no la feu, algú la farà per vosaltres i, probablement, contra vosaltres”. Antonio Machado

Una setmana abans de les darreres eleccions municipals, el 15 de maig de 2011, quaranta persones van decidir acampar a la Puerta de Sol de Madrid per reclamar una democràcia més participativa, allunyada del bipartidisme i on els poders econòmics i financers no decidissin les polítiques públiques. De manera espontània, la gent es va anar afegint a la iniciativa de la capital espanyola i la protesta es va fer extensiva a milers de ciutats i pobles de tot l’Estat. Havia esclatat la indignació i la plaça de Catalunya de Barcelona acollia nombroses assemblees i grups de treball on milers de ciutadanes debatien sobre com promoure iniciatives que oferissin solucions concretes a diversos dels reptes i els greuges socials que es plantejaven. Marta Saleta, Marta González i Alexandra, membres de l’associació de documentalistes independents Indoc, van començar a gravar el dia a dia de la plaça. “Era un moment molt interessant i estàvem davant d’un moviment transformador”, assegura Marta González. Hores abans de les eleccions, David, un conegut vinculat a la CAF del Figaró, els assegurà: “El que és realment revolucionari és el que passa al meu poble”. Aquell 22 de maig, les documentalistes van agafar els trípodes i les càmeres. Mentre diversos pobles i ciutats de tot l’Estat veien difuminada la força del moviment dels indignats entre el sistema de democràcia representativa, al Figaró, les tres documentalistes es van trobar enmig d’una gran festa. La CAF havia estat escollida per governar el poble per tercera vegada consecutiva i, per primera vegada, havia guanyat els comicis per majoria absoluta.

El repte de governar entre veïnes

Aquell mateix dia, les membres d’Indoc van decidir fer un seguiment de l’acció de govern. “Volíem comprovar si la utopia de governar un poble a través dels veïns es podia dur a terme”, assenyala Marta Saleta. La CAF és una agrupació d’electores, no es tracta d’un partit i els seus membres no són professionals de la política. Lluc V. Peláez, alcalde del municipi, reflexiona que “potser la diferència amb altres projectes de municipalisme en clau alternativa, com les CUP, rau en el fet que mai no ens hem volgut constituir com a partit polític”. Des d’aquell maig, les documentalistes van començar a registrar amb una càmera l’assemblea de la CAF, l’òrgan de presa de decisions de la candidatura. Entre assemblees i moments de vida del poble, durant més de dos anys, han observat indecisions i discussions sense abaixar l’objectiu de la càmera. “Per nosaltres, va ser molt interessant, no només les decisions que prenien, sinó les preguntes que es feien”, afegeix Marta Saleta. “Ens falta molt coneixement sobre el funcionament de les coses per saber com les podem canviar”, conclou. Però el repte del Figaró va molt més enllà de la gestió pública, implica governar buscant el consens amb persones entre les quals no hi ha afinitat ideològica. Indoc es va proposar produir el documental i va iniciar una campanya de micromecenatge que ha acabat amb èxit després de recollir 7.605 euros. Fet que permetrà acabar el rodatge i dur a terme l’edició. La campanya es va iniciar durant la II Fira d’Economia Solidària de Catalunya del 26 i el 27 d’octubre d’enguany –on van presentar el projecte, a la parada de la Fundació Desenvolupament Comunitari, que els va cedir part de l’espai expositiu i els va donar suport en la difusió–.

La participació: una manera de fer

Quan vam sentir uns nens parlant sobre el bé comú, vam veure que la CAF estava fent alguna cosa”, afirma Saleta. Cada any, s’engega un procés participatiu segons el qual les persones més grans de setze anys empadronades al municipi –independentment de la nacionalitat– i la gent que hi ha nascut però no hi viu decideixen sobre el pressupost municipal. Es voten tant les petites inversions com l’ordre de prioritats de les grans inversions que depenen de les subvencions d’altres administracions. Durant el procés, la participació és present a la vida quotidiana del poble: del carrer al bar, passant pel camp de futbol i, fins i tot, arribant a l’escola, on la mainada, a través dels Quaderns escolars per al debat en família, decideix en què s’han d’invertir la part dels pressupostos que es destina a les més petites. “El més important és que són conscients de la importància de les decisions que prenen perquè saben que es duran a terme”, afegeix González.

