contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dijous 27 de juny de 2013 |
Els ajuntaments de Badalona, Cerdanyola del Vallès i Molins de Rei reconeixen la il·legitimitat de part del deute públic + Cronologia de les mocions municipals presentades als Països Catalans

Auditoria Badalona

Los municipios contra el pago de la deuda ilegítima. Manuel Giron, Manuela López, Fernando Paton


El Grup Auditoria Ciutadana del Deute Badalona, pertanyent a Badalona Indginada i a la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD), juntament amb el grup municipal d’ICV-EUiA a Badalona van presentar ahir al ple de l’Ajuntament de Badalona una moció “per declarar la il·legitimitat d’una part del deute de l’Ajuntament”. Amb els vots favorables d’ICV, PSC i CiU, i l’abstenció del PP, el ple de l’ajuntament va aprovar la moció, convertint-se així en la primera institució de l’Estat / de Catalunya (1) que declara il·legítima una part del deute.

El grup Auditoria Ciutadana del Deute Badalona va intervenir en el ple “per a denunciar la perversió del mecanisme del deute, senyalar l’estafa que suposa un deute il·legítim adquirit d’esquenes a la ciutadania”. Segons aquest grup vinculat a Badalona Indignada (15M) i a la PACD, una de les principals perversions és la que resulta del finançament per part del BCE al sector financer a un 1% d’interès mentre que les institucions públiques s’acaben endeutant amb aquest mateix sector financer a interessos que van entre el 5 i el 14%.

Així el Ple Municipal va considerar il·legítims “els interessos contrets amb les entitats financeres privades Caixabanc, Catalunyabanc, Bankia, Banc Sabadell, CAM, Banco Santander, Banesto, Banco Popular, Bankinter, Caja Espanya, Cajamar i BBVA per el capital de 31.036.946,75 ME prestats en el marc del Plan de Pago de Proveedores 2012 del MEF on s’han aplicat interessos del 5,54% per diners públics que aquestes entitats financeres han obtingut a interessos inferiors a l’1%” i insta a fer les passes necessàries per a aconseguir la nul·litat d’aquest deute il·legítim. Es van denunciar també els crèdits ICO, que a l’ajuntament de Badalona han arribat a 46.232.425’93 euros,representant un benefici per les entitats bancaries implicades de 2.098.952,13 cada any aproximadament. “Recordem que això són diners públics que passen a les mans privades del bancs” va denunciar el representant del grup Auditoria Ciutadana del Deute Badalona.

El grup Auditoria Ciutadana del Deute Badalona considera que aquest sistema de finançament és pervers, injust i facilita la dictadura financera. “Hem d’aturar aquesta estafa legal, canviar el mecanisme de finançament dels organismes públics i impulsar Auditories Ciutadanes del deute per establir quina part es il·legítima i negar-nos a pagar-la”, van afirmar durant el ple d’ahir. Durant la presentació de la Moció es va denunciar que la democràcia es troba segrestada pels mercats financers, i un dels exemples més clars és la reforma de la consititució realitzada a l’Agost de 2011 en la que s’establia la prioritat del pagament del deute per sobre de qualsevol altre inversió o despesa social.

El grup Auditoria Ciutadana del Deute Badalona denuncia que mentre l’alcalde de Badalona anuncia superàvit en la gestió pressupostària de l’Ajuntament, el deute a l’Ajuntament de Badalona ha augmentat en un sol any de 94.406.000 a 137.484.000 euros. Aquest i d’altres grups locals de la PACD estan treballant per denunciar el mecanisme del deute i la manca de transparència i participació en l’àmbit municipal. “Una de les respostes que podem donar a nivell local per tractar de pal·liar aquesta injustícia és la que s’ha presentat avui a Badalona en forma de moció”.

Per a més informació contacteu amb auditoriabdn@gmail.com

Nota:

1. A Alacant fue rechazada una moción reclamando la moratoria inmediata del pago de la deuda pública y su auditoria ciudadana, pero a Alcoi y Muro d’Alcoi fue aprobada.

+ Info:

Enlace a documento colaborativo de la PACD con información sobre el Plan de Pago Proveedores- Préstamos ICO

Intervenció del grup Auditoria del Deute al Ple Municipal

Vilaweb

Público

El Periódico

La Vanguardia

Font: Auditoria Badalona


A Badalona: no devem no paguem

Portem ja un temps treballant a l’estat espanyol i Catalunya sobre la il·legitimitat de bona part del deute públic provocat per aquells que han externalitzat les seves responsabilitats vers la crisi convertint deute privat en deute públic. A nivell municipal també pot existir deute il·legitim. Per exemple si diners públics obtinguts pels bancs a menys de l’1% d’interès acaben sent prestats per la banca privada als ajuntaments a un interès del 5,5%. Això és il·legitim? no, és molt més. És un negoci que fan els que van causar la crisi a costa dels de sempre, la ciutadania.

