contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 30 de setembre de 2013 |
Manifestació en suport a la Vaga indefinida de docents a les Illes. Les Illes s’omplen de samarretes verdes contra la política educativa del govern balear i en defensa d’una educació pública en català


Los profesores de Balears dicen que harán "todo lo posible" para que no se implante el trilingüismo. Advierten que la suspensión temporal de la huelga, que no una desconvocatoria, permitirá "reiniciar" los paros "en el momento que se considere oportuno. Publico 6/10/2013

"El TIL no se puede aplicar una vez empezado el curso", ha apuntado Caldentey, quien, además, ha advertido que "cualquier acto represivo contra un funcionario, un director o un profesor tendrá un respuesta colectiva, no individual". No obstante, no ha querido detallar si volverían a la huelga puesto que la "reacción" se tomará de acuerdo "a la acción planteada" ... Asimismo, los comités de huelga han anunciado que "habrá otro día de huelga", que previsiblemente -si las Asambleas de Docentes los consideran oportuno- coincidirá con la huelga prevista a nivel estatal el día 24 de octubre contra la LOMCE ya que Baleares ha sido como "el laboratorio de la LOMCE" ... Por parte de los padres, el presidente de FAPA Mallorca, Vicenç Rodrigo, ha destacado la "responsabilidad y profesionalidad absoluta" de los profesores y se ha mostrado a favor de que los niños aprendan inglés "pero bien" y sin "experimentos". Además, ha indicado que mostrarán su apoyo a los docentes llevando flores, tartas o cualquier otro obsequio a los centros durante los próximos días.


29/9/2013 - 17:38 Palma ja s’ha començat a omplir ben aviat de gent vestida amb la samarreta verda, que ha esdevingut el símbol de la protesta contra el decret de llengües del govern i en defensa d’una educació pública de qualitat i en català. Una riuada verda arribada de tots els punts de les Illes per participar en una manifestació que es preveu multitudinària i històrica.

Heus ací un recull de fotografies de la mobilització a Palma i també en més indrets com ara Eivissa, Maó, Formentera i Barcelona.

La protesta, que se inició a las 18.00 horas y también se celebra en otras ciudades de Baleares, está protagonizada por los docentes de las islas, que llevan en huelga indefinida más de dos semanas. La razón: el famoso Tratamiento Integral de Lenguas (TIL), que apuesta por el trilingüismo pero excluye al catalán de las aulas.

Riuada verda a les Illes contra la política educativa de Bauzá

Les principals ciutats de les Illes s’han convertit en un clam aquesta tarda contra la política educativa del govern de José Ramón Bauzá. Desenes de milers de ciutadans s’han posat la samarreta verda de la revolta dels mestres i han sortit al carrer per alçar la veu contra les últimes imposicions del PP i la posada en marxa del decret de llengües que es carrega el consens sobre la immersió lingüística. Els organitzadors xifren en uns 90.000 assistents a la manifestació de Palma (més de 100.000 a totes les Illes), que ha començat a les sis de la tarda. La Societat Balear de Matemàtiques, que s’ha proposat de fer un càlcul precís, apunta que segurament s’ha arribat als 80.000 manifestants.

La manifestació de Palma ha començat a caminar a les 17.55 h, cinc minuts abans del que era previst per por de la massificació. A aquesta hora, la plaça Espanya estava plena de gom a gom del color verd. Sindicats, docents, pares i mares d’alumnes han anat en massa a la manifestació que els organitzadors anuncien com la més gran de la història de les Illes. Poca estona després de començar la manifestació de Palma també ha començat la de Maó, que igualment ha escampat el color verd dels concentrats pels carrers del centre de la capital de Menorca. Aproximadament a la mateixa hora, milers de manifestants començaven a caminar a Eivissa.

A Palma, la manifestació ha començat a caminar per fer el recorregut previst, de plaça Espanya fins a Plaça de la Reina, en un trajecte de prop de tres quilòmetres, mentre milers de manifestants continuaven arribant al punt d’inici.

Vaga indefinida dels mestres

Fa dotze dies que els mestres de les Illes Balears van començar una vaga indefinida que com més va és més forta, i que avui pren forma d’una manifestació a Palma que es preveu multitudinària. Docents, sindicats, mares i pares estan decidits a mantenir la protesta contra el decret de llengües del govern Bauzà mentre aquest no s’avingui a negociar-ne l’aplicació. En aquestes dues setmanes la vaga de docents ha esdevingut una mobilització social amb què s’ha implicat bona part de la societat balear i que ha desfermat la solidaritat i el suport a tots els Països Catalans.