Aquest procés culmina el dia de les votacions. La Comissió Permanent de Participació Ciutadana –formada per representats de la CAF, entitats, ciutadania no organitzada i partits polítics amb més d’un tres per cent de vots– regula la participació de les veïnes i supervisa el procés. El procediment també s’ha utilitzat per prendre decisions estratègiques –com l’Agenda 21, el pla educatiu del municipi o el POUM– i decisions ideològiques, com la possibilitat de canviar el nom del poble per Figueró o el posicionament del municipi amb relació a la qüestió nacional.

Una part imprescindible d’aquest procés és el Consell del Poble, un òrgan obert convocat per la Comissió Permanent on es debaten propostes i s’intenten consensuar. Per a Marc Parés, regidor de Medi Ambient i Participació Ciutadana entre els anys 2007 i 2011 i, actualment, investigador de l’IGOP, “és bàsic diversificar els canals per arribar al màxim de gent possible”. Per fer-ho, dinamitzen la participació al procés a través dels espais de què disposen, com les classes de català per a dones immigrades que es fan dins el centre cívic. Amb tot, l’alcalde Peláez pot presumir del percentatge de participació a les votacions dels processos participatius del Figaró, que és d’un 30% (mentre que, en altres municipis, percentatges d’entre un 15 i un 20% es consideren un èxit) i del fet que el Consell compta amb una desena part de la població del Figaró.

Deu anys de participació

L’any 2002, el context social i polític que es vivia al Figaró va fer mobilitzar la ciutadania. Manel Alconchel, alcalde des de l’any 1991 sota les sigles de CiU, exercia de màxim mandatari del municipi a través del PSC-PM. Els dos grans partits del moment estaven enfrontats i, al consistori, s’hi respirava molta tensió, cosa que propiciava la desatenció dels serveis públics del municipi. Les veïnes assistien a un dèficit de polítiques d’ocupació, d’habitatges i de joventut, mentre contemplaven com l’aigua de la riera del poble s’assecava a causa, en part, de la gestió privada de l’aigua, que implicava la venda de part del cabal a l’empresa Sati de la Garriga. L’associació de veïns i veïnes del municipi, l’AMPA i la plataforma ecologista Salvem la Riereta –que reclamava la millora de la gestió ecològica dels recursos hídrics del poble– van decidir tirar endavant una candidatura electoral de consens a partir del teixit associatiu del poble.

Contra tot pronòstic, a les eleccions de l’any següent, la CAF es va imposar al consistori i Gemma Sánchez, presidenta de l’associació de veïns i veïnes, es va convertir en alcaldessa. “La majoria absoluta de les últimes eleccions ha fet canviar la percepció dels altres partits polítics, que consideraven el mandat de la CAF com un fet transitori fins que les coses tornessin al seu lloc”, assegura Peláez. Per a Marc Parés, membre de la plataforma Salvem la Riereta l’any 2003, “la consolidació de la CAF no es deu tant als mecanismes de participació com a les polítiques comunitàries” que ha dut a terme, com la creació d’un centre cívic o d’una escola bressol que permetés la creació d’espais de relació entre els col·lectius del poble.

Tanmateix, el temps ha fet que la societat civil seguís un procés semblant al que van patir les associacions veïnals barcelonines després de les primeres eleccions municipals democràtiques: els membres més actius han anat treballant amb els governs de la CAF i les organitzacions veïnals han anat perdent força.

La reducció de competències

L’amenaça més gran que planeja sobre els serveis socials és el projecte de reforma local”, s’assegurava durant el XX Congrés de l’Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials que es va fer el mes d’octubre a Madrid. L’11 de juliol, el president i el coordinador general de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve i Xavier Forcadell, van fer públic un dictamen encarregat per la Diputació al despatx d’advocats de Miquel Roca i Junyent, on s’incidia en la inconstitucionalitat del projecte de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (PRSAL) impulsada pel Partit Popular. La PRSAL es va aprovar a les corts espanyoles el 19 de desembre gràcies a la majoria popular representa buidar de competències els ajuntaments i traspassar-les a les diputacions.

