contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
divendres 8 de novembre de 2013 |
RTVV no es tanca. Per una RTV valenciana 100% pública, autogestionada, en català i sota control social.

Declaració d’Esquerra Anticapitalista

Davant la decisió del Govern valencià de tancar Radiotelevisió Valenciana (RTVV) tan sols podem mostrar el nostre rebuig, pel que considerem un atac més a la societat valenciana, a la seua cultura i identitat, i als treballadors i treballadores de l’ens públic que estan carregant amb una responsabilitat que no els correspon.

És ben coneguda la política del Partit Popular davant la ràdio i la televisió de totes les valencianes. Des de fa molts anys han convertit un servei públic en un aparell de propaganda del que s’han aprofitat per a difondre una realitat distorsionada al conjunt de la societat valenciana sobre el que ocorre al País Valencià. La RTVV ha estat assetjada políticament, censurada i va ser un mitjà d’espanyolització del nostre País.

No obstant això, s’està desmantellant un servei públic valencià que, com a tot servei públic, té l’objectiu de garantir un dret fonamental del nostre poble, en aquest cas, el dret a la informació sobre el nostre país i el dret a gaudir d’un mitjà de comunicació en la nostra llengua. Si RTVV desapareix, cap mitjà de comunicació privat podrà substituir-la.

D’aquesta manera, el Govern ha jugat amb un dret dels valencians i valencianes per a modelar-ho a la seua imatge i semblança i, ara, com un xiquet que es cansa del seu joguet, decideix tancar-ho. Comportament que podem qualificar com una vertadera “rebequeria”, després que el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià trencara el seu costum de “fer-li el joc” al Consell i declarara nul l’ERO que volien imposar il•legalment a les persones que treballaven a RTVV. Un ERO que es va aprovar el passat gener de 2012 per a acomiadar a més de 1.200 treballadores i treballadors, quasi la meitat de la plantilla de l’ens públic, amb l’única intenció de fer al grup de comunicació rendible per a vendre’l.

Però la gestió de RTVV encara ha estat molt pitjor del que pot semblar en principi. S’ha malbaratat diners de totes en la retransmissió de grans esdeveniments que no eren d’interès general, com els 22 milions en el mundial de F1 o altres 11 milions en la visita del Papa. Despeses que tan sols es justifiquen amb interessos polítics partidaris, pròpies del clientelisme habitual del Govern i que s’agreugen amb la contractació de personal sense imparcialitat i la externalització de les produccions a empreses privades que les elaboraven de pitjor qualitat i molt més cares. És per això que incidim en la necessitat d’una auditoria ciutadana del deute de la Generalitat Valenciana que esclarisca els diners que les valencianes no han de pagar per aquesta dolenta gestió.

Tot açò és el que han denunciat els treballadors i treballadores de RTVV quan han pres l’emissió de Canal 9 per a autogestionar la programació especial de tancament. En aquest sentit han criticat i demanat disculpes per la manipulació informativa que es feia des d’aquest mitjà. Açò ens ha retornat l’esperança i la il•lusió que és possible una ràdio i televisió valencianes públiques, de qualitat, imparcials i en català.

Aquesta situació es donà també a Grècia, on el Govern, baix el mandat de la Troika, decidí tancar la radio i televisió públiques, ERT. La resposta de les professionals que hi treballaven va ser ocupar el canal de televisió i continuar l’emissió d’una forma autogestionada. El divendres 8 de novembre, a Grècia, la policia desallotjava els treballadors que es trobaven encara dins de l’emissora central a Atenas, mostrant així la tremenda por que els governs capitalistes tenen a l’autogestió de la gent treballadora i a una informació realment lliure. Tanmateix, les emissions d’ERT es mantenen gràcies a que l’ocupació continua en altres emissores com la de Salònica.

La vida de la RTVV no és una qüestió d’eficiència econòmica. Sota control social, una RTV pública és una eina de promoció de la nostra llengua i cultura, així com d’anàlisi crítica de la realitat al servei de la gent treballadora i de la ciutadania.

Exigim la rectificació del Govern valencià i la depuració de responsabilitats, però també animem als treballadors i treballadores de RTVV a seguir amb la seua lluita i a continuar l’ocupació i l’autogestió de l’ens públic. Només d’aquesta manera les valencianes podrem tenir una ràdio i televisió al servei del nostre poble, la informació veraç i la cultura popular, que aprofitem per a reivindicar una vegada més. Ni s’ha de permetre el tancament de RTVV ni aquest ha de ser l’excusa per a una posterior privatització, projectada des de fa temps pel PP.

Per aquestes raons, donem suport a la convocatòria de manifestació en València, Castelló i Alacant el pròxim dissabte, 9 de novembre, a les 18:00 hores.

No al tancament de la RTV valenciana

Recolzem les treballadores de la RTV Valenciana

Per la defensa de la nostra llengua i cultura

Per una RTV Valenciana 100% pública, autogestionada i sota control social.

Paguem els serveis públics, No paguem el deute il•legítim

Dimissió del govern valencià

Versió en castellà


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com