contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
diumenge 22 de setembre de 2013 |
Manifest de suport a la Vaga Indefinida del professorat de les Illes Balears

Grup del País Valencià de suport a la Vaga de les Illes

El grup de suport a la Vaga de les Illes del País Valencià ha decidit obrir el manifest a tots els Països Catalans per tal que es puguen adherir entitats de tots els territoris.

Per adhesions al manifest: vicent.mauri@intersindical.org


Les organitzacions sotasignades volem manifestar el nostre suport al professorat, a l’Assemblea de Docents i als sindicats de les Illes Balears davant la vaga Indefinida convocada contra la política educativa i lingüística del govern Bauzà.

La convocatòria de la vaga indefinida ha estat caracteritzada per un procés intens de debat i decisió assembleària i horitzontal, amb una important participació del professorat i de nombroses xarxes, plataformes i entitats illenques per decidir quines eren les mesures més adients per plantar cara a les polítiques del govern balear, un govern que està aprovant, de manera unilateral, nombroses mesures que afecten negativament l’escola, el professorat i l’alumnat. Entre aquestes mesures hi ha totes aquelles que afecten salaris, jornada, plantilles, ràtios, jubilacions, acomiadaments... També les que afecten la concessió de beques o prestacions a l’alumnat o a les seus famílies. I, evidentment, el TIL, un programa que pretén impedir que el català siga la llengua vehicular del sistema educatiu. La dignitat d’uns docents –directors de centre amb el suport dels seus consells escolars– que s’han negat a aplicar aquest desficaci, ha comportat que hagen estat expedientats per Conselleria. Cal destacar que aquest programa, el TIL, ha estat suspès cautelarment pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que el govern Bauzà ha ignorat completament amb l’aprovació d’un decret llei per la via d’urgència.

Davant d’aquestes mesures que pretenen acabar amb l’ensenyament públic i de qualitat, deteriorar les condicions laborals del professorat i el genocidi lingüístic de la nostra llengua, volem mostrar el nostre suport total i incondicional a les companyes i companys de les Illes Balears i a les seues organitzacions. La persecució i els atacs a la llengua i cultura catalanes no s’ha produït únicament a les Illes, sinó que s’han repetit arreu dels territoris que comparteixen una mateixa llengua. Al País Valencià fa anys que milers d’alumnes no poden estudiar en valencià, i ara volen empitjorar-ho amb els programes plurilingües. Al Principat s’intenta per la via judicial tombar la immersió lingüística. I a la Franja de Ponent, volen frenar els xicotets avanços que s’hi han produït amb la derogació de la llei de llengües d’Aragó, única referència legal que hi ha al català en aquella zona, i l’invent del “LAPAO”. Diferents tàctiques, la mateixa estratègia: entrebancar els processos de normalització lingüística als diferents territoris, afeblir el català i avançar en la seua desaparició.

Per això, fem una crida a la solidaritat activa amb la seua lluita, que també és la nostra, per una escola pública de qualitat i en català. En eixe sentit acordem:

Constituir una Comissió de Suport a la Vaga Indefinida, organitzar actes de suport amb les companyes i companys de les Illes Balears que servesquen per informar de la lluita i recaptar fons per a la seua continuïtat i animar a tots els claustres, consells escolars, entitats i plataformes a enviar escrits de suport i convocar accions de solidaritat als seus àmbits respectius d’intervenció.

ACTES DE SUPORT DEL CAP DE SETMANA SOLIDARI 27-29/S

La nostra proposta és obrir casals i ateneus i muntar actes els beneficis del quals es destinin a les caixes de resistència i animar a tots els claustres, consells escolars, entitats i plataformes a enviar escrits de suport i convocar accions de solidaritat. Així mateix, pensam que aquests dies podem fer servir l’etiqueta #capdesetmanasolidari a més de la #vagaindefinidadocents. Vos demanem que ens ajudeu amb la difusió, tant de la iniciativa com del cartell mut.

Gràcies.

Comitè de solidaritat amb la vaga de docents de les illes Balears - Nucli de Barcelona

CORREUS DE SUPORT:

suportdocentsib@gmail.com

assembleadocentsib@gmail.com

catala@stei-i.org

contacte@mestresiprofessors.cat


Defensam l’educació i l’ensenyament en català

Maria Antònia Font - Secretària de política educativa de l’STEI Illes Balears

23/09/2013

Dos anys de lluita continuada en contra de les polítiques educatives i lingüístiques del Govern ens ha duit fins aquí. Hem hagut d’aturar l’activitat educativa als centres docents de les illes Balears. Els continus atacs contra l’educació, contra la identitat, la llengua i la cultura pròpies i contra la professió docent, posa en perill el sistema educatiu de les illes Balears i la cohesió social, amenaça el futur del nostres infants i joves i crea crispació als centres educatius. Per això el professorat ha dit prou i ha acordat respondre amb una vaga indefinida, un acte de dignitat personal i professional per defensar l’educació de qualitat inclusiva i en català.