Us deixo text de la moció que presentem el proper 25 dfe juny sobre aquest tema a l’Ajuntament de Badalona.

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP D’ICV-EUIA EN COL·LABORACIÓ AMB EL GRUP AUDITORIA CIUTADANA DEL DEUTE BADALONA- PLATAFORMA PER UNA AUDITORIA CIUTADANA DEL DEUTE A L’AJUNTAMENT DE BADALONA PER DECLARAR LA ILEGITIMITAT DE UNA PART DEL DEUTE DE L’AJUNTAMENT DE BADALONA

Atès que els grups Parlamentaris del Congrés de Diputats de PSOE i PP van presentar conjuntament una proposta de reforma constitucional el dia 30 d’agost de 2011 en lectura única i deixant només de termini per presentar esmenes fins les 14h del dia 1 de setembre. Aquesta reforma va consagrar la obligatorietat del pagament del deute de les institucions per sobre de qualsevol política pública per garantir el benestar de la ciutadania.

Atès que, el deute públic representa avui un dels principals problemes de les institucions públiques i que aquest avui afecta quotidianament a la vida de la ciutadania i als serveis públics degut a la obligatorietat de les institucions de fer front prioritàriament al deute per damunt dels serveis públics i el manteniment de les estructures de solidaritat i benestar.

Atès que a Badalona el compliment de la obligatorietat del pagament del dèficit, consagrat constitucionalment pel bipartidisme espanyol impulsor de l’austericidi, esta comportant patiment a la ciutadania en forma de manca de beques de menjador, manca de partides suficients per ajudar aquells que pateixen la crisi, inexistència total de cap programa municipal per fer front a la gana i la pobresa extrema que avui és present en el nostre municipi i un llarg etc que no cal detallar ja que només cal passejar pels carrers de la nostra ciutat per comprovar l’absència dels poders públics enfront la crisi.

Atès que el govern municipal del Partit Popular a Badalona ha augmentat en 41 milions d’euros el deute de l’ajuntament en només un any passant de 94.406.000 d’euros el 2011 a 137.484.000 d’euros el 2012.

Atès que bona part d’aquest deute nou es deu al Pla de Pagament de Proveïdors 2012 impulsat pel Ministeri d’Economia i d’Hisenda, pla que ICV-EUiA ja va denunciar en el seu dia al Ple municipal per seguir beneficiant la banca privada ja que el govern central va donar diners públics a la banca privada, i aquesta n’ha cedit després a les administracions públiques cobrant elevats interessos del 5,54% per uns diners públics als quals la banca privada ha accedit a un interes inferior a l’1%. . En el cas de Badalona són 31.036.946,75 milions d’euros públics que, enlloc d’haver-ne estat prestats directament a l’ajuntament, venen a través de la banca privada.

Atès que Com ha reconegut l’Expert Independent de les Nacions Unides sobre els efectes del deute extern en el seu informe de 2012.08.13, "les càrregues excessives de deute extern tenen un impacte negatiu en la realització dels drets humans i el desenvolupament en els països deutors a través de la desviació de recursos dels serveis socials bàsics i a través de les condicions adjuntes als mecanismes internacionals d’alleugeriment del deute". I així mateix, la Resolució aprovada pel Consell de Drets Humans del les Nacions Unides en sessió de 5 de juliol de 2012 "Recorda que tot Estat té la responsabilitat primordial de promoure el desenvolupament econòmic, social i cultural de la població i, a aquest efecte, té el dret i l’obligació de triar els seus objectius i mitjans de desenvolupament i no s’ha de veure condicionat per fórmules específiques de política econòmica externes" i "Afirma que, des del punt de vista dels drets humans, la liquidació de deute amb fons oportunistes en condicions abusives té un efecte negatiu directe en la capacitat dels governs per a complir les seves obligacions en matèria de drets humans, especialment els drets econòmics, socials i culturals".

Atès que la reestructuració del deute i les quitances són pràctiques reconegudes en la legislació internacional, i sabem que la cancel·lació dels deutes il·legítims han estat possibles en el passat, tant a Europa com a països en vies de desenvolupament, i que aquesta cancel·lació es relaciona amb un alleujament immediat de les necessitats bàsiques de la població.