Les converses mantingudes fins ara entre govern i sindicats han acabat sense acord i l’Assemblea de Docents ha decidit de mantenir la vaga indefinida, amb el suport de mares i pares que fins i tot s’han sumat activament a la protesta perquè els mestres no vegin reduït tant el seu salari.

Han estat dues setmanes d’aules buides i carrers plens. En què la samarreta verda de defensa de l’educació pública, de qualitat i en català ha esdevingut una onada de solidaritat. Les protestes s’han fet sentir al parlament, a la Universitat i a plens municipals de diversos pobles de les Illes. I a Barcelona, València i tantes altres viles del país que s’hi han sumat amb concentracions de suport. I també a través de la caixa de resistència, que ja ha recollit 220.500 euros.

Ja no queden busos a Mallorca per anar fins a Palma aquesta tarda, on a les sis arrencarà la manifestació des de la plaça Espanya. Una manifestació que els organitzadors diuen que ja poden qualificar d’històrica abans que passi, i que tindrà una rèplica de suport a la ciutat de Barcelona, on a la mateixa hora es farà una concentració a la plaça de Sant Jaume.

L’Assemblea de Docents nega avenços en les negociacions amb el govern

El portaveu de l’Assemblea de Docents de les Illes Balears, Guillem Barceló, ha desmentit que s’hagin tancat acords en les negociacions amb el govern balear pel decret del trilingüisme, com ja s’havia donat per fet des de l’executiu de José Ramón Bauzá. Barceló ha explicat que els punts que es van concretar en la darrera reunió amb el govern havien de passar per l’assemblea per donar-se per tancats. Aquest dissabte, gairebé per unanimitat, van ser rebutjats pels mestres que els consideren ’insuficients’. ’Tot queda molt inconcret, com les plantilles i les ratios, i necessitem més concreció i confiança que això, després de tancar l’acord, es pugui dur a terme’, ha dit el portaveu dels mestres.

Com ha apuntat Barceló, caldrà, per tant, tornar a negociar i plantejar a l’executiu balear els punts que han estat rebutjats per l’Assemblea de Docents, en la reunió que està prevista aquest dilluns a la tarda.

Fonts: Vilaweb, eldiario.es, Publico


Biel Majoral: ’Els mestres han començat la quarta Germania contra l’abús de poder’

Entrevistem el músic i professor de la Facultat d’Educació de la UIB · Parla de la revolta dels mestres de les Illes contra la política educativa del govern de Bauzá

Autor: Pere Cardús Cardellach

Els mestres s’han alçat contra l’abús de poder a les Illes. Això és una revolta, la quarta Germania, segons Biel Majoral, músic i professor de llengua catalana a la Facultat d’Educació de la UIB. En aquesta entrevista, Majoral descriu les raons de fons que han portat Bauzá a atacar el model d’ensenyament pactat fins ara a les Illes. I avisa que l’actuació de Bauzá va ’contra l’educació pública, la qualitat i la dignitat dels mestres. Sabeu per què? Perquè els mestres havien recobrat el prestigi social que els havien fet perdre aquests últims anys’.

Bauzá diu que el Tractament Integral de Llengües (TIL) és legítim perquè ells també van haver d’acceptar la imposició de la immersió quan governaven uns altres. És un problema de majories i minories?

És una qüestió de majories mal interpretades. Hi ha un consens, una llei de normalització lingüística, i hi ha una preferència d’impulsar la normalització de la llengua pròpia, com diu l’estatut. L’estatut ho deixa molt clar: ’La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears [...]’ Això que fa en Bauzá em recorda l’excusa que van parar alguns personatges de la història per perseguir jueus i comunistes. Jo no crec que les majories servesquin per a imposar. Bauzá s’equivoca perquè la normalització lingüística també va ser acordada amb el seu partit.

Al parlament té majoria i el seu partit li dóna suport.

Ell té una majoria relativa. L’educació i la universitat són conquestes socials. No té pas el suport de la majoria absoluta de la població. Té la majoria absoluta de les votacions al parlament, que és la d’un 30% de la població. No pot pas jugar amb aquestes majories. Ningú no li ha donat la clau dictatorial encara. Per tant, ell ha de pensar que parla en nom d’un sector que en aquests moments no és majoritari –fins i tot el sindicat del seu partit s’ha pronunciat contrari al TIL–. Bauzá sap perfectament que el TIL és una mangarrufa que no té raonaments i que tan sols el pot imposar. Aquesta no és una manera d’actuar democràtica. La democràcia implica consens, diàleg…

Però què cerca Bauzá amb el TIL? Quin objectiu de fons pretén?