En aquest cas, però, ni el govern de l’Estat ni el de la Generalitat de Catalunya aposten per cases de la vila properes i sensibles a les necessitats del veïnat, ja que ambdues administracions estan tramitant lleis que busquen la limitació de les possibilitats d’actuació dels ajuntaments. El projecte de Llei de Reforma dels Governs Locals de la Generalitat de Catalunya busca fer el mateix amb els consells comarcals. La llei, no exempta de polèmica (perquè no s’ha presentat acompanyada d’una llei de finançament local i perquè topa directament amb la llei del govern espanyol), s’està desenvolupant a través d’una comissió de seguiment des del 6 de novembre. A través de la normativa catalana, els consells comarcals es faran càrrec dels serveis bàsics dels municipis més petits i canviaran la seva estructura de govern.

Un exemple replicable?

Malgrat les reformes locals, l’experiència del Figaró pot ser inspiradora. Tant és així que, sovint, el poble rep visites de partits polítics independents que volen conèixer el funcionament de la CAF. Alguns vénen de municipis que són fins a vint vegades més grans. Com assenyala la web del projecte Figaró, “del seu posicionament sobre l’àmbit local, se’n desprèn una visió del món”. Tot i això, com assenyala el propi alcalde Peláez, “la recerca del consens requereix molta flexibilitat ideològica” i, per aquest motiu, l’agrupació d’electores ha promogut polítiques com la remunicipalització de l’aigua, la integració de guifi.net o la recollida de residus porta a porta, però també ha donat resposta a demandes d’incrementar la vigilància o d’aplicar una ordenança de civisme.

Ens hem trobat amb persones que, davant les normatives que han d’aplicar, miren de trobar solucions viables i positives per al poble”, reflexiona Saleta, que relata que, fa un parell d’anys, l’Ajuntament va assumir el cost de les hores de prestació del Centre d’Atenció Primària que el govern de la Generalitat de Catalunya havia retallat durant l’estiu.

L’experiència del Figaró és singular, si bé les experiències de Reparto (Las Cabeza de San Juan, Sevilla), Torrelodones (Madrid), Porto Alegre (el Brasil), Cascais (Portugal) o algun dels processos engegats a districtes de Nova York poden ser similars. L’Observatori Internacional de la Democràcia Participativa, amb seu a Barcelona, és un bon banc de dades. Amb tot, existeixen molts municipis que han tingut experiències de democràcia participativa, però difícilment tant transversals i profunds com el del Figaró. “Ho hem fet des de baix, amb convicció i, sobretot, amb el compromís polític d’aplicar els resultats dels processos de participació”, assegura Parés. El més transformador del Figaró és que el veïnat s’ha cregut que podia governar el poble; i així ho ha fet.

Article publicat a la Directa 342 d’11 de desembre de 2013.

20/1/2014


Figaró, un pueblo asambleario en el que hasta los niños tienen acceso a los presupuestos

Jordi Mumbrú

Ser elegido alcalde por mayoría absoluta y tener que aprobar las decisiones que han tomado otros no es fácil. Y menos aún cuando lo que ha decidido el conjunto de los ciudadanos es justo lo contrario de lo que piensa el alcalde. Pero la participación ciudadana tiene estas cosas: a veces coincide con lo que piensan los que mandan y a veces no.

El alcalde en cuestión se llama Lluc Peláez y no tiene ninguna duda de que esta es la mejor fórmula para gestionar la alcaldía de Figaró-Montmany, un municipio de poco más de 1.100 habitantes de la provincia de Barcelona. Pelàez forma parte de la Candidatura Activa del Figaró (CAF), una agrupación de electores que un buen día decidieron prescindir de los partidos políticos y organizarse. Las primeras elecciones a las que se presentaron fueron las municipales de 2003 y, desde entonces, gobiernan el pueblo. Al principio lo hacían en minoría, gracias a un acuerdo con CiU, pero con el paso de los años, las experiencias de democracia participativa se han ido consolidando y en las elecciones de 2011 consiguieron la mayoría absoluta. Desde entonces, gobiernan solos, con todo el pueblo.

"Nuestro objetivo era, desde el principio hacer una democracia participativa, reglamentarla y cumplirla", explica Lluís Feliu, uno de los fundadores y concejal de Vía Pública. Tres directoras han estado siguiendo todo el proceso y filmándolo desde el día en que ganaron las elecciones por mayoría absoluta. Desde hace unas semanas han iniciado una recogida de fondos a través de Verkami para financiar el proyecto. Una de las directoras es Marta Saleta. Después de seguir el proceso, explica que una de las cosas que más le ha impactado de esta iniciativa ha sido "ver cómo la gente del pueblo se ha ido implicando cada vez más".