Atès que tot i no està reconegut pel dret internacional si que NNUU recomana que les legislacions nacionals contemplin les causes d’il·legítimat del deute i els casos recents del govern Noruec i Equatorià ens demostren que els poders públics poden fonamentar-se em aquesta il·legitimitat per negociar o anular part del seu deute contret

Atès que per part dels moviments socials, juristes, organismes internacionals etc està consensuat reconèixer com a causa d’il·legitimitat del deute el fet d’ utilitzar mecanismes politics i econòmics que facilitin de forma deliberada l’augment del deute o les decisions politiques que augmenten aquest en contra de l’interès general de la població

El Grup Municipal d’ICV-EUiA en col·laboració amb el Grup Auditoria Ciutadana del Deute Badalona-Plataforma per una Auditoria Ciutadana del Deute a l’ajuntament de Badalona proposa al ple de 25 de juny de 2013 l’adopció dels següents acords:

1.- El ple Municipal considera il·legítims els interessos contrets amb les entitats financeres privades Caixabanc, Catalunyabanc, Bankia, Banc Sabadell, CAM, Banco Santander, Banesto, Banco Popular, Bankinter, Caja Espanya, Cajamar i BBVA per el capital de 31.036.946,75 ME prestats en el marc del Plan de Pago de Proveedores 2012 del MEF on s’han aplicat interessos del 5,54% per diners públics que aquestes entitats financeres han obtingut a interessos inferiors a l’1%.

2.- El Ple insta al govern municipal a quantificar la xifra total d’aquest interessos i a emprendre les accions legals necessàries davant la justícia espanyola, europea i internacional per aconseguir la nul·litat d’aquest deute il·legítim.


La rebelión de los municipios contra la deuda ‘ilegítima’ se extiende

Cerdanyola del Vallès y Molins de Rei han aprobado mociones que declaran ilegítima parte de su deuda y denuncian que los bancos han cobrado intereses superiores al 5% a los ayuntamientos mientras se financiaban a menos del 1%

Badalona fue la primera ciudad en aprobar una moción de este tipo y se prevé que más municipios la aprueben en los proxímos meses

Benoît Cros

en català ací

El Ayuntamiento de Molins de Rei ha declarado "ilegítima" parte de su deuda
La moción pionera del Ayuntamiento de Badalona que declaraba ilegítima parte de su deuda ha dado ideas a otros muncipios. Cerdanyola del Vallès y Molins de Rei adoptaron la semana pasada mociones que recogen las mismas peticiones gracias a la colaboración con la Plataforma por una Auditoría Ciudadana de la Deuda (PACD). Se prevé que más municipios se sumen a la iniciativa este otoño.

Los textos se refieren a los préstamos otorgados a los ayuntamientos en el marco del Plan de Pago de Proveedores 2012, impulsado por el gobierno de Mariano Rajoy. En Cerdanyola, la moción, impulsada por ICV, es idéntica a la que fue aprobada en Badalona. En concreto, el texto critica que los bancos hayan cobrado al Ayuntamiento unos intereses del 5,54% mientras se financiaban a menos del 1% y recibían dinero público. Por ello, define como “ilegítimos” los intereses pagados ya que constituyen “un sobrecoste muy elevado para el municipio”. Además, denuncia que la obligación de pagar la deuda a causa de la reforma constitucional - pactada por el PP y el PSOE - provoca “el sufrimiento de la ciudadania”. “Sin esta obligatoriedad, se podrían aumentar notablemente las partidas presupuestarias para ayudar a las personas que más sufren la crisis”, indica.

El texto también insta al gobierno municipal a cuantificar estos intereses y emprender las acciones legales necesarias ante la justicia española, europea o internacional para aconseguir “la nulidad esta deuda ilegítima”.

Además de los elevados intereses, los promotores de estas mociones critican las condiciones mismas en que se pusieron en marcha estos créditos. A principios de 2012, el gobierno central impuso el pago de facturas pendientes a los proveedores de ayuntamientos. Los consistorios que no podían hacerlo eran obligados a adoptar un plan de ajuste acompañado de un crédito bancario sin conocer la entidad ni la tasa de interés. En el caso de Molins de Rei, ascendió a 5,9%. Según la PACD, el Instituto de Crédito Oficial (ICO), que avaló estos créditos, podría haberse financiado directamente en el Banco Central Europeo, lo que hubiera permitido evitar la intermediación de los bancos y así rebajar la tasa de intereses.