Ens trobam davant un govern del PP que no sap governar ni té capacitat per gestionar un conflicte. Ha creat un problema social important allà on no existia i en canvi no ens ha solucionat cap del problemes existents: atur, desnonaments, economia estancada, problemes socials, sanitat en vies de privatització, destrucció del territori, espoli fiscal insostenible, etc. El primer dia de vaga indefinida s’arribà al 90% de participació a la pública i el 40% a la privada concertada. Un èxit sense precedents a la nostra comunitat. Un exemple a seguir en altres mobilitzacions per comunitats educatives de la resta de l’estat. El quart dia de vaga els percentatges eren del 55% a la pública i el 20% a la concertada. Uns percentatges que qualificam d’èxit total. Reunits en Assemblea els treballadors en vaga i els sindicats varen decidir noves mobilitzacions i ningú no va plantejar-se la continuïtat de la vaga indefinida. Estava clar que la vaga és indefinida i no de tres o quatre dies. El Govern, d’ençà que ha començat la vaga i després de veure aquest alt índex de participació real, encara no ens ha cridat a negociar. Ens trobam davant un Executiu irresponsable, inflexible i incapacitat per gestionar aquest conflicte. Per tot això hem demanat la dimissió de la consellera Juana M. Camps i al seu lloc volem una persona interlocutora vàlida.

No és casual que el senyor Bauzá, per ara president del Govern illenc, vulgui posar en marxa aquest model lingüístic escolar a les illes Balears, que se sembla tant al del senyor Wert. Les illes, en aquests moments i pel que fa al model lingüístic, som el laboratori de la LOMCE. Tots dos compleixen el programa estatal del grup ideològic pepero de la FAES d’Aznar. Bauzá i els més ultres del seu partit ens volen llevar la possibilitat de fer l’ensenyament 100% en català a infantil i primària, que és on es garanteix el coneixement de la llengua catalana a tota la població, ens volen imposar que les llengües vehiculars de l’ensenyament, a més de la llengua pròpia que és la llengua catalana, siguin el castellà i l’anglès. Volen imposar de manera invasiva, i no progressiva, la implantació d’aquest model lingüístic a infantil a 3 anys, a 1r, 3r i 5è de primària i a 1r d’ESO. L’alumnat de 1r d’ESO no està preparat per entendre les matemàtiques, les ciències naturals o socials en anglès, el nivell B2 d’anglès per al professorat és insuficient per gestionar una aula en anglès i assegurar-se que l’alumnat entén i assimila els continguts de la matèria en una llengua estrangera quan ja té dificultats per fer-ho en una de les dues llengües oficials.

STEI i FECCOO i l’Assemblea de docents són els convocants de la vaga indefinida. Tots junts treballam amb el suport dels sindicats FETE-UGT i ANPE perquè les nostres reivindicacions siguin recollides i consensuades en qualsevol canvi normatiu del model educatiu. Des de fa dos anys hi ha una gran participació i organització en diferents plataformes, assemblees, coordinadores de mestres i professors, de pares i mares: Plataforma CRIDA, Assemblea de mestres i professors en català illes Balears, Coordinadora de professors preocupats d’Eivissa, Docents pel sentit comú, la Plataforma per l’Escola pública de Manacor, de l’Escola pública de Menorca, Front comú, Assemblea de Docents, creada a iniciativa pels sindicats de l’ensenyament públic, les associacions de directors d’infantil, primària secundària, l’associació d’inspectors, la Universitat de les Illes Balears, la FAPA, COAPA Illes Balears, OCB, Acció Cultural de Menorca, Institut d’Estudis Eivissencs i tot el suport extern que rebem de la resta dels Països Catalans, companys de professió, sindicats, entitats culturals... han fet possible l’èxit d’una mobilització com aquesta que no té precedents a les illes.

Unes accions completament injustes han encès els docents i la societat en general. Durant l’estiu, a més de l’amenaça de la implantació imposada del TIL, hem tengut coneixement que la conselleria ha obert dos expedients disciplinaris injusts i injustificables a tres directors de Menorca i a més a més els ha imposat una suspensió cautelar de sou i de feina. Així mateix els ànims s’han escalfat molt quan el Govern de les illes no ha acatat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que ha donat la raó al recurs presentat per l’STEI i FETE-UGT i que obliga la conselleria d’educació a ajornar el calendari d’aplicació del TIL. El govern ha respost, a la sentència del TSJIB amb la publicació al BOIB d’un decret Llei d’aplicació del TIL tant si vols com si no vols.

La mobilització és intensa a totes les illes. Hem aconseguit ser dignes hereus dels mestres que durant tants d’anys han aconseguit construir un ensenyament arrelat, amb projectes pedagògics coherents, innovadors, en català i que compten amb el suport del 90% dels pares i mares de les illes Balears. Des de tots els racons surten persones, entitats i organitzacions que fan suport als docents en lluita i a les seves reivindicacions que han traspassat les parets dels centres i s’han convertit en una lluita compatida, on la participació democràtica i organitzada ha guanyat un lloc important que ha empoderat la ciutadania i ha enfortit les seves organitzacions que lluiten, tots junts, pels drets socials i lingüístics del poble de les illes Balears.


A la mateixa secció:


Escola Valenciana, sobre les denúncies d’adoctrinament: ‘Negar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana’.


Manuel Monfort: "La llengua està utilitzant-se des de la perspectiva política quan realment la llengua és un element cultural de la identitat d’un poble".


I diuen que adoctrinem


Escola i política


¿Quién manda en la educación?


Apologia de la filosofia


“No nos educan, nos normalizan, nos reducen, nos apagan”, Andrea Martínez, alumna de Bachillerato


STEPV i Escola Valenciana valoren positivament que la majoria dels centres opte pels nivells avançats dels programes del Decret de Plurilingüisme.


Per un gir en educació, 9-M Vaga en l’ensenyament


València: PSPV, Compromís y València en Comú aprueban cesión de suelo público a la privada Universidad Europea

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com