Un ejemplo es el de los niños del pueblo, que cada año pueden decidir a qué destinan una parte del presupuesto. "El primer año decidieron hacer una Feria de Navidad, con diferentes atracciones y se gastaron todo el dinero de golpe. Pero poco a poco ha ido calando la responsabilidad y han visto que gastárselo todo de golpe no era una buena idea. Y ahora, por ejemplo, han decidido hacer una pista de skate".

Aunque la participación en las diferentes decisiones es de todos los segmentos de la población, el alcalde se siente especialmente orgulloso de la implicación de los niños. Con la colaboración de la escuela, el Ayuntamiento ha creado un canal con las familias a través de los niños. Desde la escuela ponen en marcha procesos participativos con los alumnos que, cuando llegan a casa , lo consultan con sus padres. "Ahora sentimos como los niños hablan del bien común y de intentar mejorar el pueblo", explica satisfecho el alcalde.

Decidir el programa y los presupuestos

La CAF se presentó a las elecciones con un programa electoral que votaron los vecinos. Después de ganar discutieron con el pueblo, repartido en diferentes comisiones, los puntos del programa y así redactaron el Plan de Actuación Municipal (PAM) de toda la legislatura. Además, cada año se hace una votación donde los ciudadanos pueden escoger a qué se destina entre el 5% y el 10% del presupuesto. En la papeleta hay una lista con una treintena de posibles actuaciones donde se incluye también lo que cuesta cada una. Pelàez explica que el porcentaje que se somete a consulta puede parecer poco, pero recuerda que hay que tener en cuenta que buena parte del presupuesto anual, de 1,5 millones de euros aproximadamente, se esfuma con nóminas y gastos ordinarios.

En todas las votaciones consiguen un 30% de participación, una cifra altísima si se compara con la de los otros municipios que se considera buena si llega al 10%. "Ya existen las herramientas para hacer que la democracia sea más radical, pero las tenemos que pedir", añade el alcalde. Diferentes ayuntamientos, algunos incluso de fuera del Estado, ya han visitado el pequeño municipio de Figaró para tomar nota.

Tanto el proyecto educativo como la Agenda 21, que es una guía de las Naciones Unidas para fomentar el desarrollo sostenible de los municipios, son temas estratégicos para el equipo de Gobierno. Para reforzarlos, en todas las votaciones se aplican unos "criterios correctivos" según Pelàez, que favorecen estas políticas.

Aprobar lo contrario de lo que uno piensa

Pero a veces la voluntad popular escoge otro camino que el que tiene en la cabeza del equipo de Gobierno. Fue así como un día la gente del pueblo decidió que era necesario aumentar la seguridad del municipio y contratar un vigilante para que hiciera guardia para las noches. "Nosotros entendemos que la seguridad no es tener un policía en cada esquina, sino reforzar la cohesión social, la buena vecindad o que la gente tenga trabajo", dice Peláez, que no tuvo más remedio que contratar el vigilante. "No debes tener miedo a la democracia. Un día sale lo que quieres y otro no" reconoce Lluís Feliu. Está convencido el político no es más que el que aplica las decisiones del pueblo: "Los ciudadanos proponen y tú ejecutas. Y no hay nada que te legitime más que la voluntad del pueblo”.

Para Feliu el éxito de este nuevo proyecto de Verkami es muy importante "para hacer ver a la gente que está desencantada con la política que hay otra manera de hacer política".

26/11/2013

http://www.eldiario.es/catalunya/politica/Buscan-conocer-ejemplo-democracia-participativa_0_200880877.html


A la mateixa secció:


La mercantilización de la democracia


Los referéndums tienen mala fama, pero necesitamos muchos más


Los límites de la democracia liberal


¿Es posible democratizar la gestión municipal? La experiencia de la Mesa de Exclusión de Tetuán


La democracia no puede consistir sólo en el ejercicio de un voto electoral sino en el derecho de los ciudadanos a decidir


“Esto es un laboratorio de autogobierno”. Entrevista a Giuseppe Micciarelli sobre L’Asilo


Els referèndums com eina de decisió política.


"Mandar obedeciendo" (1994)


"L’assemblea ciutadana ha de ser la institució bàsica en la nova societat" Entrevista a Janet Biehl.


Participació ciutadana: moda o necessitat? Anàlisi crítica de l’experiència de Badalona.

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com