La moción impulsada y aprobada por todos los partidos en Molins de Rei va más allá que la de Cerdanyola. Los partidos con representación en el ayuntamiento acordaron la elaboración de una auditoría de las cuentas municipales para determinar “la cifra total de la deuda ilegítima”. Este trabajo se hará con la colaboración de la PACD.

Se prevé que más municipios se sumen a esta iniciativa en otoño. ICV ya ha indicado que presentará textos en todos los municipios donde tiene representación. Por otra parte, el pleno de Molins de Rei se comprometió a trasladar su moción a las asociaciones de municipios. “Lo valoramos de manera muy positiva”, dice Javier Lechon, de la PACD. “Esto le puede dar más visibilidad a la iniciativa e incitar a más consistorios a sumarse, hacerlo como grupo puede dar mucha más fuerza”, añade.

La PACD reclama desde el 2011 una auditoría de las cuentas públicas, tanto municipales como autónomicas y estatales, para determinar qué parte de la deuda puede considerarse como "ilegítima". La PACD toma como referencia procesos similares que tuvieron lugar en algunos países de América Latina. En Ecuador, por ejemplo, la auditoría de la deuda que se inició en 2007 con la llegada a la presidencia de Rafael Correa permitió renegociar gran parte de la deuda externa del país. En tres años, los ecuatorianos consiguieron una reducción de su deuda de cerca de 4.000 millones de dólares.


Cronologia de les mocions municipals presentades als Països Catalans

Abans de començar les mocions de la PACD-PV, l’ajuntament de El Pinós aprobà, el 27/11/2012, una moció exigint la derogació dels RD 15/97 i 16/2012, l’auditoria ciutadana de la despesa sanitària i l’apertura dels llibres de comptes. Aquesta moció va ser iniciativa d’un membre d’ACDESA, i parteix de la col·laboració existent entre ACDESA-Alacant i la PACD-PV. Aquesta col·laboració està motivada per la importància del deute sobre les retallades a la sanitat.

1) Ajuntament de Muro (El Comtat) (20/03/13) Moción presentada por el nodo de Alcoi. Aprovada per unanimitat. "La votació, encara que siga extrany, va ser aprovada per unanimitat, PP-5; Bloc-6; PSOE-1 i EUPV-1, sent que s’explica perque el Bloc està governant des de 1999 i de 2003 fins 2011 amb majoria absoluta, per això el PP vol donar peu a l’auditoria."

Enlace a la moció

2) Ajuntament d’Alacant (26/03/13) Moción presentada por el nodo de Alacant.Rechazada. IU a favor, en contra PP,PSOE y UPD.

Moción presentada por la PACD y recogida por IU en nombre de la PACD, ya que ésta no tiene entidad jurídica para presentarla directamente.
hicieron un paréntesis en el pleno para dar la palabra a la PACD quien defendió la moción (pero no figura en el acta del pleno ya que éste se suspendió durante el tiempo de dicha exposición) a continuación se debatió y fue defendida por IU con los votos en contra de PP, PSOE, UPyD.
Positivo: dio lugar a 8 artículos en prensa sobre el tema de la Auditoria: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Entradas en el bloc de la plataforma: 1, 2, 3, 4, 5

Enlace a la moció

Al País Valencià ha estat la PACD qui ha elaborat la moció tipus per a presentar als ajuntaments. La iniciativa era d’Alacant i VLC va col·laborar en la redacció final.

3) Ajuntament d’Alcoi (L’Alcoià) (XX/03/13) Aprovada

Presentada por Compromís (sin colaborar con el nodo de Alcoi) en el Ayuntamiento de Alcoi.

Prensa 1, 2

Enlace a moció

4) Ajuntament de Vic (29/04/13) Rechazada. CUP a favor, resto?
Enlace a moció. La moció parla d’auditoria pública.

5) Ajuntament de Badalona (25/06/13) Aprobada. A favor ICV-EUiA, PSC y CiU, y abstención del PP.
Enlace a moció

Nota de prensa

Moció presentada y aprobada por el Ayuntamiento:

Intervención del grupo Auditoría de la Deuda en el Pleno Municipal

6) Ajuntament de Vinalesa, Compromís presentó una moción casi exacta a la nuestra en la que pedía la auditoría pero sin mencionar que esta debía ser “ciudadana”. Tampoco hacen referencia a la PACD.
La moción fue aprobada con el voto del concejal de Compromis, los cinco votos socialistas y la abstención de los concejales del PP.

Vídeo

7) Ajuntament de Petrer también la presentó Compromis. Aquí también hacen desaparecer la palabra “ciudadana” del texto. Tampoco hacen ninguna referencia a la PACD y van un poco más allá: Navarro ha dejado claro que esta propuesta no es “una ocurrencia de Compromís”, sino que organismos como el Consejo de Derechos Humanos de las Naciones Unidas se han pronunciado este sentido.