Liquidar l’ensenyament públic, liquidar la qualitat i, sobretot, allò que ja va fer el franquisme: qüestionar l’autoritat dels mestres. És una escenificació per a desvirtuar i tapar els altres problemes. Si volia un ensenyament de l’anglès, si fos un senyor responsable i no solament un ’pijo’, havia d’haver potenciat l’ensenyament per fer les classes d’anglès amb grups reduïts i pensar a tenir professors preparats, que n’hi ha. Fa molts d’anys que a magisteri formam professors en llengua estrangera i gairebé tots en anglès. El seu objectiu és fer com han fet els espanyols respecte de Gibraltar, per tal d’exaltar aquest patriotisme estantís.

Dieu que un dels objectius és dinamitar l’autoritat dels mestres?

Els mestres han començat la quarta Germania contra l’abús de poder de Bauzá i no permetrem que destrossin l’ensenyament públic i de qualitat. Han entès que en Bauzá vol fer una revolució a sang i fetge. I els mestres pensen que nosaltres fem revoltes. La revolta vol dir explicar al poble per què s’ha d’aixecar contra l’abús de poder. I és això, que han fet els mestres, han començat la quarta Germania. La repressió d’aquesta quarta Germania? En Bauzá deu haver llegit la història de la repressió. I jo sempre record que quan en Pau Casesnoves, l’agermanat, va anar a negociar a Valladolid amb Carles I, aquest el va fer executar. Per tant, jo crec que els mestres han començat la revolta veient clarament que això no va a favor del trilingüisme, sinó contra l’educació pública, la qualitat i la dignitat d’aquesta professió. Sabeu per què? Perquè els mestres havien recobrat el prestigi social que els havien fet perdre aquests últims anys.

La quarta Germania no la fan tan sols els mestres. Quin paper hi tenen els pares i els estudiants?

La comença un col·lectiu, però ràpidament s’hi apunten els pares perquè aquesta vegada sí que han vist que anaven contra ells. I aquestes historietes sobre el català i totes aquestes excuses que s’inventa en Bauzá han quedat en evidència. Tothom pot veure les destrosses que han fet a les aules, els mestres que no s’incorporen a l’ensenyament i la quantitat de mestres interins que circulen en nom d’una austeritat i d’una crisi que no fan res per resoldre. Els pares han estat ben informats. Aquesta vegada, els pares confien als mestres l’autoritat que els pertoca en una societat democràtica. Això que passa és un exercici de democràcia, que no és anar a votar cada quatre anys. La democràcia també és respectar la feina que fan els altres i les conquestes socials consolidades. Què ha fet en Bauzá? Ha vist que es consolidava l’ensenyament públic i de qualitat i ha volgut destruir-ho tot. No poden consentir una societat que avança.

La vaga indefinida és una mesura contundent, amb molts costs per a qui la fa. Fins on s’arribarà?

No sé com acabarà. Heu de pensar que aquests mestres s’exposen a perdre una quantitat de diners. I com tots els membres de la societat, tenen dificultats econòmiques. L’han començada perquè han dit que ja n’hi havia prou. De moment, ja s’han aixecat. I això és molt important. Els mestres se senten ferits. I els pares, també. A mi, pares castellanoparlants m’han dit que volen que hi hagi un ensenyament de qualitat i que la llengua els és igual. Si els ensenyen en català coses que els fan persones, ja els va bé. Els mestres això ho han sabut explicar molt bé. La qüestió de la llengua la tenim mig resolta, aquí. I això els molesta. La gent vol un ensenyament per a tothom i han vist que això perillava.

En aquest cas, la solidaritat de la resta dels Països Catalans s’ha activat ràpidament. És una causa nacional?

Sí. Amb l’excusa de la llengua volen destruir el país. És clar que és una causa nacional i tothom ha de ser solidari. En això els Països Catalans hem de mostrar-nos molt units com a nació. Com sempre, hi ha una persecució contra una manera de ser i d’entendre la vida. No ho suporten. No ho poden suportar. I llavors s’inventen mil i una excusa.

19.09.2013


A la mateixa secció:


Escola Valenciana, sobre les denúncies d’adoctrinament: ‘Negar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana’.


Manuel Monfort: "La llengua està utilitzant-se des de la perspectiva política quan realment la llengua és un element cultural de la identitat d’un poble".


I diuen que adoctrinem


Escola i política


¿Quién manda en la educación?


Apologia de la filosofia


“No nos educan, nos normalizan, nos reducen, nos apagan”, Andrea Martínez, alumna de Bachillerato


STEPV i Escola Valenciana valoren positivament que la majoria dels centres opte pels nivells avançats dels programes del Decret de Plurilingüisme.


Per un gir en educació, 9-M Vaga en l’ensenyament


València: PSPV, Compromís y València en Comú aprueban cesión de suelo público a la privada Universidad Europea

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com