contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
divendres 25 de gener de 2013 | Víctor
Davant la declaració de sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya

Comunicat de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

La declaració de sobirania aprovada el passat dimecres dia 23 pel Parlament de Catalunya suposa un pas cap a la convocatòria de la consulta sobre la independència de Catalunya que la majoria de la població va reclamar al carrer el passat 11 de setembre i a les urnes el passat 25 de novembre. El govern de CiU i ERC, tanmateix, té una agenda pròpia en la que busca utilizar la consulta i l’excercici del dret a decidir en benefici propi, instrumentalitzant la qüestió nacional per a tapar la política de retallades, per evitar desgastar-se entre la seva base social, i per imposar la seva política econòmica obedient a la Troika i als “mercats”.


En aquest escenari tenim un doble repte per endavant: primer, garantir que la consulta es celebri, mantenint la pressió social per tal que el govern de CiU i ERC no es faci enrera i les maniobres repressives del govern de Rajoy amb la complicitat del PSOE no aconsegueixin aturar-la; segon, evitar que CiU i ERC la capitalitzin en benefici propi i de la seva política política econòmica.

Cal aconseguir que l’exercici de la consulta permeti obrir un procés democratitzador de totes les esferes de la societat. El primer pas per fer-ho és rellançar les lluites contra les noves retallades i les polítiques d’ajust que ens cauran els propers mesos de la mà del govern de Mas, del de Rajoy i de la Troika. Al mateix temps, el conjunt de l’esquerra social i política, dels moviments socials, sindicals, veïnals... han de tenir també una política d’intervenció activa en el debat sobre la consulta i sobre la independència, i no deixar que la iniciativa es quedi en mans de Mas i Junqueras. És necessari articular un ampli pol social i ciutadà favorable a la consulta i contrari a la política de retallades el més ampli, unitari i fort possible.

L’acceptació de les regles de joc de la UE i de la Troika per part del govern de Mas buiden l’exerici del dret a decidir. Una independència tutelada per la Troika esdevindrà una sobirania sense contingut al servei de l’1% i no del 99%. El cas de Grècia és ben clar. La sobirania real implica una ruptura amb les polítiques d’austeritat i amb la submissió neocolonial a la Troika. La consulta sobre la independència no pot associar-se a l’acceptació de les regles de joc d’una UE que, més que donar llibertat i sobirania als pobles, els la pren en favor dels interessos de la minoria financera.

Volem una consulta on el poble de Catalunya pugui decidir sobre la independència i sense condicionants econòmics internacionals. Però el dret a decidir no s’ha de limitar aquí. Cal dedicir sobre tot allò que afecta a les nostres vides i aprofitar el potencial democràtic que obre el debat sobre la consulta per a “desbordar” el dret a decidir i ampliar la reivindicació de decidir al terreny de la política econòmica, de la política internacional i exterior, dels drets de ciutadania, del model alimentari, del dret al propi cos...Catalunya necessita un procés constituent que permeti discutir quin model de societat i quin marc institucional ha de tenir una nova República catalana. Un procés constituent propi que pot ser un element decisiu per contribuir també a l’ensorrament del Règim de 1978 al conjunt de l’Estat espanyol, així com per permetre que el potencial democratitzador obert a Catalunya s’extengui al conjunt dels Països Catalans, al País Valencià i a les Illes.

La nostra és una aposta en favor d’una Catalunya pel 99%, en favor dels interessos de la majoria, on cap persona sigui discriminada en virtud del seu gènere, ètnia, opció sexual, cultura o religió, i solidària amb la resta de pobles d’Europa i del món. Per aconseguir-ho no hem d’anar a remolc de Mas i Junqueras, sinó desbordar-los.


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com