Prensa 1, 2

8) Ajuntament de Dénia, Compromis presentó la moción para “la auditoría de control ciudadano” y haciendo mención a la PACD.

Prensa 1, 2

9) Ajuntament de Picassent la moción fue aprobada.

No he encontrado el texto de la moción pero en varios documentos que he leído se hace referencia a “una auditoría de control ciudadano”.

Prensa 1, 2

10) Ajuntament d’Alcúdia, directamente quitan la palabra “Ciudadana” del nombre de la plataforma: Plataforma per l’Auditoria del Deute Públic.

Prensa

Video

11) Altres ajuntaments: en la mociones de Sagunt , Godella y Foios se dice que esta ha sido propuesta por la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute del País Valencià y se mantiene todo lo referente a auditoría “ciudadana”.

Sagunt

Godella

Foios: Moció i Video

12) Ajuntament de València (21/06/13)

El que es demanava en la nostra moció bàsicament era:
moratòria i auditoria ciutadana del deute municipal i reestructuració del deute legítim, exigir a el govern de la CV i Estatal el mateix, exigir la derogació de la reforma constitucional, revisió d’imposts municipals per fer-los progressius en funció de la renda.

No aprobada. Voto en contra de PP, abstención de PSOE y votos a favor de Compromís y Esquerra Unida.

Enlaces: moció; video del pleno; Roda de premsa

13) Cerdanyola del Vallès y Molins de Rei han aprobado mociones que declaran ilegítima parte de su deuda y denuncian que los bancos han cobrado intereses superiores al 5% a los ayuntamientos mientras se financiaban a menos del 1%. La moció base fou la mateixa que la de Badalona.

14) Barberà del Vallès. Quart municipi contra el deute PPP-ICO. La línia de treball municipal de la PACD va començar a presentar mocions contra el deute il·legítim ja fa mesos al País Valèncià. La iniciativa ha calat a diversos municipis i avui ja hi ha quatre han declarat il·legítima la part del seu deute corresponent als interessos del Pla de Pagament a Proveïdors-ICO.

Enllaç a la moció proposada per ERC

15. Elda: presentada el dia 7/2/2014. La moció fou defensada per la PACD. Esquerra Unida (2 regidors) i PSOE (7) la votaren afirmativament. UPYD (1) va abstenir-se i el PP ( majoria absoluta amb 12 regidors) votà en contra, per la qual cosa la moció va ser rebitjada en el ple.

RESUMEN MOCIONES PENDIENTES REALIZAR:

Ajuntament d’Asp (26/04/13) Pendiente de realizar en mes de Setembre.
Moción presentada por la PACD y recogida por IU en nombre de la PACD: se presentará en el pleno del mes de julio.

Ajuntament de S. Vicent del Raspeig (12/06/13) (L’Alacantí) Pendent de realitzar al mes de Setembre.
Moción presentada por la PACD y recogida por IU en nombre de la PACD; IU pidió que se incluyera la moción de la Auditoria en el pleno del 26.06.13 para que la PACD pudiese defenderla pero se le denegó la inclusión en del orden del día; IU ha presentado un recurso al cual el ayuntamiento tiene obligación de contestar en 30 días.

Article d’opinió a la premsa local

L’Alacantí: Receso en el pleno del ayuntamiento de Sant Vicent por la protesta de la Plataforma Auditoría de la Deuda

Ajuntament de Santa Pola. Pendent de realitzar al mes de Setembre


A la mateixa secció:


La deuda pública contraída para salvar a los bancos, que en su mayoría se encuentra en las manos de esos mismos mercados, es definitivamente ilegítima y debe ser repudiada.


Auditoría, investigando la deuda griega


Les pensions en perill per les reformes fiscals i laborals del PP


Cuidados y Renta Básica... De las Iguales, por favor


No a la Renda valenciana d’Inclusió. Si a la Renda Bàsica. El 19 de desembre mobilitzacions a València i a Alacant


Euskal-Herria: La Carta de Derechos Sociales critica el pago de la deuda ilegítima de Nafarroa


¿Cómo reconocer un fondo buitre entre todos los predadores del sistema deuda?


Los fondos buitre carroñean con lo más básico: Techo, pan y luz


El BCE, como un fondo buitre: Draghi se jacta de ganar 7.800 millones con la deuda griega.


Comparecència en les Corts Valencianes de la Assemblea per la Renda Bàsica al País Valencià

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com